Foto: Bobo
Predsednik vlade Marjan Šarec, ki je v ponedeljek odstopil s položaja, je na srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem ponovil svoje prepričanje, da so predčasne volitve najboljša izbira.

Predsednik republike Borut Pahor je danes začel neformalne pogovore o položaju, nastalem po odstopu predsednika vlade Marjana Šarca. Med drugim se je pogovoril tako s Šarcem kot predsednikom DZ Dejanom Židanom, uradna posvetovanja z vodji poslanskih skupin pa bodo prihodnji teden, predvidoma od torka do četrtka, so navedli v predsednikovem uradu.

Volitve ne bi bile neustavne

V kabinetu premierja so za STA povedali, da je Šarec predsedniku Pahorju ponovil stališče, da naj volivke in volivci povedo, kdo bo vodil državo. Predsednik DZ Dejan Židan pa je po srečanju s Pahorjem povedal da s Pahorjem ugotavljata, da bi bile predčasne volitve legitimne in legalne, četudi odločba ustavnega sodišča, po kateri določbe volilne zakonodaje, ki govorijo o volilnih okrajih, niso skladne z ustavo, poroča STA. 

Roki začnejo teči danes

Danes se bo s Šarčevim odstopom seznanil tudi državni zbor in takrat začne veljati 30-dnevni rok, da predsednik republike predlaga novega kandidata za predsednika vlade. V kolikor novega kandidata ni, to najprej formalno ugotovi DZ, nato pa začne teči 14-dnevni rok, v katerem lahko kandidata za mandatarja predlaga poslanska skupina ali najmanj 10 poslancev.

Nazadnje pa sledi še 48-urni rok, v katerem lahko poslanci odločijo, ali bodo opravili še tretji krog volitev mandatarja. Če poslanci novega predsednika vlade ne izglasujejo sledi razpustitev državnega zbora in razpis predčasnih volitev s strani predsednika republike.

Odstopi so se vrstili

Po uradni seznanitvi državnega zbora s Šarčevim odstopom se bo razpustila tudi vlada, ki bo tako opravljala le še tekoče posle. Spomnimo, Šarec je svoj odstop sporočil v ponedeljek, nekaj minut zatem, ko je odstopil finančni minister Andrej Bertoncelj. Isti dan je tudi minister za zdravje Aleš Šabeder razkril, da je Šarcu predal bianco odstopno izjavo že pred 14 dnevi. Svoj odstop je sicer po strankinem kongresu napovedal tudi obrambni minister Karl Erjavec, ko je izgubil predsedniški položaj v stranki DeSUS. 

Večina prvakov strank je sprva bila naklonjena predčasnim volitvam, le nekatere so izrazile željo po oblikovanju nove vlade znotraj obstoječe sestave državnega zbora. Uradna stališča strank bodo znana ob koncu  tega tedna, ko bodo stranke opravile razprave na to temo znotraj svojih organov. 

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
povezani.povezani (nepreverjen)

Kda van nešče (tak precej levo usmerjeni,) zapopejva: "povezani, povezani" se zamislite nad sabo.
Pa dajte, kulturo "povezovanja" vpelajte tudi v Ljubljani, nej ka ste samo Soboto povezani povezali in vrnili nasmehe na naše obraze, oživili mestno jedro z bagri in nam napisali lepo Zgodbo.
Komaj čakam moment, da tudi povezava v Soboti potone.
V red se bo treba vzeti!!

jebač farmacevtke (nepreverjen)

kak pa je kaj z vašimi lekarnami

In reply to by povezani.povezani (nepreverjen)

farmacevtka (nepreverjen)

ne boš ti meni zizekov majal
ne boš -----

In reply to by jebač farmacevtke (nepreverjen)

Kaj pa z (nepreverjen)

gospodom Sisko ...

Supermen2020 (nepreverjen)

Banana država, ista kot celotni Balkan

goostt (nepreverjen)

Barbika jih naj odpelje na konklave kot v Vatikanu, lokacija se predlaga Goli otok ali otok Rab.

In reply to by Supermen2020 (nepreverjen)

Ali otok (nepreverjen)

Cres ...

In reply to by goostt (nepreverjen)

Ferdooo (nepreverjen)

Jurša se že ponuja kot prostitutka. Res je težko oditi od korita...

Starejše novice