Energetska izkaznica stavbe je listina s podatki o energijski učinkovitosti stavbe in s priporočili za povečanje energijske učinkovitosti. Kdo jo potrebuje in kdo ne?

Potem ko so z novim letom začele veljati kazni za oglaševanje nepremičnin brez energetskih kazalnikov iz energetske izkaznice, danes začnejo veljati tudi kazni za nepridobitev izkaznice ob prodaji ali oddaji nepremičnine za več kot eno leto. Globa, ki lahko doleti lastnika nepremičnine, ki tega ne stori, je 300 evrov.

Globa lahko doleti lastnika stavbe ali posameznega dela stavbe, če pri prodaji ali oddaji v najem kupcu oziroma najemniku najpozneje pred sklenitvijo pogodbe ne predloži originala ali kopije veljavne energetske izkaznice stavbe ali njenega posameznega dela.

Če ne prodajate ali oddajate, izkaznice ne potrebujete

Lastniki stavb, ki svojih nepremičnin ne prodajajo ali ne oddajajo v najem, izkaznice ne potrebujejo, poroča Žurnal 24. Ravno tako ta ni potrebna za stavbe ali posamezne dele stavb, ki so že oddani. Poleg tega zakon predvideva nekaj izjem, kot so med drugim stavbe, ki so varovane v skladu s predpisi o varstvu kulturne dediščine ali se uporabljajo za obredne namene ali verske dejavnosti.

Za pravne osebe kazen tudi do 10 tisoč evrov

Kazni za oglaševanje nepremičnin brez navedbe energetskega kazalnika znašajo 250 evrov. Z globo od 1000 do 10 tisoč evrov pa se kaznuje za prekršek pravna oseba, če ne namesti energetske izkaznice na vidno mesto v javnih stavbah. Energetsko izkaznico morajo namreč pridobiti tudi vse javne stavbe s površino večjo od 500 kvadratnih metrov - z 9. julijem se bo površina zmanjšala na 250 kvadratnih metrov.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
- o

Na vse načijne gledajo pa si zmišlavlejo samo ka prijdejo do pejnez tüdi z tejmi nič vrejdnimi posranimi karticami .Banda in mafija

Gost (nepreverjen)

Včeraj so glih rekli, da ne vejo kdo bo delo nadzor. Hrvati imajo že lep čas energetske izkaznice in monitoring za vse javne stavbe, avstrijci imajo to že dolgo. Mi pa samo banke polnimo, da jih lahko eni praznijo.

Mansson

če so pa levaki proti prodaji bank! Zakoj so proti, zato ka lejko kradnejo ! ;)

Gost (nepreverjen)

Če pa bojo kaj prodali, bojo pa sebi prodali za male pare.

Mansson

vsaj več nebo dokapitalizacij s strani države ko bo enkrat privatno! 10 miljard de zadosta za NLB ? 1 € je nej šel v privat banke - očitno privat lastniki znajo oceniti komi in pod kakšnimi pogoji lahko davlejo kredite ka jih dobijo nazaj. Pri državnem lastništvu so pa verjetno drugi interesi - dvakrat ugotovi kakšni ?

Gost (nepreverjen)

Zato so Ivana odstranili?

MartinaTr (nepreverjen)

Če ne želite zmetati preveč denarja za birokracijo http://energetska-izkaznica.visia.si/

Starejše novice