Na današnjem glasovanju v Strasbourgu so poslanci zanesljivo podprli novo sestavo Evropske komisije pod vodstvom Nemke Ursule von der Leyen. Za komisarsko ekipo je glasovalo 461 evropskih poslancev, 157 jih je bilo proti, 89 pa jih je bilo vzdržanih.

S pridobitvijo podpore je Evropska komisija dobila zeleno luč, da zaviha rokave in začne z delom že čez nekaj dni. Evropska komisija bo tako začela opravljati svojo funkcijo 1. decembra, slovenski komisar Janez Lenarčič pa bo v njej zadolžen za resor kriznega upravljanja.
 

Evropska unija v pričakovanju sprememb

Predsednica Evropske komisije Von der Leynova je v nagovoru evropskim poslancem obljubila obsežne spremembe v Evropi, ki jih bodo občutili si državljani.

Njena ekipa si bo prizadeta za to, ker je tako prav, ne ker je preprosto, je povedala in še dejala, da je njeno glavno sporočilo: "Začnimo delati." 

Zelena in digitalna tranzicija je, po besedah Von der Leynove, med najpomembnejšimi nalogami nove Evropske komisije. Državam Zahodnega Balkana pušča odprta vrata Evropske unije, Britancem pa je sporočila, da bo EU z njimi ohranila tesne vezi kljub njihovemu izstopu, poroča STA.

Lenarčič začenja z delom v ponedeljek in ne bo pozabil na Slovenijo

Slovenskega komisarja Janeza Lenarčiča, ki bo pristojen za krizno upravljanje, prva naloga v novi vlogi čaka v ponedeljek, ko bo imel prvo izmenjavo mnenj s člani odbora Evropskega parlamenta za razvoj.

Lenarčič je po glasovanju še poudaril, da je evropski komisar, vendar je iz Slovenije in tega ne bo pozabil. Meni, da je naloga komisarjev delovanje v splošnem interesu EU, a tisto, kar je v splošnem interesu, je tudi v interesu Slovenije, denimo spoštovanje vladavine prava.

Tudi premier Marjan Šarec upa, da bo nova komisija v prvi vrsti prepoznala vladavino pravo kot eno izmed pomembnejši prvin, ki jih zagovarja tudi Slovenija.

Slovenski evropski poslanci so večinoma zadovoljni, da bo komisarska ekipa Ursule von der Leyen po zamudi lahko začela opravljati svojo funkcijo. Od nove komisije in Lenarčiča imajo sicer različna pričakovanja in želje, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice