Na včerajšnji seji Razvojnega sveta pomurske regije o milijonih zakona o Pomurju ter paviljonu.

Razvojni svet pomurske regije je na včerajšnji 17. redni seji osrednjo pozornost namenil vsebini Programa spodbujanja konkurenčnosti Pomurske regije ter preostalih sredstvih za promocijo. Svet pri promociji regije stavi na Podlunška in paviljon, prav tako pa namerava spodbujati začetne naložbe podjetij in podjetnikov, mlade talente in socialno podjetništvo. Župan Jevšek je napovedal, da paviljon v Murski Soboti bo, tudi v primeru, da tistega z Expa na razpisu ne bi dobili.

Ostalo še 10 milijonov evrov

V okviru tako imenovanega zakona o Pomurju je bilo za podporo regiji med letoma 2010 in 2015 namenjenih 33 milijonov evrov. Izkoristili smo jih le 22,7 milijonov oziroma dobri dve tretjini sredstev, medtem ko je 10 milijonov evrov ostalo neizkoriščenih. Vlada je zato novembra lani veljavnost zakona podaljšala za dve leti, v tem času pa bo potrebno počrpati še preostalih 10 milijonov. Ta denar naj bi počrpali do konca prihodnjega leta, zato morajo biti razpisi ustrezno pripravljeni, program pa mora potrditi še gospodarsko ministrstvo.

Pet instrumentov za večjo konkurenčnost

Teh 10 milijonov evrov bo razporejenih med pet instrumentov, in sicer:
1. instrument: Spodbujanje začetnih investicij in ustvarjanje novih delovnih mest.
2. instrument: Razvoj človeških virov, predvsem projektno sofinanciranje vključevanja diplomatnov za delo na razvojnih projektih v podjetjih ter povezovanje mladih talentiranih kadrov z gospodarstvom.
3. instrument: Spodbujanje socialnega podjetništva.
4. instrument: Promocija regije za tuje in domače investicije,  postavitev paviljona Vrata v Pomurje ter promocija na tekmovanjih Red Bull Air Race.
5. instrument: Podpora pri pripravi in izvajanju razvojnih projektov regije.

Paviljon bo - tisti z Expa ali drugi

Člani sveta so odločili, da bodo pri porabi zadnje tretjine sredstev večjo pozornost namenili promociji regije. Promociji regije za tuje in domače naložbe bodo namenili 300.000 evrov, promociji na tekmovanjih Red Bull Air Race, kjer v kraljevskem razredu nastopa pomurski pilot Peter Podlunšek, 500.000 evrov, največ, milijon evrov, pa bodo namenili postavitvi paviljona Vrata v Pomurje. Župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je ob tem dejal, da bo paviljon stal ob Soboškem jezeru, ne glede na to, ali bo to slovenski paviljon z razstave Expo, ali pa bo postavljen drugi paviljon. Po Jevškovih besedah je imela občina na podlagi predstavitve svojih načrtov v zvezi z njim ustno zagotovilo, da ga dobi, vendar bo zdaj gospodarsko ministrstvo dobitnika izbiralo na razpisu.

Denar ni šel v prazno

Čeprav so se od pričetka izvajanja zakona o Pomurju pojavljali očitki o tem, da gre denar v prazno oziroma v zasebne žepe, so učinki podpore vidni. Kot pravi direktor Pomurske gospodarske zbornice Robert Grah, se je dodana vrednost v regiji dvignila s 25.000 evrov na 32.000 evrov na zaposlenega. S spodbujanjem začetnih investicij in novih delovnih mest, za kar je bilo doslej namenjenih dobrih 20 milijonov evrov, so podprli 232 začetnih naložb in skoraj 800 novih delovnih mest.

S spleta

Komentarji (32)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

Tej 4 inštrument me malo skrbi.

Vipko
Tujec

PRAVI ČLOVEK NA PRAVEM MESTU ( Branko Drvarič ) ! Ljudje, kaj ste vi normalni ? Podlunšku zopet 500.000 evrov. Me pa res zanima kako je bilo porabljenih 22 milijonov evrov. Mi lahko kdo to pove ? Če podatki Roberta Graha držijo, smo za eno novo delovno mesto porabili več kot 25.000 evrov. Halo ???!!!

