V torek je bila sklicana ponovna seja sveta ustanoviteljic javnega podjetja Vodovod sistema B, na kateri so poskušali potrditi skupni elaborat za določevanje cen vodarine in omrežnine, tokrat so bili sklepčni, a še vedno niso našli dogovora in skupne rešitve.

»Kljub vsemu dogovarjanju, pregovarjanju in dokazovanju smotrnosti projekta iz preteklosti, ko je bil odobren, še vedno nismo našli skupnega jezika,« pravi županja občine Grad Cvetka Ficko, ki je tudi nosilka projekta.

Danes bodo poslali dopis

Občine do roka, 15. novembra, niso posredovale zaprošenih dokazil in je nosilna občina zaprosila za podaljšanje roka do konca tega meseca, vendar še danes niso našli rešitve. Fickova nam je povedala, da bodo danes na ministrstvo za okolje in prostor poslali dopis.

 »Še vedno nismo dosegli predvidenega in postavljamo vprašanje kako naprej,« bo pisalo v dopisu, pojasnjuje Fickova.

Ni prenesla premoženja skupnemu upravljavcu

Ker občina Beltinci še edina, ki premoženja ni prinesla v upravljanje skupnemu upravljavcu, so na predvčerajšnji seji poskušali doseči vsaj to soglasje, a tudi to neuspešno. Županja graške občine dodaja, da po njenih podatkih do 30. novembra, beltinska občina ni prenesla svojega premoženja na skupnega upravljavca.

Usklajevanje naj prevzame država

Ker se dvanajst občin ne more in ne more uskladiti je župan Puconcev Ludvik Novak kot predsedujoči svetu predlagal, naj zaradi različnih pogledov in razlag zakonodaje usklajevanje med dvanajstimi občinami prevzame ministrstvo za okolje in prostor.

»Država bo prva vračala evropski denar, šele nato občine,« pravi Novak.

Kljub temu, da župani ne najdejo skupnega jezika o ceni vode in omrežnine, pa se vsi strinjajo, naj se v reševanje zapleta vključi država, saj bo sama najprej vračala evropski denar in šele nato občine, pri čemer imajo slednje izvirne pristojnosti, ki jih ob morebitnem vračanju denarja ne bi mogle izpolnjevati.

Kako se bo zadeva razpletala, bomo spremljali še naprej.

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

In država bo odgovorila tako.vrnili boste 50 miljonov eurov ter s tem uredili boljši socialni položaj Prekmurcev. In ko bo tako bodo na RTV imeli tarčo kjer bodo raziskovalni novinarji poročali o korupciji v javni upravi oziroma odgovornost.

Gost (nepreverjen)

Joj kakšno sporočilo pošiljamo. Kako nas kdo lahko jemlje resno. Pa bi si znali razdeliti kolač kruha brez posredovanja? Vprašajte se fantje, če si zaslužite plače?

Gost2 (nepreverjen)

Kako lahko 12 občin sprašuje državo kako naprej ???
Ena matematika za 4. razred: 12 občin x 3 (župan, direktor, strokovni sodelavec) = 36 pametnih najmanj... Lepo vas prosim

Gost (nepreverjen)

Vej ste pa nej normalni, država de rešavala vašo nesposobnost. Tan de eden uradnik napijso ka de se njemi vidlo dobro pa de.12 županov pa se nemre zgučati. Nesposobneži eni.

barcelona (nepreverjen)

Ali ni to najboljši dokaz, da je narobe, da imamo toliko občin. Vsak šerif pač ne vidi dlje od svojega ranča. Ne 12x3, pač pa 12x ?. Prekmurci ponovno dokazujemo, da ne znamo stati na svojih nogah, mi pač rabimo nekoga, ki nas vodi. Tako pač bomo ostali večno narod hlapcev.

gostec (nepreverjen)

Tako je lahko vsak župan - da naj drugi rešujejo težave namesto njega...

Tujec 2

Če bi imeli v Prekmurju tri občine, kot nekoč, tega problema ne bi bilo ! Tako pa vsak šerif petelin na svojem dvorišču. Koliko nas ti petelini s svojimi sodelavci stanejo, bolje, da ne omenjam.

petrovčar (nepreverjen)

skupni vodovod je strel v prazno. ne tako stare goričke studence zapirate in k nam na goričko na breg prečrpavate vodo iz 50 metrov nadmorske višine nižje ležečih krajev na ravenskem. prav smešni projekt županov, ki odločate sami. mali si poglejte izobrazbo najbolj glasnih županov iz najbolj finančno nestabilnih občin. to le naprej volite. segli bomo v žep in imeli le to, za kar imamo denar. naše goričke občine ga nimajo za preživetje. ustanavljate samo neke nove potratne javne firme z nično produktivnostjo, stroškovno neučinkovitistjo, političnimi vodstvi in slabim ali ničelnim nadzorom. kaj imajo sobočanci in beltinski marki skupnega z gradom, rogašovci, šalovci, hodošem...nič, in prav je, da ne dajo denarja.

butalec (nepreverjen)

Ka te državo spitavali - pijtajte blekatoga, ka zdaj!

gost3 (nepreverjen)

gost2 , ne veš šteti pozabil si na tajnico in fikus , tako je seštevek malo drugačen

gost2 (nepreverjen)

gost3: ne nisem pozabil na tajnico in fukus. Ampak ta dva sta bila prepametna ali preveč lenuha, da bi se v pom vodovod vtikala...............

(nepreverjen)

Verjetno se natika ne vtika.

Dummi (nepreverjen)

Verjetno je problem, ka je vodovod, ge se z nižine voda v višino prečrpava na velko razdaljo - predragi.
"Enotna" cejna bi pomejnila, ka Sobočanci plačuvlejo za luksuz, ka ga Goričanci tirajo - in zapovrh za burek nemajo.
In ker nedo uresničili dogovora, do kar lipou evropska sredstva vračali, ka de pomejnilo za bar 33% višišo cejno vode. Tistoga blekatoga goričkoga direktorčka, ka se ide direktorčka mo pijtali po zdravđi, pa še kaj več.

De s svojin premoženjon odgovarjo za te fiasko.

Za 10 lejt de slika njegova, kak v čuzo ide.

Gost (nepreverjen)

sobotainfo opet komentira zadeve o šterih nema pojma. Se vidi ka je ta in članek o plači dveh direktorov naročeni s strani ene občine. Lepo si preštite članek o vodovodu včeraj v Vestniku in včerašnji članek v Večeru o davku na dež, ge se vidi ka ma Sobota skoraj 10 krat draško storitev kak druge mestne občine. Pa še prva ga je uveljavila, zdaj da pa so se ljudje gor vužgale pa trbej pozornost preusmeriti drugam. Čisto kak delajo levaki, skregaj narod, preusmeri pozornost drugam, mi pa delamo za svoje

hegedi (nepreverjen)

petrovčar .....dobro si napijso.....ge mo mejome župani tudi potrko na vrata, pa ga pijto kelko je vra....pa kakšno ma izobrazbo (alkoholik v mirovanju)

EjVestnik (nepreverjen)

Vestnikovoga članka ne štite. Pisec članka je Kalamarof sošolec in dober kolega. Ka koli piše J.V. zemte z velkof rezervof!!!!!!!! Razmite ? J.V. in D.Kalamar sta "best frenda" ;)

Anonymous (nepreverjen)

Poskusil vam bom na hitro razložiti, kako smo "za hlapca rojeni, za hlapca vzgojeni".
Vse napisano v nadaljevanju je zgolj moja domišljija in nimam nobenih dokazov za navedeno.

I. Nabor infrastrukture za projekt:
- občine z "boljšo" vodovodno infrastruktruro so pri obsegu "želja" morale izkazovati nekaj solidarnosti ostalim občinam
- rezultat: glejte zadovoljstvo občanov Beltincev, M.Sobote, Tišine in še katerih

II. Kdor enkrat ukrade, trikrat ukrade oz. "3 za 1"
- v mislih imejte časovni okvir za črpanje sredstev. Če ne počrpaš - se ne prenese ... pozabljen denar
- ob gradnji je prihajalo do t.i. "hvatanja krivin" tako pri času, materialu, tehnologiji "vgradnje", obračunih, ...
- izvajalec je pameten in vidi željo "investitorja" po črpanju sredstev ter pristavi svoje ideje za praznjenje lonca; "roka roko umije" torej
- izvajalec dobi moč! Izvajalec lahko začne manipulirati na XYZ načinov z investitorjem (ki je "politika")
- nadzor izgubi moč! Dela namreč za investitorja, ki pa a) nima strokovnih kompetenc; b) je pokvarjen
- korupcija od začetka od A do Ž, prvi priskledniki kopajo denar sproti stran. Računi so z normalnimi polnimi količinami (kaj pa kakovost, tehnologija vgradnje). Pokvarjenci t.i. "provizijo" vlečejo v svoj žep, do izvajalca ne nastopajo poslovno primerno-resno ampak mu popuščajo

Toliko, kolikor so "pokradli" skozi obračune bi mogoče lahko dejansko "prihranili" na projektu. Manjši končni znesek investicije -> manj bi bilo danes stroška OMREŽNINE. Samo na žalost to ni interes pokvarjene politike. Interes je izkoristiti zadnji cent odobrenih EU sredstev.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice