Od danes so na blagajnah trgovin v Sloveniji prepovedane brezplačne plastične nosilne vrečke.

Slovenija želi do konca leta 2019 zmanjšati potrošnjo lahkih plastičnih nosilnih vrečk pod 90 takih vrečk na osebo, do konca leta 2025 pa naj bi poraba padla pod 40 vrečk na posameznika.

Prvi korak v smeri doseganja tega cilja je prepoved brezplačnih plastičnih nosilnih vrečk, ne glede na njihovo debelino, na vseh prodajnih mestih blaga in izdelkov.

Uredbe sprejete junija

Vlada je spremembo uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, ki prepoveduje brezplačne plastične vrečke, sprejela julija lani. Ob zmanjšanju potrošnje teh vrečk želi vlada z ukrepom tudi preprečevati splošno povečanje proizvodnje embalaže in doseči zmanjšanje potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk.

Iz vseh ukrepov so v skladu z evropsko direktivo izvzete zelo lahke plastične nosilne vrečke, kot so denimo tiste z oddelkov za sadje in zelenjavo.

Povprečen čas uporabe vrečke le 25 minut

Minister za okolje in prostor Jure Leben želi sicer narediti še korak naprej in v dogovoru s trgovskimi verigami doseči, da kupci na blagajnah sploh ne bi mogli več dobiti plastičnih nosilnih vrečk. S tem namenom je predstavnike trgovcev že povabil na sestanek.

V EU posameznik letno porabi okoli 200 plastičnih nosilnih vrečk, povprečen čas uporabe take vrečke pa je zgolj 25 minut. Na področju EU je vsako leto v promet danih okoli 100 milijard plastičnih nosilnih vrečk letno, med odpadke pa odvržemo osem milijard takih vrečk vsako leto (v Sloveniji 30 milijonov), kažejo podatki ministrstva za okolje in prostor.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
klantoš (nepreverjen)

Najmanj pet evrov za vrečko in zadeva se bo sčasoma uredila. Tudi plastenke bi morali kasirati en evro, da bi zmanjšali pitje teh sladkih umetnih pijač itd.. Na vso plastiko visoki davek, ampak to ne gre tako enostavno. Debeloriti šefi, bi se upirali temu, kajti tu je dobiček ogromen in se temu nebi zlahka odrekli.

Zavedni (nepreverjen)

Ja zakon se bo pisal kako tajkunsko kapitalistično politični mafiji paše.

Se jdo voraša zakaj se iz delavskug žuljev financira subvencije za polaničev bio gnoj!?

Delavec si pa iz subvencij slovenske hrane ne more kupit...
Komunistični xyz pod social demojracijo ?

Vpisati sem moral ..kjubljenega Kučana.

Kučanova oražorska afere...

https://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.politikis.si%2F%3Fp%3D1…

Mariborska orožarska afera Kučan
in da so za to vedeli: Milan Kučan (predsednik Republike Slovenije), Igor Bavčar (minister za notranje zadeve Republike Slovenije), ki so imeli sestanke s Čengićom.

https://sl.wikipedia.org/wiki/Mariborska_oro%C5%BEarska_afera

In reply to by klantoš (nepreverjen)

Penzic (nepreverjen)

Halo, tema so plasticne vrecke. Kaj gnjavis z vedno istim balastom?!!!!

In reply to by Zavedni (nepreverjen)

Martinko (nepreverjen)

Sramota! Vedno vse izgori na potrosniku! Sem mar jaz kriv, da je taka proizvodnja plastike? Sem jaz kriv, da vse razsortiram cerop pa da ves odpad skupaj! Ce se ze gremo neke papeze, naj ukinejo vse plasticno: tv, mobitele, ps, igrace, vse plasticno v avtomobilih, vso pladticno embalazo, vso aparaturo itd. Banda kapitalisticna, samo za zasluzek se jim gre.

Oblak (nepreverjen)

Ne je pa potrošnik kriv ka se nuca prek preveč plastičnih vrečk pa seveda plastike na sploh ker če potrošnik nebi uporablo vrečk se te tude nebi proizvajale.. in glede na podatek gori ka se vrečka v povrečji uporablja 25 minut je resan zadnji čas ka se problem s plstiko zacne urejati ker se naš planet dobesedno preplavil s plastiko za kero znamo ka se razgrajuje predugo... in vsak ukrep pa naj bo se tak mali ka se ta problematika začne rešuvati je dobrodošla! Je pa definitivno resan ka neso problem samo plastične vrečke ampak plastika nasplošno.

In reply to by Martinko (nepreverjen)

lauraas (nepreverjen)

Ker so miljarde v tretjem svetu onesnažile planet, bo nas dva miljona planet reševalo.

Pokrvač (nepreverjen)

Kmica v glavi? Zato ka je drujgi nori bojmo mij še bole? Tak mo daleč prišli. Nejso miljarde v tretjon svejti onesnažile planet, ampak smo mij kak praviš dva miljona onesnažili večinoma tretjoga sveta...

In reply to by lauraas (nepreverjen)

tihi (nepreverjen)

Nič ne bo drugače, vrečke pri sadju in mesninah ostajajo, .....

Starejše novice