*Fotografija je simbolična
Avstrija, Češka, Slovaška in Madžarska načrtujejo skupno odprtje meja sredi junija, Slovenija pa pri tem ni omenjena.

Na slovenskem seznamu držav, za katere velja prost prehod državne meje, je edino Hrvaška, pogoji vstopa na Hrvaško pa ostajajo enaki. Kot je na novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin, Hrvatje še naprej od slovenskih državljanov zahtevajo podatke o tem, kam so namenjeni, lokacijo nastanitve in telefonsko številko. 

So pa se zunanji ministri Avstrije, Češke, Slovaške na današnji videokonferenci pogovarjali o skupnem odprtju meja in načrtujejo, da bi skupne meje odprli sredi junija, k temu pa naj bi povabili tudi Madžarsko. Avstrija je sicer doslej dogovor o polnem odprtju meja dosegla z Nemčijo in Švico. Po poročanju nemške tiskovne agencije je češki zunanji minister izrazil prepričanje, da bo sredi junija nastal "mini schengen", najdlje pa naj bi bili pogovori o odprtju meja za avstrijske turiste, poročajo STA.

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg pa je po videokonferenci dejal, da bi odločitev o odprtju meja lahko sprejeli prihodnji teden, ko naj bi tudi določili konkretni datum odprtje meja.

"Trenutno poteka intenzivno delo, da bi s Češko, Slovaško in madžarsko sosedo sredi junija ponovno vzpostavili svobodo potovanja", kot je bila pred pandemijo covida-19, je še pojasnil Schallenberg. Dodal je, da je pomembno, da so ukrepi osnovani na jasnih parametrih zdravja, mobilnosti in varnosti, piše STA.

Slovenija še v dogovorih

Kacin je sicer na današnji tiskovni konferenci izrazil pričakovanje, da bo po ponedeljkovem pogovoru ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) do konca meseca pripravil oceno epidemiološke slike na Madžarskem. To bi omogočilo, da bi na naš seznam poleg Hrvaške uvrstili tudi Madžarsko.

Uvrstitev Avstrije na ta seznam je medtem odvisna od odzivnosti avstrijske strani, je dejal Kacin. Po njegovih besedah so v Avstriji odprta še številna vprašanja glede soočanja z novim koronavirusom, med drugim o žarišču okužb v smučarskem središču Ischgl, zaradi česar so bile vložene tudi tožbe. Počivalšek je v pogovoru z avstrijsko ministrico za turizem Elisabeth Köstinger dejal, da želi Slovenija sprostitev v najkrajšem možnem času.

Prehod meje z Avstrijo tako po zadnjih informacijah še zmeraj ni mogoč brez obvezne sedemdnevne karantene, med izjeme spadajo edino dnevni migranti in drugi z upravičenimi razlogi. Na spletni strani avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani medtem pojasnjujejo, da je trenutno vstop v Slovenijo brez karantene možen samo za slovenske državljane in tujce s prijavljenim prebivališčem v Sloveniji.

Za Italijo medtem po besedah vladnega govorca velja, da pričakujejo pogovore na najvišji strokovni ravni o tem, kakšno je epidemiološko stanje v Italiji in kakšne so napovedi. Ko se bodo na tem nivoju dogovorili, bo sledil tudi operativen dogovor, kdaj, pod kakšnimi pogoji in s kakšnimi omejitvami bi se lahko sprostil tudi prehod čez italijansko mejo, še piše STA.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kuna (nepreverjen)

Saj ni čuda. Glavna tema medijev je razdor-spor Janša-Šarec, desni proti levim. Ni druge.
Imamo "spotikajočo" politiko na vsakem koraku, pri vsaki vladi. In zaradi tega smo tam kjer smo, ker si sami žagamo vejo, na kateri sedimo.

10..... (nepreverjen)

predvsem rezimskih medijiev ala Rtv, ki bi morali umirjati in nevtralno porocati, se bolj podpihujejo in hujskajo.

In reply to by kuna (nepreverjen)

KermitMS (nepreverjen)

Mi smo Balkan

Hmmmmmmm (nepreverjen)

Po moje Kurz malo špekulejra na to, ka če meja s Slovenijo nede odprejta in Nemci nedo mogli iti na Hrvaško na morje, ka do šli v Avstrijo na doopust. Po mojen tu nekšnih konkretnih zunanjepolitičnih razlogov in zamer nega...

Karčči (nepreverjen)

Zunanje ministrstvo ima pomembnejše delo, kot pa dogovarjanje o odpiranje mej s sosedi. Kdo bo pa potem pisal depeše v Bruselj. Verjetno ravno zdaj pripravljajo tretjo. Jebeš odpiranje mej. Glavno, da serejo po državi.

Gost5 (nepreverjen)

Tale seronja serpetinšek, najprej jo je popihal ko je zagustilo ker ni sposoben voditi države, drugo kot da je delil bombončke JU ni vedel. Zdaj pa spet sere kako bi on naredil boljše. Nima jajc. Razen tega da blati Slovenijo skupaj z svinjskim ministrom in mesečnjakom nimajo nobenega dela. Samo da bodo spet prišli na vlado in dalje zganjali lumparije.

Kristusuva blanja (nepreverjen)

Tu je znanka glavni razlog Italija. Še izda ma največ okuženih, mij smo pa z Italijo meje odprli. To se Avstrijci ne vijdi, saj lejki Italijani inači prek Slovenije idejo v AUT. Zato še izda kontrole na SLO-AUT meji.

Mutavi (nepreverjen)

Najbolj črn scenarij bi bil, če bi Avstrija in Nemčija zaprli meje, ker sta to sposobni narediti,... Takrat bi še mi cvilili! Kdo pa bi rad sodeloval z nami, saj nas zaradi teh skreganih politikov, korupcije in čudnega predsednika skoraj nihče ne jemlje resno!

Starejše novice