Pamet (nepreverjen)

Ali promoviramo to, da smo najbolj zaostala regija v državi?
Ali pa hočemo pokazati, da sploh nismo tako revni, kot to pravi statistika?!
Ali res nimate kaj bolj pametnega za početi s tem denarjem ?!

800.000 € za PROMOCIJO ?!

Promocija pomeni, da se bomo oglaševali - kazali in hvalili povsod kako je pri nas fino, lepo ... pred bolj revnimi od nas samih ?

500.000 za to, da bo Podlunšek zganjal akrobacije z letalom?!
Moj pokojni oče bi rekel: saj ste že čisto izgubili pamet !

Saj se vam bodo vsi smejali - za hrbtom seveda - vključno s Podlunškom !- in potem,ko porabijo denar bodo odšli drugam...
Kakšni bedaki ...... zdaj vsaj vemo, zakaj smo najbolj zaostali...

ordomat (nepreverjen)

...ja paviljon pa plačilo letalske klike, de pa če ta mogla Jevšek pa Đurov vse naše razvoje penez dati v te projekt... tak kak nekda Stalina, rusija de prej industrijska velesila pa če do vsi kmetje crknoli od lakote...
Takša izjava lejko samo bolševiki vö vdari.... se pa lejko troštamo ka de na otvoritvi pavilijona celi garnizon rusajske vojske z eno gezeor zvejdicami, štere de seveda Jevšek z občinskoga proračuna plačo.... kak že nekda se pa malo ekserimentera v duhu kolhozništva, sküpnij luncof po vesaj pa tak dale....zakoj pa nej, ka malo deca vidijo kak komunizem vö vidi... se že veselin, po banane mo pa v avstrijo odo, pa avstrijskome žandermedari svoj jugoslvanski pasport kazo, san bül telko priseben ka san ga nej vkraj vrgo....

Gost (nepreverjen)

Me zanima kakšne rešitve za Prekmurje imate vi zgornji pametnjakoviči. Dajmo, s predlogi na plan. Pa ne zdaj spet s tistimi o privabljanju investitorjev, zagonu gospodarstva in delovnih mestih. Želim konkretne predloge in rešitve. Vedno eni in isti seratori serjete po vsem in vsakem. Zanima me kaj vi delate in s čim se imate za pohvaliti v življenju razen s tem, da ste svetovni prvaki v internetnem sranju.

vlado pok

Paviljon Expo je velika pridobitev za Pomurju,samo bo velika razlika (revni domačini in slabe ceste ter kolesarska poti).Makedamske ceste v M.S.pa nemremo navoziti gramoza!

Vipko
Tujec

Gost (...... 143 ), pa kaj tebi zopet ni jasno ? Ti ljudje, ki bi naj skrbeli za razvoj Prekmurja, so mastno plačani ( več tisoč evrov ), zdaj jim bi pa naj mi dajali rešitve. Si eden izmed njih ? preberi si post, ki ga je napisal Pamet. In če ti potem kaj ni jasno, se raje ne oglašaj. KAJ DELAM ? Uživam, ker sem 42 let delal, pokojnino. Imam topel dom, prijazno in dobro ženo, otroci so izšolani in preskrbljeni. Imam tudi toliko denarja, da lahko z ženo solidno preživiva stara leta. Nisem na sociali, kot ti misliš za nas večino, ki se oglašamo. Kaj pa ti ?

Gost (nepreverjen)

Tujec, ni mi jasno kako lahko že v naprej poserješ nekaj kar še ni narejeno in verjetno niti ne poznaš podrobnosti kako bo sploh določena zadeva funkcionirala. Na srečo nisem eden od njih, sem že celo življenje v privat sektorju in taki primitivci kot si ti za enkrat ne morete srati po meni. Rešitev nimaš, srati pa veš po tistih, ki jo mogoče imajo. Dokler nimaš boljše rešitve za situacijo v prekmurju nimaš pravice srati po tistih, ki jo mogoče imajo, pa če prav so po tvoje preveč plačani. Imaš vse šanse, da na naslednjih volitvah kandidiraš ali za svetnika ali za župana in potem, da te vidimo kaj boš ti naredil. Kot upokojenec imaš tudi šanso, da odpreš podjetje in začneš z lastnim gospodarskim razcvetom Prekmurja. Imaš jajca za to? Za sranje po drugih jih izgleda imaš vsak dan.

en tak tak (nepreverjen)

Ne vem, kaj se godi z našimi veljaki oziroma »ključnimi kadri Prekmurja«????? Nevem ali smo mi navadna raja, ki komaj ali dobro še kar preživi bebci ali pa so oni tako pametni, da jih ne razumemo, no vsaj taki kot sem sam.
Paviljon kaj nam prinaša? Če ga dobijo z Expa še a, da selitev in postavitev nebo dražja, kot bi postavili novega. Koliko sredstev bo na leto za vzdrževanje? Dve tri delovni mesti na davkoplačevalskih plečih. Samih zgradb je v Soboti verjetno dovolj.
Pol miljona za reklamo letalca in regije 300.000 EUR??? Koliko nočitev turistov je to v Pomurju 800.000 (EUR) : 40(EUR na dan) = 20000 dni nočitev in polpenzionov . V letu 2013 je Grad obiskalo 12367 obiskovalcev za primer x 3 = 37.101 EUR če bi bili vsi odrasli. Tako je v letu 2014 prenočilo 605045 turistov v Pomurju. Ne vem koliko dobička so imela vsi hoteli? Ni mi za brskanje po netu. Skratka, če kdo da toliko sredstev v to bi moral dati kar nekaj oziroma samo če so podatki pravi ca 1,3 EUR po nočitvi. Na koncu pa se nebo dalo izmerit le neki nakladači bodo imeli dobiček v svojem žepu!
Zakaj ne poveste? Ta sredstva damo pod ugodnimi pogoji podjetnikom, da investirajo, da bo raja imela delo, če jim uspe na svetovnem trgu kar pa ni lahko, ko je strašna konkurenca. Ne vem mogoče se kdo strinja z mano ali tudi ne a rad bi slišal vaše mnenje!

nekši (nepreverjen)

Za začetek bi lejko poplačali dolgove, kere je RRA povzročo tudi za ta projekt

Vipko
Tujec

Gost (........ 143 ), preberi druge komentarje, da boš videl, da je malo takšnih idiotov, kot si ti. JAZ IMAM TEGA, KAR RABIM,DOVOLJ. Zato se mi na stara leta ni potrebno boriti za kruh. Ti se pa moraš, ker nisi do zdaj še ničesar ustvaril. nE BOM TI VEČ NIČESAR RAZLAGAL, KER SI PREBUTAST, DA BI KAJ RAZUMEL. PREBERI SI DOSEDANJE KOMENTARJE, DA BOŠ VIDEL, KAJ LJUDJE MISLIJO. IN PRAV IMAJO.

Toš (nepreverjen)

Vse je odvisno od tega kar bo se izcimilo iz tega, mogoče bo denar pravilno porabljen.

en tak tak (nepreverjen)

Najprej hvala »Gost« za odkrite besede. Ne razumem pa tvojega označevanja, da sem idiot (mogoče maš prav, kaj pa vem?), če poskušam pokazati koliko turistov ali nočitev to mora ustvariti, da pridemo do tega denarja ne dobička. Ne gledam skozi eno ali drugo opcijo poskušam to pokazati z podatki. Glede ustvarjanja pa me veseli, da si uspešnejši od mene, kajti če bi bil zavisten tebi, ki praviš, da dobro živiš nebi bil srečen. Želim ti čim več sreče in zdravja! Če bi ti bil zavisten bi sigurno imel prav da sem idiot.

Gost (nepreverjen)
Vipko
Tujec

en tak tak, poglej, tu je prišlo do pomote. Moj odgovor je bil namenjen Gostu, ki je začel : Tujec, ni mi jasno kako lahko............ OBA IMATA ISTO ŠTEVILKO 162.15889.143. Mislil sem njega in ne tebe. Tvoj prispevek je super, za pohvalit.

Gost (nepreverjen)

Jevške se meša? Ša dale ta metanje pejnez za Red Bull? Što de odgovarjo za to?

Gost (nepreverjen)

Volili ste levake (SD) zato ne preseneča vzorec obnašanja kot pri samooklicanemu SD guvernerju Andreju Horvatu: v glavnem javni denar v privatne žepe (Horvat je še vedno v kazenskem postopku).

Tako bodo zdaj Jevšek, Đurov in Židan (štajerski trio fantasticus v MS) dajali denar svojim v socialno podjetništvo (pričakujte razmah raznih pribinovin d.o.o.) in ker so džeki, bodo sponzorirali svetovno multinacionalko Red Bull.

Kaviar socialiste boli džomba za revne v Soboti, ki pa se vedno znova dajo naplahtati in volijo leve.

Se vam ob teh potezah v Soboti že vrača nasmeh na lica, ste že našli dušo mesta ??? (volilni program Jevšek & Đurov & Židan). Verjemi, povezanim se, ker so se povezali in vsedli na javni denar!!!!

Vi niste povezani??? Eh, jebat ga, mi levi skrbimo samo za naše :) Vas bomo rabili spet za 3 leta, da boste spet volili za nas... Ovce!

Seeno (nepreverjen)

#----Pa ne zdaj spet s tistimi o privabljanju investitorjev, zagonu gospodarstva in delovnih mestih.---#

Župan občine Odranci je naredil ravno to - postavil je tovarno in delovna mesta za ljudi v svoji občini.

arschloch (nepreverjen)

pa kdo je tu nor? promocija česa?! mednarodnega letališča? ali morda asfaltne baze ob šoder jami? ne saj ne, promoviramo raje gorenjska podjetja, v katerih večina domačinov ne dosegajo niti praga povprečne plače, ves dobiček pa odide... ja, hvala lepa za tole. ob tej vsoti imate postavljeno marsikaj bolj rentabilnega.

Gnjes (nepreverjen)

Ka se pa dogaja s soboškin kopališčon, za šteroga so meli takše velke plane?
Te mo zaj meli obouje, tou na kamešnici pa tisti pokriti bazen tan?

jamranje (nepreverjen)

Zdi se mi dobro, da obstaja neka vizija. Dest let Štiheca, je na občini bila vizija le v predvolilnem času, ko so se z arhitekturnimi biroji igrali igrice, kdo nariše lepšo zamisel - od tega ni bilo uresničenega niti 10%. Za njim in njegovo ekipo (SDS, Virant, Modra lista), so ostale le tožbe in milijoni evrov, ki jih zdaj vračamo (Petrol, pogodbe s fakultetami, ki niso naredile nič,...).

Expo zadeva je pomojem mnenju zelo perspektivna ideja. Predvsem jo je potrebno pogledati v kontekstu širšega območja okrog kamešnice. Turistični paket - produkt, ki je sestavljen iz športnega letališča, Rakičanski dvorec s konji in izobraževalnimi, dejavnostmi in Paviljon. Trije stebri + prenovljeni center Murske Sobote, ki lahko s skupno ponudbo nastopijo v širšem regionalnem bazenu približno 15 milijonov potencialnih turistov iz Avstrije, Madžarske, Hrvaške...

Pondba, ki bi na kamešnici zajemala kajtanje (krožna vlečnica), wind surf, urejeno športni ribiški poligon, poligon za potapljanje, plaže, gostinski lokali in klubi, piknik prostori s urejenim kampom, ...lahko z dobrim marketingom, ustvarjeno zgodbo in ugodnejšo ter pestrejšo ponudbo kot na bližnji avstrijski gramoznici, dejanko privabijo zavidljivo število gostov.

V paket je vsekakor potrebno dodati lokalno kulinariko, nastanitve na turističnih kmetijah in se povezati z zdravilišči v neko celoto. S tem dejansko napasti ta 15 milijonski trg, ki nam je na dosego rok v radijusu nekaj več kot 300 km.

prihodnost (nepreverjen)

Tou je tak žalostno... ena MS nema pokritoga plavalnega bazena (pa mamo tudi državno prvakinjo), nemamo enoga pokritoga teniškoga igrišča... in še in še ... ali mamo pa za podlunška pa za expo paviljon, keriva ta ogromno koštala pa brez haska... či že mamo pejneze dajte tou liden nazaj v infrastrukturo - zriktajte športen kompleks, zriktajte osnovne šole, ka me vse stijsne kak zglednejo... nej pa dven, tren lidan... no verjetno vas je zadaj več ka se cuj prikapčite in te mate s toga tudi hasek...
ka se da napravite... marsikaj... če pa nevejte kak se tou dela pa dajte drujgen plac, ka do drujge naredle...

smc (nepreverjen)

jamranje (162.158.89.150) ka ti si eden od povezanih ? verjetno ka to tak na velko zagovarjaš 500.000€ ka v luft spistimo.Štiheca si omeno,kelko san ge spremljo je on bil za kopališče in še kaj ali so ga preglasovali isti te keri so zdaj na vladi ;-) idi pa malo pogledni zapisnike sej ;-)
prihodnost (162.158.89.139) se popolnoma strinjam z tabo :-)

VprašajŠtiheca (nepreverjen)

Prihodnost: Štihec je 10 lejt bil Župan, pa neje napravo nič (neje pokril teniško igrišče, neje napravo pokriti plavalni bazen). Zdaj zahtevaš od ljudi, ki so izvoljeni dobro leto dni, da naredijo čudeže (bi verjetno bili bližje, če Štihec nebi razmetaval z denarjem, se tožil s Petrolom, kjer zdaj plačujemo skoraj 1 milijon kazni...). Denar za Podlunška ni denar Mestne občine Murska Sobota ampak celotnega Pomurja oz. Zakona o Pomurju. Za to se ni odločil Jevšek ampak vsi župani v Pomurju. Ne pravim, da je to najboljša ideja... ampak, v promocijo Pomurja neka moramo vložiti, ker živimo od turizma, s tega vidika je to logično.

Vipko
Tujec

jamranje, si ti iz gostilne prišel ?

Procenti (nepreverjen)

@VprašajŠtiheca je zapisal:"...ker živimo od turizma..."(zadnji stavek komentarja).

Gledam tabelo, ki jo je priložil @Gost (162.158.89.132)
http://www.pgz.si/upload/File/Regijski_kazalniki_2014.pdf, s katere razberemo, da ima gostinstvo 0,8 % delež najpomembnejših dejavnosti v regiji.

Turizem kot samostojna postavka ni naveden.
Po tabeli torej zajema gostinjstvo manj kot 1% vseh dejavnosti.

Za utemeljitev trditve, da v Pomurju živimo od turizma, rabimo verodostojne podatke.

Po tabeli: C-predelovalne dejavnosti...35,6%
G-trgovina .................30,8%
F-gradbeništvo.............. 7,6%
A-kmetijstvo, lov, gozd..... 3,2%

Koliko torej pomeni turizem kot gospodarska panoga v Pomurju (v %)?

Vipko
Tujec

Toliko smo v zadnjih desetletjih vlagali v turizem, podatki pa kažejo.............. Kam so šli ti veliki milijoni ? Mi lahko kdo to pojasni ?

Gost (nepreverjen)

[email protected] Z tem se verjetno vsi strinjamo.
"Pondba, ki bi na kamešnici zajemala kajtanje (krožna vlečnica), wind surf, urejeno športni ribiški poligon, poligon za potapljanje, plaže, gostinski lokali in klubi, piknik prostori s urejenim kampom, ...lahko z dobrim marketingom, ustvarjeno zgodbo in ugodnejšo ter pestrejšo ponudbo kot na bližnji avstrijski gramoznici, dejanko privabijo zavidljivo število gostov."

Mi pa gremo postavljat paviljon v katerm bo verjetno maketa tega, kar bo nekoč stalo na kamenšnici. Boljše bi bilo, da ta denar vložimo v samo kamenšnico........ z enim milijonom bi se marsikaj dalo narediti in še takoj se začne investicija vračati.

ps. malo si poglejte v kaj letos vlaga avstrijska kamenšnica

smc (nepreverjen)

VprašajŠtiheca (162.158.89.150) e moj povezani ;-) kak te nej sran takšne pisati ?Što je pa v mestnem svetu vse blokiral ? Štihec ? ali pa zdajšna koalicija smc,sd...?

Povezani (nepreverjen)

Jevsek pa Zidan si Doma na vrtu naj postavita pano,Peter pa naj lejce na njin

odgovorni (nepreverjen)

Zriktajte delo za navadne lidij ,nej za vaše partijske izbrance in ne mečite pejneze v zrak,ker navaden človik od toga nika nema.

Vipko
Tujec

Dokler bodo Razvojni svet pomurske regije vodili takšni ljudje, kot ga vodijo danes, navadni ljudje ne pričakujte kakšne pametne rešitve v vašo korist. Zamenjati te nesposobne in .......... ljudi!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice