Foto: Bobo (in verstovsek.si)
Vložil je kazensko ovadbo zoper Boruta Pahorja, Tonina in Hojsa, pripravlja odškodninsko tožbo zoper državo za svojce umrlih zaradi koronavirusa v domovih za starejše in se sprašuje,zakaj še ni vložena kazenska ovadba zoper Marjana Šarca.

Predsednik republike Borut Pahor, notranji minister Aleš Hojs in obrambni minister Matej Tonin so sredi aprila skupaj z vrhom slovenske vojske in policijo preverjali teren ob meji ter se skupaj zavzeli za podelitev posebnih pooblastil slovenski vojski, ki bi se na tem območju pridružila policiji. Kot so pa razkrile fotografije, pa pri tem niso upoštevali vladnih ukrepov, o katerih je bilo takrat veliko govora. Tako niso nosili zaščitnih mask, še bolj očitno pa niso upoštevali predpisane varnostne razdalje.

Celjski odvetnik Boštjan Verstovšek je 29. aprila zoper vse, ki so bili tam prisotni, vložil kazensko ovadbo. 

Kazensko ovadbo je sicer višji državni tožilec Srečko Hočevar zavrgel z utemeljitvijo, da ovadenim ni moč očitati, da je njihova opustitev ukrepov povzročila širjenje bolezni.

Verstovšek hitro odločitev tožilstva pozdravlja in poudarja: "Politiki so torej na varnem, odločitve pa se lahko razveselijo vsi protestniki in vsi, ki jih je bilo zaradi groženj s kazenskim pregonom strah izvrševati ustavno pravico do svobode zbiranja in izražanja mnenja," in upa, da bo tožilstvo z enako hitrostjo obravnavalo tudi primere suma kaznivih dejanj glede nabave zaščitne opreme.

Ob tem Verstovšek še opozarja, da klub zavrženju kazenske ovadbe Zdravstveni inšpektorat še vedno lahko izreče globo za prekršek.

Foto: Bobo

Za svojce umrlih 10 tisočakov, tožil bo državo

Verstovšek poleg tega meni še, da je za večino smrti starostnikov v domovih za starejše zaradi koronavirusa odgovorna Republika Slovenija. Po njegovem prepričanju pristojni organi niso pravočasno sprejeli in izvršili strokovnih in učinkovitih ukrepov za preprečitev njihove okužbe, niti niso zagotovili potrebne zaščitne opreme in osebja, čeprav gre pri starostnikih za najbolj ranljivo skupino. Kot neodgovorno ravnanje države izpostavlja tudi "ugasnitev celotnega zdravstvenega sistema" in zavrnitev sprejema obolelih starostnikov v ptujsko bolnišnico. 

"Dokazovali bomo, da bi pravočasno izvedeni strokovni ukrepi preprečili okužbo s Covid 19 in s tem smrt. Popolnoma nerazumljivo je, da je država uvedla izjemno rigorozne ukrepe. ki so bili tudi v nasprotju z Ustavo in povzročili več milijard škode, hkrati pa ni izvedla osnovnih ukrepov za zaščito starostnikov v DSO, čeprav je okoli 80% vseh smrti ravno iz te skupine," pojasnjuje Verstovšek.

Odškodninske tožbe v njegovi odvetniški pisarni še niso vložili, nagibajo se, da jo bodo vložili le proti Republiki Sloveniji, razen, če bi se izkazalo, da je za smrt starostnikov soodgovoren tudi posamezni dom starejših občanov. Z vložitvijo tožbe še čakajo tudi zato, da se tožbi lahko pridruži čimveč strank, saj bo strošek postopka tako manjši, svojcev umrlih zaradi koronavirusa iz ljutomerskega doma pa za zdaj še ne zastopajo, še razkriva Verstovšek. 

"Do odškodnine za duševne bolečine zaradi smrti bližnjega so upravičeni starši in otroci pokojnih, pa tudi bratje in sestre, če so živeli v istem gospodinjstvu. Glede na to, da gre v teh primerih za starejše občane, so v praksi upravičenci predvsem otroci pokojnih. Sodna praksa priznava v takšnih primerih okoli 10.000 EUR odškodnine otroku pokojnega," nam je razložil celjski odvetnik.
 

Šarca naj ovadijo pisci poročila

Verstovšek je nase opozoril tudi z napovedjo, da razmišlja o vložitvi kazenske ovadbe zoper bivšega predsednika vlade Marjana Šarca zaradi odgovornosti pri pomanjkanju zaščitne opreme. Ob poročilu o nabavi zaščitne opreme, ki ga je izdala Vlada RS, pa pričakuje, da bodo ovadbo vložile osebe, ki so to poročilo sestavile.

"Res bi bilo konec pravne države, če najvišji državni uradniki in funkcionarji pri svojem delu ugotovijo sum storitve kaznivega dejanja, pa ne sprožijo ustreznih postopkov za pregon, in bi to moral namesto njih početi odvetnik," še meni odvetnik, ki dodaja, da tako njegova kot javnost zelo zanima, zakaj ovadba zoper Šarca še ni bila vložena, če obstaja sum na kaznivo dejanje.

Pregon najvišjih političnih veljakov in napovedi tožb zoper državo so zagotovo dobro vplivale na promocijo Odvetniške pisarne Verstovšek, ki je pred časom zastopala tudi Tomija Makoterja, sina pomurske podjetnice Milice Makoter. Na ustavno sodišče sta bili celo vloženi pobuda in pritožba glede zadeve, v kateri je bil Makoter obsojen za 27 kaznivih dejanj odvzema mladoletne osebe na dve letno zaporno kazen. Ustavno sodišče je leta 2016 s sklepom pobudo zavrglo, pritožbe pa ni sprejelo. 

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kuna (nepreverjen)

Še en odvetnik, ki preveč gleda ameriške "sodniško-advokatske pravljice".
Pozablja pa, da bi se morala najprej dokazati kazenska odgovornost in krivda ustanov in posameznikov.
Odvetnik je našel tržno nišo, da bo kasiral, če dobi ali ne. Kasiral bo.

stric feri (nepreverjen)

Naši južni bratje bi rekli " LEŠINARJI " !!!! Spet je nekdo našel tržni nišo. Tokrat zelo tragično in sramotno.

Nekateri hočejo služiti na račun mrtvih !!!! Odvetniki po navadi dobijo odstotke od primera. Seveda se temu "lešinarju" gre za to, da se čimveč svojcev pridruži. Nekateri pokojni bi se v grobu obrnili, če bi vedeli, da bodo njihovi otroci služili na račun njihove smrti.

Kaj pa tisti, ki niso bili v domovih za ostarele in so tudi umrli? Nekateri posledično tudi, ker je virus prišel iz doma za ostarele?

Zanmivo, da ta "lešinar" ni vložil tožbe kje v Ameriki, ker tam se toži za milijonske vsote.

Najbolje, da sedaj država temu pohlepnežu in svojcem umrlih plača več, kot bo dala za zagon gospodarstva.

Že to, da je ta "lešinar" vložil tožbo proti politikom, ki so se sprehajali ob meji pove vse o njem. Ta ni povsem "čist".

Le kdo normalen bi se ukvarja s takimi banalnimi zadevami. Očitno mu manjka strank in reklame. In sedaj je dosegel svojih 5 minut v medijih.

čarni vrag (nepreverjen)

Če je bilo kaj narobe je treba poiskati krivce in jih kaznovati po zakonu. To ni lešinarstvo, ampak normalno delovanje sodnega sistema. Umrlo je skoraj 100 varovancev v domovih.

In reply to by stric feri (nepreverjen)

stric feri (nepreverjen)

Seveda. Če je res bilo kaj narobe je treba poiskati odgovorne. Ampak to je delo za tožilstvo.

Ta odvetnik pa sanja o ODŠKODNINAH !!! TO je pa velika razlika.

Sodni sistem je sodni sistem. Odvetnki so pa največji lešinarji.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

V zakonu vse piše. Če so zaradi malomarnosti pri delu v DSO ljudje umirali, imajo svojci pravico do odškodnine. Socializem je propadel pred 30 leti. Te so partijski veljaki telefonirali sodnikom kak naj sodijo. O tožbi, ki jo bo vložil odvetnik bodo odločali sodniki in ne razni strici feriji.

In reply to by stric feri (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

sem zadnjič bral v uradnem listi
da je tvoja mati nastavljačica na tovornjakaskem parkingu
in da ne plačuje davkov od zaslužka
To je pa res grdo od nje
treba jo zapreti

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

če ge va ra (nepreverjen)

Vidiš desnak, da te nimajo radi. Po minusih sodeč bi rekel. Tudi veliko dobrega je bilo v socializmu. Toliko se ni kradlo, kot se danes.
In tudi o nekih odškodninah nismo razmišljali. Danes v kapitalizmu bi vsak nekaj tožil in hotel DENAR.
Tipično Ameriško, kavbojsko, kapitalistično,...
Saj vsi vemo, da gre za denar. Umrlih ne bo več nazaj.
Po tvoje je najbolje, da kar vse države sedaj po defoltu še dajo svojcem denar zaradi umrlih.
Gospodarstvo je treba zagnat. Tisto rabi denar.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

boreci (nepreverjen)

Poglejte Ljutomer,krivec se zna ,ker je v pravi stranki bo dobil se dodatek za epidemijo .....

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Ersgz (nepreverjen)

Živi dokaz, da so odvetniki najbolj pokvarjeni in mahjnjeni na evre.

Qeq (nepreverjen)

Naj se oglasi ko bo vlozil ovadbo in tožbo zoper glavnega partijca na Kitajskem.

Karl Marx (nepreverjen)

Sobotainfo, cela Slovenija poroča o doslej najbolj množičnem protivladnem protestu v Murski Soboti, vi pa nič ?!

VRANA (nepreverjen)

Res je, nekaj nestrpnega dreka je kolesarilo :))) Gremo vsi: za 4-urni delavnik!!! Ajmo vsi !!!

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

fonzekk (nepreverjen)

Prej jih je bilo 10, zdaj mogoče 20. Nekateri med njimi še ne polnoletni, nekateri pa po "uradni dolžnosti". Res najbolj množični protest. In ti nam bodo "v imenu ljudstva" določali, kdo naj bo v vladi. "Samo da ni Janša" je edino kar so sposobni spraviti iz sebe.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

fonzekk (nepreverjen)

Prej jih je bilo 10, zdaj mogoče 20. Nekateri med njimi še ne polnoletni, nekateri pa po "uradni dolžnosti". Res najbolj množični protest. In ti nam bodo "v imenu ljudstva" določali, kdo naj bo v vladi. "Samo da ni Janša" je edino kar so sposobni spraviti iz sebe.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

ŠARCA V ZAPOR (nepreverjen)

Šarca bi bilo potrebno zapreti, ker spet pizdarije dela, najprej se je posral v hlače in pobegnil - dezertiral, nima niti malo vesti, da bi ga bilo sram, ne razumem pa da se po 2 mesecih spet rine na oblast in deli nasvete ta človek je bolan.

čarni vrag (nepreverjen)

kolikor sem prebral v uradnem lisi je baje peder
no tam malce drugače bolj strokovno napišejo
Napisano je bilo da je oseba s šestimi popravci zahrbtni delavec

In reply to by ŠARCA V ZAPOR (nepreverjen)

smrkci (nepreverjen)

Narod je bolan in to zelo,zavist,hamičija,sovraštvo,depresija,stres,psihični manipolatorji,prešuštniki,preroki,malikovalci itd.......

Vvvzzv (nepreverjen)

Umrli so ljudje in ce je gdo za to odgovoren potem samo Odvetnik lahko vlozi tozbo da bi tozili DRZAVO je norost eni tu gor ste vcesjeni.

Vipko
Truplo

Ne pravim, da to vem in da imam prav, moje mnenje pa je tako:
Nihče ne bo kriv, kajti kot prvo je ta epidemija nekaj novega in medicinska stroka, katera je svetovala tudi vladam tako pri nas, kakor po svetu, ni natančno vedela, kako bo vse potekalo. Neke sodne prakse o tem verjetno ni? Potem je tudi krivda na kar nekaj vladah, katere so popolnoma zanemarile gradnje ustreznih domov za ostarele. Marsikje se je pokazalo, da so dokaj neprimerni, ni bila mogoča izolacija določenih ljudi... Zaradi pomanjkanja domov so verjetno nekateri tudi prenatrpani. Ptujska bolnišnica jih niti ni hotela sprejeti!
Morda je še kaj, ne vem. Če pa bo odvetnik v imenu svojcev umrlih stožil državo, jo bo pač stožil. Sem pa nekako mnenja, da ne bo uspel, če vse tisto zgoraj napisano po svoje drži.

In reply to by Vvvzzv (nepreverjen)

hitsverk (nepreverjen)

V Italiji državljani množično vlagajo tožne proti državi, bolnicam, zdravnikom in kvazi svetovlacem in strokovnjakom, keri so napačno svetovali, napačno zdravili in ukrepali v časi epidemije, če prav so resni epidemiologi svetovali drugačno ukrepanje. Zdaj se je to vse pokazalo za resnično nepotrebno in zgrešeno, da so ljudi zapirali v karantene. Se spomnim na začetku, ko so resni strokovnjaki trdili za ta virus ni karantenska bolezen, da je nošenje rokavic nepotrebno in nesmiselno, da se morajo izolirati bolni ne pa cele populacije in pa sedaj še, da je nošenje mask bolj škodljivo kot koristno... Truplo ti in tebi podobni pa ste jih celi čas označevali za teoretike zarote. Ampak naša stroka še vedno zahteva, da nosimo maske. Upam, da bo čim več takšnih tožb in ka bo na konci prišlo na jasno kdo pa zakoj je sprožil to masovno histerijo.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

O teh pravnih zadevah več ne bi, ker nimam po svoje pojma o pravu, Italija tudi ni Slovenija, kar se tiče prava, o ostalem pa tole:
Kar se tiče rokavic sem bil proti prvi dan... Dokler nosiš rokavico še ajd, ampak če z njo prijemlješ npr. kruh v trgovini brez, da bi si nadel drugo rokavico, je vse skupaj brez pomena. Tudi v času, ko ni bilo epidemije si čist in higienski človek nadene rokavico na roko, predno seže po kruh, žemljico! Si delal tako?
Kar se tiče ostalega sem samo sledil naši stroki, nekomu moraš verjeti in nikjer ni dokazano, da so ukrepi naredili več škode, kakor koristi. Če tega ne bi delali, kako bi bilo? Sedaj je lahko modrovati, ker odgovora seveda ne vemo! Nekako smo se solidno izvlekli iz te epidemije... bi bilo enako, če ukrepov ne bi bilo oz. taki, kakršne ste nekateri predlagali... tega ne vemo in verjetno nikoli ne bomo izvedli. Rezultat imamo in zaradi tega ne bi smeli vihati nosove. Gospodarska škoda je seveda velika, ogromna, ampak a ni v vseh državah tako? Nobenega skupnega pristopa držav Evropske unije ni bilo, vsaka je delala nekaj po svoje, nekaj skupno... in gospodarstvo se bo dvigalo kar nekaj časa. Nismo nobena posebnost! Vi "štenkaši" bi verjetno to naredili bolje, ampak je težava v tem, ker pač niste tisti, kateri bi odločali. Pomirite se že enkrat s tem!
Kar se tiče tehorij zarote: nekateri tule, pa po drugih medijih, pa seveda tudi po drugih državah so praktično vsak vladni ukrep smatrali kot dejanje proti človeški svobodi in še marsikaj. Ne pravim, da kaj malega niso imeli tudi prav, ampak v globalu je bilo za njih vsak dan nekaj narobe. Četudi bi Kacin namesto "Dober večer" rekel "Zdravo", bi bilo narobe. Tako ste se obnašali in se nekateri še sedaj. Pa je bilo v ozadju več ali manj miniranje vlade, katera je prišla na oblast po zakoniti poti, ni nikogar zrušila, kakor to hočejo sedaj "biciklisti"... Mimogrede, na križišču Slovenske in Aškerčeve v Ljubljani so jih polivali z mrzlo vodo. Prej ali slej... se bodo s takimi nepotrebnimi protesti hudo zamerili marsikomu. Tudi ni res, da je Slovenija z njimi! Glede na volilne izzide morda polovica, druga pa zanesljivo ne! In ta Slovenija je verjetno naša, ne samo njihova?
Za konec: naša država ni delala več ali manj nič drugače, kakor so ali še sedaj delajo ostale po svetu. Nekateri so imeli še hujše in verjetno bolj butaste ukrepe, kakor je bil kateri pri nas, kot npr.: oče britanskega premierja se je moral zagovarajati, ker je zapustil stanovanje in šel v trafiko po časopis. Se je kaj podobnega zgodilo pri nas? Res so nas "zaprli" v občinske meje, vendar je bil to najboljši ukrep, saj se je tisto mešanje ljudi precej ustavilo. Ukrep je bil verjetno protiustaven, ampak pišem verjetno, ker Ustavno sodišče o tem ni moglo odločati, ker so ukrep prej umaknili.

In reply to by hitsverk (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

kdo ali kaj je to zahrbtni delavec
administrator
oseba s šestimi popravci
zvodnik milan
levi komunist
mura je večna
luc-ifer
itd
itd

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice