Ključna ukrepa predloga osmega protikoronskega zakona, ki ga vlada že pripravlja, sta podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo najmanj do konca aprila in subvencije podjetjem ob dvigu minimalne plače.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je na današnji spletni novinarski konferenci povedal, da se bodo v kratkem s socialnimi partnerji usklajevali glede višine dviga minimalne plače. 

Z osmim protikoronskim zakonom namreč želijo pomagati gospodarstvu, da bo kljub dodatnemu pritisku zaradi epidemioloških razmer zdržalo in bilo pripravljeno na pospešitev dejavnosti, ko se bodo razmere stabilizirale, poroča STA.

Podjetjem se tako obeta podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo, ki ga je država z namenom preprečitve odpuščanja delavcev delodajalcem ponudila kot enega prvih ukrepov za blažitev posledic epidemije covida-19, a se po trenutni ureditvi 31. januarja izteče. Ukrep bodo podaljšali najmanj do konca aprila.

Nto plače v Sloveniji prenizke

Podrobnosti glede subvencioniranja dviga minimalne plače Cigler Kralj ni predstavil, je pa poudaril, da bo država gospodarstvu pomagala nositi to breme. 

"Pomembno je namreč, da slišimo vse strani. Kot minister za delo ne smem spregledati na eni strani zaposlenih, ki si za pošteno delo zaslužijo dostojno plačilo - in neto plače v Sloveniji so prenizke - na drugi strani pa delodajalcev, ki bodo nosili težji del dviga minimalne plače," je po pisanj STA poudaril.

Z letošnjim januarjem se mora skladno z zakonom o minimalni plači iz leta 2018 za izračun minimalne plače namreč uporabljati nova formula, na podlagi katere mora minimalna plača za najmanj 20, a ne za več kot 40 odstotkov presegati izračunane minimalne življenjske stroške.

O znesku minimalne plače odloča minister

Znesek minimalne plače sicer določi minister za delo po predhodnem posvetovanju s socialnimi partnerji in ga najkasneje do 31. januarja objavi v uradnem listu. Podrobnosti predloga osmega protikoronskega zakona bi bile lahko sicer znane sredi prihodnjega tedna, je še napovedal minister za delo.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
njiva

Država davle samo delodajalcem,ovi nas pa norijo,pa nan nika ne dajo.Te je to plača da dobiš dodatek do min.plače 135€?
Država bi mogla sama dati delavci na TTR,tej dvig plače,nej pa delodajalci.

loug (nepreverjen)

Na trr dobiš direkt, če delaš v JU. Pri zasebniki pa je vse od njega odvisno. Lejko dobiš tou ka ti pripada, lejko pa nej. Jebi ga zdaj pa se odloči ge boš delo. Zasebnik zasebniki neje enaki. Ovi ka norijo nedo več dugo - so že itak predugo. Kak družba se bomo uredili, ker ke leta in leta biu nered...

In reply to by njiva

nesposobna vlada (nepreverjen)

Vlada bi lepou vsen pustila delati tak kak to je v večini držav po evropi in se njim nebi bilo potrebno ukvarjati s takšnimi protikoronskimi ukrepi, ker bi vse lepo normalno delali in služili. Zdaj pa nan na podlagi teh korona histerije in prirejenih podatkov uničujejo državo in naša življenja. Srčna upam ka ta vlada končno spadne.

Sobotinjo (nepreverjen)

Prosin ne pozabte na policaje

Toki (nepreverjen)
Mjkox (nepreverjen)

Pa do firme sluzile na racun delavca... nesterne firme ka so dale zaj tej dodatek so dalr iste place kak prejsnje mesece, telko ka so vse ka se je dalo kraj pobrali delavci... pa nesterne lepe pejneze dobijo.. to bi naj inspektore kontrole delale nej ka odijo pa jebejo narod ci ma masko pod noson..

Starejše novice