Stranka SD je danes obiskala Pomurje

Območna organizacija Socialnih demokratov je danes organizirala obisk ministrov in poslanske skupine SD v Pomurju. Dogodek so začeli z srečanjem s Kmetijsko gozdarskim zavodom Murska Sobota, zadružnim sistemom, sindikatom kmetov in mladimi kmeti.

Zgledovati se moramo po Avstrijcih

Beseda je tekla predvsem o aktualni problematiki, s katero se srečujejo zadruge, sindikati in mladi kmeti. Veliko škode je naredila lanska suša, ki je povzročila upad pridelka za 50 odstotkov, veliko težav vsem vpletenim na tem področju pa predstavlja plačilna nedisciplina. Stanje v kmetijstvu ni rožnato, kar je po mnenju predstavnika sindikata posledica slabih vremenskih razmer in je odvisno tudi od gospodarskih razmer. Predstavnik mladih kmetov je poudaril, da si mladi želijo kmetovati, vendar pa potrebujejo stabilno okolje, predlagajo, da se zgledujemo po sosedih Avstrijcih, saj v nasprotnem primeru ne bodo konkurenčni.

Več denarja mladim kmetom in dopolnilnim dejavnostim 

Poudarili so tudi, da je potrebno z uvajanjem novih kultur oz. vrst, ki za svojo rast ne potrebujejo toliko vlage kot druge poljščine. Minister Dejan Židan je ob obisku povedal, da bo v prihodnje več sredstev namenjenim mladim kmetom in dopolnilnim dejavnostim. Velik korak je bil narejen z navezavo Slovencev na slovenske izdelke. Slovenski trgovski sistemi morajo po Zakonu o kmetijstvu zagotavljati, da so za slovenski izdelek uporabili slovenske surovine.

Pomurje je neizkoriščen potencial

Srečanje se je nadaljevalo na Pomurski gospodarski zbornici in Regionalni razvojni agenciji Mura, kjer so se predsednik SD Igor Lukšič, ministra Jernej Pikalo in Dejan Židan oz. ostali člani SD srečali s predstavniki gospodarstva. Kot je bilo predstavljeno, so gospodarstveniki čedalje bolj izvozno usmerjeni, saj je domači trg majhen, čeprav predstavlja 70 odstotkov vseh prihodkov. Treba je izkoristiti razvojne potenciale Pomurja, ki so ljudje, tehnologija, voda, hrana in obnovljivi viri energije.

Lukšič in Židan med sodarje

A to je bil le začetek dolgega dne za Socialne demokrate, ki so nadalje ob 12. uri svoje aktivnosti predstavili na novinarski konferenci, kateri je sledil ministrice Kopač Mrakove in poslanca Smodiša v socialno-varstvenem zavodu Lukavci. Poslansko skupino je danes sprejel tudi župan Gornje Radgone Anton Kampuš, ki je goste peljal na ogled Hiše penin in novega vrtca v Gornji Radgoni. Lukšič in Židan pa sta si medtem ogledala muzej sodarstva in proizvodnjo v Gančanih, kjer so jima predstavili tudi prenovljeno vaško jedro in športno-rekreacijski center.

Za konec še okrogla miza

Ministrica Anja Kopač Mrak in poslanec Branko Smodiš sta obiskala Zavod za zaposlovanje, nato pa Center za starejše prav tako v Murski Soboti. Temu je sledilo srečanje Igorja Lukšiča, Dejana Židana in Matjaža Hana s predstavniki Zveze Romov Slovenije v Hotelu Zvezda v Murski Soboti, za zaključek obiska v Pomurju pa je bila organizirana okrogla miza z naslovom »Slovenija je lahko socialna in solidarna država«. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice