Na Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve so analizirali, s katerimi ponudniki širokopasovnih storitev so uporabniki najbolj oziroma najmanj zadovoljni.

Največ pritožb zaradi neupravičeno izdanih računov

Največji štirje ponudniki širokopasovnih storitev – Telekom, T-2, Amis in Telemach – med seboj tekmujejo za uporabnike in svoj kos tržnega deleža.

Če uporabnik ni zadovoljen z neko storitvijo ponudnika, mora po pravilih Agencije za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) storitev najprej reklamirati pri samem ponudniku. Če se slednji na reklamacijo ne odzove oziroma uporabniku ne ugodi, se lahko uporabnik pritoži na AKOS (pritožba je brezplačna).

Najpogosteje se uporabniki pritožijo zaradi neupravičeno izdanih računov. V letu 2013 se jih je kar 47 odstotkov pritožilo, ker so jim zaračunali storitve, katerih niso naročili. Sledijo spori zaradi pogodbenih kazni – plačilo ob prekinitvi pogodbe in dvojno zaračunanih storitev. Pritožb zaradi nedelovanja storitev je po poročanju portala podcrto.si le okoli devet odstotkov.

Nezadovoljni predvsem z mobilno telefonijo

AKOS je lani in v prvih devetih mesecih letošnjega leta prejel 1273 pritožb uporabnikov. Glede na letno poročilo jih je bila večina upravičenih. Zaradi širokopasovnih storitev se je pritožilo 381 uporabnikov, zaradi mobilne telefonije pa kar 782. Spori zaradi ostalih storitev (televizija, fiksna telefonija …) pa ne presegajo treh odstotkov pritožb.

S katerim ponudnikom smo najmanj zadovoljni?

Če gledamo samo na absolutne številke, je bil največ pritožb, in sicer 172, deležen največji ponudnik Telekom Slovenije, kateremu sledi T-2  (160), Amis  (22) in Telemach (11).

Vendar v primeru ponudnikov interneta primerjava absolutnih številk ni poštena, saj imajo ti različno število uporabnikov. Statistično gledano je logično, da bodo ponudniki z več uporabniki deležni sorazmerno večjega števila pritožb.

Glede na podatke zadnjega četrtletja lanskega leta imajo ponudniki širokopasovnega interneta sledeči tržni delež: Telekom 37.1 odstotka, Telemach 20.1 odstotka, T-2 17.9 odstotka, Amis 12.2 odstotka in ostali 12.7 odstotka.

Največ pritožb na odstotek tržnega deleža, natančneje 8.9, je bilo vloženih zoper T-2. Na drugem mestu je Telekom Slovenije (4.6), najbolje sta se odrezala Amis (1.8) in Telemach (0.5).

Upravičenost pritožb in iskanje skupnega jezika

Število pritožb pri posameznem ponudniku niha in tržni delež, ki si ga ponudniki delijo, se neprestano spreminja.

Za boljše razumevanje odnosa  med ponudnikom in strankami je potrebno upoštevati zmeraj boljšo tehnično pismenost uporabnikov in njihovo poznavanje svojih pravic. Prav tako uporabniki ne podpisujejo več pogodb, ki jim niso bile dobro razložene, hitro odkrivajo skrite pasti in berejo droben tisk, za kar skrbijo tudi Zveza potrošnikov Slovenije, Tržni inšpektorat RS in mediji.

Prav tako se ponudniki storitev zavedajo pomembnosti svojih strank in izboljšujejo svoje storitve. Čeprav je pritožba neupravičena, se morajo naročniške službe ponudnika potruditi, da stranki primerno razložijo neupravičenost pritožbe, da slednja nato ne vloži pritožbe še pri AKOS.

Uporabnikom se svetuje, da dobro preverijo ponudbo in se pozanimajo, kje bi se lahko pojavili skriti stroški.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
M (nepreverjen)

Telemach "is the way to go". :D

Vajz (nepreverjen)

Telemach rulz!

Starejše novice