Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji izdala Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije.

Z odlokom se zaradi poslabšane epidemiološke situacije v nekaterih sosednjih in drugih državah ter posledično preprečevanja vnosov iz tujine ter ponovnih izbruhov nalezljive bolezni covid-19 v Sloveniji, ob hkratnih čim manjših posledicah na gospodarstvo in javno življenje, določajo ukrepi na zunanji meji in na kontrolnih točkah notranjih meja Slovenije.

Spremenjena pravila odrejanja karantene

Z novim odlokom se črtajo pravila odrejanja karantene, saj novi Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covid-19 določa pravila napotitve v karanteno in pravila vstopa v Slovenijo za osebe, ki prihajajo iz držav ali administrativnih enot držav, za katere obstaja visoko tveganje za okužbo z virusom covid-19. 

Osebe, ki prihajajo iz zelenih ali oranžnih držav ali administrativnih enot držav, lahko v Slovenijo vstopajo brez omejitev.

Osebo, ki v Sloveniji nima prebivališča, se v karanteno na domu napoti na dejanski naslov, kjer bo nastanjena. Stroške prestajanja karantene oseba krije sama. Če tuji državljan, ki v Sloveniji nima prebivališča, ne more izkazati naslova bivanja, kjer bo prestajal karanteno, se mu vstop v Slovenijo ne dovoli, če ni zagotovljenih ustreznih nastanitvenih kapacitet za izvajanje karantene.

Osebo, ki namerava opravljati delo v Sloveniji, se v karanteno na domu napoti na naslov, ki je naveden v potrdilu delodajalca, s katerim se oseba izkaže ob vstopu v Slovenijo in ki ji ga delodajalec posreduje pred prestopom državne meje.

Veljavnost testa na prisotnost covid-19

Test na prisotnost virusa covid-19 mora biti opravljen v državi članici Evropske unije, državi članici schengenskega območja ali pri organizaciji oziroma pri posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne ter so navedeni v seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, in ne sme biti starejši od 48 ur.

Vstop brez napotitve v karanteno za 17 izjem

Vstop brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega testa na prisotnost COVID-19 se dovoli sedemnajstim izjemam. Med izjeme po novem ne sodi več oseba, ki v Slovenijo prihaja iz države članice Evropske unije ali schengenskega območja, ki je uvrščena na oranžni seznam.

Izjeme v točkah od 13 do 15 (dvolastnik ali najemnik zemljišča v obmejnem pasu, lastnik nepremičnine ali bivalnega plovila ali parcele v avtokampu, osebi, ki lastniku ali najemniku kmetijske površine v sosednji državi pomaga pri sezonskih opravilih) veljajo le za vstop v Slovenijo iz sosednjih držav ali administrativnih enot sosednjih držav, če so na rdečem seznamu.

Uveljavljanje izjeme v točkah 10 (nujni neodložljivi osebni opravki ali nujni poslovni razlogi), 13 (dvolastniki ali najemniki zemljišč v obmejnem območju) in 14 (lastniki nepremičnin ali bivalnih plovil ter zakupniki, najemniki ali uporabniki nepremičnin, bivalnih plovil ali parcel v avtokampu v sosednji državi) velja tudi za ožje družinske člane (zakonec, zunajzakonski partner, partner iz sklenjene in nesklenjene partnerske zveze in razvezani zakonec in partner, ki mu je s sodno odločbo prisojena preživnina, in njihovi starši, zakonski in nezakonski otrok, posvojenec in otrok, ki je z odločbo pristojnega organa nameščen v družino z namenom posvojitve), če potujejo skupaj.

Prestopanje državne meje izven kontrolnih točk

Poleg državljanov Slovenije in Italije lahko državno mejo izven kontrolnih točk na meji z Italijo zdaj prestopajo tudi državljani EU ali schengenskega območja, ki imajo prebivališče v administrativnih enotah v Italiji, ki mejijo na Slovenijo. Prav tako lahko poleg državljanov Slovenije in Avstrije državno mejo izven kontrolnih točk na meji z Avstrijo prestopajo tudi državljani držav članic Evropske unije ali schengenskega območja, ki imajo prebivališče v administrativnih enotah v Avstriji, ki mejijo na Slovenijo. Podobno velja tudi za mejno območje z Madžarsko, kjer lahko državno mejo izven kontrolnih točk poleg državljanov Slovenije in Madžarske prestopajo tudi državljani držav članic Evropske unije ali schengenskega območja, ki imajo prebivališče v administrativnih enotah na Madžarskem, ki mejijo na Slovenijo.

Preverjanje zdravstvenega stanja na mejnih prehodih in kontrolnih točkah

Z odlokom se ponovno uvaja možnost, da lahko po navodilu epidemiološke službe NIJZ na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije zdravstvena služba preverja zdravstveno stanje oseb, ki prehajajo mejo.

Spremembe na seznamih držav

Na zelenem seznamu ni več Srbije.

Kar nekaj sprememb je na rdečem seznamu, kamor so uvrščene na primer celotna Avstrija (razen administrativne enote Koroška), 14 administrativnih enot Hrvaške in Italije, 16 administrativnih enot Madžarske, celotna Francija, Irska, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Romunija, Slovaška, Španija (razen administrativne enote Kanarski otoki), Švica in Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske. Na rdeči seznam so na novo dodane tudi Gruzija, Jordanija in Tunizija, črtana je Namibija.

Celoten seznam vseh držav na seznamih najdete TUKAJ.

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
toje (nepreverjen)

Nücan informacijo z prve rouke. Lejko iden v Bad Radkersburg na pošto in nazaj, brez ka bi v karanteno mogo?

toje (nepreverjen)

Pa brez zajebancije. Resno mislin. :)

In reply to by toje (nepreverjen)

tt (nepreverjen)

Sicer se s te kolobancije več sam Bog ne zrazmi, pa ne vej ka je dovoljeno pa ka nej, samo mislin ka več nesmiš samo tak v Avstrijo, ker je cejla v rdečon.

In reply to by toje (nepreverjen)

tt (nepreverjen)

Mislin, lejko ideš v Avstrijo, samo gda boš nazaj šal boš mogo iti v karanteno.

In reply to by tt (nepreverjen)

Bar (nepreverjen)

Mislin, ka se niti v Avstrijo naslednji keden več nede moglo iti, razen v izjemnih primerih

In reply to by tt (nepreverjen)

Bar (nepreverjen)

Ne moreš, prosi koga, šteri odi v Avstrijo delat, naj ti uredi, ka maš

In reply to by toje (nepreverjen)

Pahor dan123 (nepreverjen)

Na pošto ne smes samo v apoteko

Karl Marx (nepreverjen)

Janša nas več nede püjsto vö z države zatou ka se bojij, ka bi v Avstriji vidli, ka se lejko čista normalno živej, kljub Covidi. Tej psihopat ščej ka mijslimo, ka je seoosejdi takšna diktatura pa paranoična psihoza kak pod njegovof razbojniškof vladof. Gnes je dosta Slovencov bilou v Avstriji, ge je vse normalno, lidgej se šetajo, vöni nišče nema mask, narod sidij v lokalaj, špila tenis, cilou na nogometnih tekmaj majo gledalce. Na svejti sta trenutno samo dvej državi v šterih državljani nesmijo vö z države. Severna Koreja pa Slovenija. Vüpan, ka str zdaj srečni vsi vij primitivci, pa neizobražena teleta štera podpejrate Janšo. Normalen ga nišče ne podpejra.

Tumpek (nepreverjen)

Ubožec ti, kako ti le najeda tvoj um ta Janša ...

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Novi (nepreverjen)

Bedak

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

ĐejĐejOkoča (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Avstrijski delavci, celi čas šinfali Slovenijo, zdaj ko je Janša ukinil(😂) doplačevanje davka, pa v koroškem času vsi iščejo način kako priti domov k svojcem. Ostanite tam!

blabla... (nepreverjen)

Ka pa ti haluciniraš? Ka je Janči ukino "doplačevanje davka"? Malo se informeraj prle kak palamudiš, gre za palčilo razlike dohodnike, ki je po celoj EU isto urejeni med vsemi državami članicami, pa ga je do zdaj nihče nej ukino....pa tudi tovariš JJ ga nede. Lp,

In reply to by ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

Ne vidiš ka san smeškoja dau?! 😁😂 Tao njin je obečo, ka so ga 🐑🐑🐑 volile.

In reply to by blabla... (nepreverjen)

........ (nepreverjen)

Nemres tak poslosevate sto je koga volonpa sto koga nej, ge san nej nikoga volo pa delan v avstrije...zaj pa povej ka je bokse ka san v slo na socialke ali pa v avstrije delan pa si lejko tuj kaj privoscen, kuca, avto,... kar je z minimalno placo tezko. Fajn bi bilo ka nas nebi tak obdavcile ali se vseeno san na boksen...neven pa ka vas to tak pece, za svoje delo keroga opraven san pac placane dosta bokse kak v sli, pare pa itak v slo potrosen.

In reply to by ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

Ref (nepreverjen)

Hhhhhaaa ha kakšna slovenščina.

In reply to by ........ (nepreverjen)

Kageste orginal (nepreverjen)

Tij lejvi veleumni politkolesar, še idnauk si prešti, ka si napiso.

In reply to by ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

mag. (nepreverjen)

halooo, ni cela Avstrija na rdečem seznamu, lepo piše: vse administrativne enote, razen administrativne enote Koroška (Kärnten)...

Ssss (nepreverjen)

nigi ne pijse ka lejko mejo preckajo delavci migranti...bar ges san nej vido

olhuj (nepreverjen)

Če Krek tanka brez maske, je to top breaking news na POP TV, rezimski RTV, Delo, rdeci Dnevnik, Večer, Mladina. Če Damjan primerja Aleksandro Pivec s kurbo, je to samo na NovaTV. Kdo že obvladuje medije?

Janshari (nepreverjen)

Albanska mafija z jansho in teboj na celu

In reply to by olhuj (nepreverjen)

Janezek kkgy (nepreverjen)

Drugoligaski klub mura in njihove ovcke,ali pa prizadeti janezek

In reply to by olhuj (nepreverjen)

Koren (nepreverjen)

Podnapise mate kje navoljo

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice