Nova KBM, ki je v 100-odstotni zasebni lasti in je v procesu združevanja z Abanko, še naprej zmanjšuje število zaposlenih. Temu botrujejo tehnološke spremembe v bančništvu, konsolidacija v panogi pa tudi drugi aktualni vidiki.

Trenutno je v Novi KBM in Abanki, ki jo je mariborska banka od države kupila lani in naj bi se z novo lastnico združila do konca tega leta, skupaj približno 2090 zaposlenih. Še dodatnih 161 je v Summit Leasingu, ki je od septembra 2017 prav tako del skupine Nove KBM.

Finance poročajo, da bi lahko število zaposlenih v skupini v naslednjih mesecih zmanjšali za okoli 200.

V Novi KBM za Mariborinfo odgovarjajo, da število zaposlenih zmanjšujejo že desetletje, torej vse od leta 2010. Tako se je v času državnega lastništva število zaposlenih letno znižalo za približno 80, v zadnjih petih letih pa se je število zaposlenih na leto zmanjševalo za približno 100. Sedaj naj bi število odpuščenih naraslo na 200.

»Kjer bo le mogoče, bomo tudi v prihodnje dajali prednost mehkim metodam ali prerazporeditvam. Če to ne bo izvedljivo, si bomo prizadevali zagotoviti pogoje, ki bodo za zaposlene ugodnejši od zakonsko predpisanih, in ponuditi presežnim delavcem ustrezne programe za iskanje nove zaposlitve,« poudarjajo v Novi KBM.

In kaj so glavni razlogi za odpuščanja?

V Novi KBM izpostavljajo, da se je v zadnjih letih način, kako ljudje opravljajo bančne storitve, izrazito spremenil v prid opravljanju rutinskih storitev prek mobilnih aplikacij ali spletnih bank. V zadnjih dveh letih se je število uporabnikov digitalnih storitev povišalo za kar 60 odstotkov, navajajo v Novi KBM.

Sklepamo lahko, da k temu botruje tudi postopek združevanja z Abanko, spremembe v poslovnih modelih, kot tudi nova gospodarska kriza, ki jo je prinesla epidemija koronavirusa.

Podrobnosti o tem, katere kadre bodo odpuščali, ne razkrivajo. So pa za Finance povedali, da bodo zmanjševali število svojih poslovalnic.

Tako je Abanka že s ponedeljkom zaprla pet poslovalnic. In sicer poslovalnice v Zrečah, Rogatcu, Kobaridu, Vojniku in na Miklošičevi ulici v Celju. V Novi KBM bodo poleg tega do konca junija z večjimi združili še pet drugih poslovalnic. Te so že pred koronakrizo »odstopale od minimalnih standardov, ki jih sicer zagotavljamo našim strankam«, so med drugim pojasnili.

Nedavno se je tudi veliko govorili o selitvi Nova KBM v Ljubljano, sedaj pa so v že omenjeni banki za Mariborinfo znova potrdili, da sedež ostaja v Mariboru.

Nova KBM pa ni osamljen primer

Skupina NLB naj bi medtem po neuradnih informacijah časnika Finance v Sloveniji število zaposlenih do konca leta zmanjšali za okoli 300 oziroma za nekaj več kot desetino. V Novi ljubljanski banki pojasnjujejo, da celoten obseg prilagoditve števila zaposlenih na srednji rok ostaja v okvirih, ki predvidevajo njegovo zmanjšanje za okoli 20 odstotkov ali nekaj čez 500.

Skupina je sicer od konca 2014 število zaposlenih že zmanjšala za 13,6 odstotka oziroma 925 zaposlenih, matična NLB pa v enakem obdobju s 3093 na 2659 ali za 434 zaposlenih. Konec marca je bilo v NLB 2646 zaposlenih.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
busolenko (nepreverjen)

kolikor vem bodo odpistili predvsem tiste delavce, ki so bili kdaj člani zloglasne KPJ

Svetlana Maka… (nepreverjen)

kaj pa delavce ki so člani sindikata
ali bodo tudi tiste odpustili

In reply to by busolenko (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

tiste bi morali pa še najprej odpustiti
komuniste pa pustiti

In reply to by Svetlana Maka… (nepreverjen)

goostt (nepreverjen)

Od bančništva v Sloveniji so ostala le imena nekdanjih Slovenskih bank, sedaj je pa vse razprodano.
Torej lastnik dela po svoji presoji in za svoj dobiček !?

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

srat paper (nepreverjen)

Super, tak ka več niti eden is SDS nede zaposleni na toj banki.

In reply to by busolenko (nepreverjen)

wcpapir (nepreverjen)

a je sploh bil? SD ima vsepovsod svoje, kjer je denar za malo dela.

In reply to by srat paper (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Zdaj zaposlijo samo člane SDS, ki so bili komunisti, Janša, Gorenak, Pojbič, Tanko, Vizjak; brezigar, Šturm, Zver itd. jih je več od 150.

In reply to by busolenko (nepreverjen)

qqwa (nepreverjen)

ki so bili, ali ki so še. Veliko jih je bilo nevednih in zavedenih, veliko pa jih še ostaja in so nestrpni.
smrt komunizmu, svoboda narodu.

In reply to by p3p (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

tako je
smrdljive komunajzerje
je treba jebat

In reply to by qqwa (nepreverjen)

lopovi & lopovi (nepreverjen)

ojan Nastav, zdaj že nekdanji direktor državnega statističnega urada (Surs), je moral s položaja oditi, ker ni želel kršiti zakonodaje. Vladni svetovalni skupini za "proti korona" ukrepe, ki jo vodi Matej Lahovnik, namreč ni dovolil brezpogojnega dostopa do najbolj varovanih podatkov Sursa o slovenskem gospodarstvu. Te podjetja sporočajo različnim institucijam, Surs pa je dolžan jamčiti za njihovo zaupnost.

Do teh podatkov je želel priti član skupine, ekonomist Sašo Polanec. Ker jih ni dobil, je Lahovnik po telefonu poklical predsednika vlade Janeza Janšo. Takoj zatem je vlada na Janšev predlog razrešila direktorja Sursa.

Kaj je ključna težava? Najbolj varovane podatke je Polanec zahteval v imenu skupine, ki deluje kot neformalno združenje. Lahovnikova skupina namreč od prvega dne nima nobene pravne podlage za svoje delovanje. Njeni člani niso prejeli sklepov o imenovanju, zato ne odgovarjajo nikomur. Tudi podatkov, ki jih pridobijo pri svojem delu od državnih organov, niso dolžni varovati.

Takšna pravna siva cona onemogoča nadzor nad njihovimi morebitnimi zasebnimi posli, konflikti interesov in postranskimi zaslužki. Člani skupine, ki za svoje delo uradno ne prejemajo plačila, so namreč tudi podjetniki. Sodelujejo z zasebnimi naročniki: eni delajo za podjetja, drugi sedijo v nadzornih svetih. Delo v svetovalni skupini in podatke, ki jih bodo pri tem pridobili, bodo lahko uporabili kot referenco za pridobivanje prihodnjih poslov. Nič ne kaže na to, da ima vlada namero položaj Lahovnikove skupine urediti.

p3p (nepreverjen)

ali si ti vedno tak fuknjeni ali samo takrat ko ti pride stric iz Čakovca
na obisk in ti poje uspavanko kot je Lepa naša, za večerjo ta pa da banano v usta

In reply to by lopovi & lopovi (nepreverjen)

rbd (nepreverjen)

V Lendavi jih prve odpustijo, ker ne vedo madžarski

In reply to by p3p (nepreverjen)

mesecniki.. (nepreverjen)

ocitno si boljsi od babe vange, ki imas vse podtake, ne vemo zakaj ne gres na policijo in organim pregona prijavis te manipulacije. Ocitno imas pa bujno domisljijo in bi raje pisal znastvenofantasticne romane. tudi to se prodaja.

In reply to by lopovi & lopovi (nepreverjen)

nevenneven (nepreverjen)

To naj samo vse zaprejo saj so pristojbine za položnice odšle v nebo (celo NLB) obresti pa ... in nimajo več strank, ker pametni so odšli z računi na Delavsko Hranilnico. Sicer pa v MS imamo bank še pa še.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice