Posnetek, ki ga je pred dnevi na spletu objavila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, močno razburil nevladnike, združene v boju za prosto tekočo reko Muro. Sprašujejo se tudi, kaj se skriva za načrtovanimi večnamenskimi objekti na Muri.

»Zgroženi smo nad izjavami, ki jih je po petkovem protestu proti uničenju reke Mure v medijih in na socialnih omrežjih podala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, saj so neresnične in zavajujoče,« so zapisale nevladne organizacije, združene v Kampanji Rešimo Muro!

Ministrica je namreč minulo soboto na družbenem omrežju Facebook objavila video, v katerem se je odzvala na protest pred državnim zborom in spregovorila o domnevnih zavajanjih in lažeh, ki naj bi tam bile izgovorjene.

Nevladniki Bratuškovi zdaj očitajo, da govori o pozitivnih vplivih hidroelektrarn na podtalnico ter da naj bi upravljavci ministričinega Facebook profila pod omenjeno objavo brisali in blokirali vse komentatorje, ki so zavzemali nasprotna stališča. Ministričine navedbe o zavajanjih in lažeh medtem označujejo za nedostojne in jo opominjajo, da si protestov sama sploh ni ogledala.

»Navajanje neresnic, ki koristijo zgolj energetskim lobijem, je nedopustno in potrjuje, da ministrica za infrastrukturo ni kompetentna za vsebine okolja, stroke ne posluša in ignorira domačine. Njeno ministrstvo vodi postopke netransparentno, nestrokovno in nezakonito. Na izjave in način delovanja ministrice za infrastrukuro se mora odzvati predsednik vlade Marjan Šarec in Pomurcem ter vsej zainteresirani javnosti jasno povedati, ali je zagotovilo iz koalicijiskega sporazuma »Zaščitili bomo reko Muro, pri čemer hidroelektrarn na tej reki ne bom gradili« resnično ali gre le za PR-ovsko zavajanje njegove vlade, katere del je tudi ministrica Alenka Bratušek,« pozivajo nevladniki.

Izginuli komentarji

V odzivu na trditev, da naj bi hidroelektrarne bile ene od tistih, ki zagotavljajo najbolj čisto energijo, ministrico opominjajo na oceno strokovnjakov v postopku celovite presoje vplivov na okolje (CPVO) za HE Hrastje Mota.

»Argumente in strokovne dokaze pristojnih organizacij, kot na primer Direkcije za vode RS, ki smo jih predstavniki kampanje objavili na uradnih profilih ministrice na socialnih omrežjih, kjer je sama propagirala svoj video in svojo resnico o Muri, je Alenka Bratušek brisala. 

Še več; več uporabnikov je na svojih javnih profilih, ki jih uporablja kot ministrica, preprosto blokirala in jim onemogočila ne le nadaljnjo neposredno komunikacijo, ampak tudi sledenje njenim izjavam. 

Sprašujemo se, ali je Alenka Bratušek pozabila, da je v vlogi ministrice odgovorna državljanom, ki pričakujemo, da bo v javni razpravi, ki zadeva skupne probleme, sodelovala tudi, kadar ji to ni po volji. Čudi nas njen način komunikacije in raven dialoga, ki si ga privoščijo njeni sodelavci, kot si ga je generalni sekretar SAB Jernej Pavlič na Twitterju.« 

Prekoračen rok

Opozarjajo pa tudi na domnevno (ne)spoštovanje zakonodajnih postopkov in netransparentnost.
Medtem ko Alenka Bratušek razlaga, da je bil predlog Uredbe za odvzem koncesije Dravskim elektrarnam Maribor za gradnjo 8 HE na Muri, ki so ga za obravnavo na Vladi pripravili na Ministrstvu za okolje (MOP) še v času (bivšega) ministra Jureta Lebna, pomanjkljiv, zato so zahtevali dopolnitve, v kampanji Rešimo Muro! kažejo na koledar:

»MOP je osnutek vložil v medresorsko usklajevanje 15. 2. 2019, skladno z zakonodajo pa imajo ministrstva 14-dnevni rok za podajo mnenj. Ministrica za infrastrukturo je ta rok že hudo prekoračila, ob čemer naj opozorimo na dejstvo, da ima predlog Uredbe nič več kot dve (2) A4 strani oziroma vsega dva (2) člena!«

Elektrarne pod novim imenom?

Nevladniki so sicer prepričani, da Bratuškova ignorira okoljsko poročilo in v javnost pošilja ista sporočila kot energetski lobiji. Kot pravijo, pa so zaradi domnevne netransparentnosti MzI šele v odzivih na protest izvedeli, da naj bi ministrica Alenka Bratušek, z Dravskimi elektrarnami Maribor na reki zdaj načrtovala »2-3 večnamenske objekte«. 

Na podlagi dostopnih informacij sklepajo, da gre pri tem le za preimenovanje hidroelektrarn. Tako zdaj zahtevajo pojasnila, kaj natanko na Muri načrtuje MzI oziroma vlada Majana Šarca, ki se je zavezala, da HE na Muri ne bo gradila, ob tem pa še:

  • celostna in transparentna pojasnila ministrstva za infrastrukturo, ki je pristojno za energetiko, o morebitnih načrtih na reki Muri ter sestanek z ministrico, 
  • izpolnitev vladne zaveze iz koalicijskega sporazuma »Zaščitili bomo reko Muro, pri čemer hidroelektrarn ne bomo gradili« in sprejetje Uredbe, ki bo preprečila gradnjo HE (ali istonamenskih objektov pod drugimi imeni) na Muri ter
  • trajno zaščito reke Mure. 

S spleta

Komentarji (59)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
majmunček (nepreverjen)

gdo še tej opici verjame je sam opica..

Goričanectoniy (nepreverjen)

Janko flisar???
Leta 2017 sem spoznal osebo, ki je naredil doktorat iz " Kako prinest okrog malega človeka" Ta oseba je bila na začetku zelo prijazna in je za vsako stvar najdla rešitev. Je direktor javnega zavoda, v pomurju ima speletno stran Po ....c, ima nekaj zasebnih zavodov in še bi lahko našteval. Pred volitvami se je o njem razpisal gospod Anton Štihec bivši župan mestne občine Murska Sobota in imel je popolnoma prav. Ta oseba izvaja psihično nasilje nad zaposlenimi. V tem zavodu je zaposlenih veliko mladih punc, ki se ga bojijo in ga ne želijo prijaviti gleda mobinga. Punce se bojijo za svoje delovno mesto in za svoj socialni staus. S to osebo sem se prijavil na en razpis, Na tem razpisu smo bili uspešni in jaz sem imel čez delavnice. Meseca augusta sem zaključil z delavnicami. Udeleženci teh delavnic so večina bili romski srednješolci , katerim bi naj iz tega denarja plačal inštrukcije. Tega denarja ne bom dobil in tudi inštrukcij romskim dijakom ne bom mogel plačati. Sem oseba, ki želi najti rešitev po mirni poti z dialogom ampak na žalost s to osebo ni možno najti neko mirno pot. Zato bo ta oseba z imenom Robert Celec Usrani dobil po pički, da si bo za vedno zapomnil, da ni tako noči da se ne bi pojavil enkrat d

Letrika (nepreverjen)

Baba vam je nalila čistega vina, zdaj pa jočete!

kuna (nepreverjen)

Kak si kaj lobist DEM?

In reply to by Letrika (nepreverjen)

mlin na muri (nepreverjen)

zakaj se pa ne postavijo plavajoče HE na splavih (v izgledu starih mlinov)? bi bilo estetsko, v okviru kulturne dediščine in ne bi uničilo okolja in ekosistema. vsaka občina bi lahko financirala vsaj 1. brez mešanja megle dravskih elektrarn in politikov. če je voda stoletja dajala energijo mlinom za mletje pšenice, jo bo na isti način tudi za elektriko.

Letrika (nepreverjen)

Dobra ideja. Samo država ne bo dala koncesije.

In reply to by mlin na muri (nepreverjen)

ge (nepreverjen)

Ne bo držalo.
Lahko bi delali tudi to, samo se jim baje ne splača.

In reply to by Letrika (nepreverjen)

He (nepreverjen)

Z elektrarnami se naj ukvarja stroka nej pa vsak ki ima minuto časa in to za šankom...

Plllkt` (nepreverjen)

Tista stroka ka se je tudi ukvarjala s srcno kirurijo na UKC. Ne bluzi, kvazi stroka, dela kot zelijo tisti, ki jo placujejo. Edina stroka, so ludje ki zivijo z in ob muri.

In reply to by He (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)

tako je

In reply to by He (nepreverjen)

čakula (nepreverjen)

De že čas ka se Prekmurci zbidite.Kak dovolite ka se van Bratroškova nastavlja na bujti repi v Soboti .Pa ešče van odi rezat trake za odperanje obvoznic . Tirajte jo prek Kolpe.

Gorledavščar (nepreverjen)

.......pogučte se z njou, doa prijde v soboto bograč küjat ovak je pa ona RAB /rit AB)....

Gorledavščar (nepreverjen)

.......pogučte se z njou, doa prijde v soboto bograč küjat ovak je pa ona RAB /rit AB)....

butalec (nepreverjen)

Nede več bograč kujala, ka Dijana ide pa-pa, veledirektorca pa je zrasla v sekretarko!!

In reply to by Gorledavščar (nepreverjen)

DF-PUF-BUM (nepreverjen)

Mlin na Otoki ljubavi se vtapla vij pa se bunite v Ljubljani .... razmi kdor lejko.

ge (nepreverjen)

Vej tebe je bole nej mogoče razmiti, ka bi sploh rad s ten povedo.

In reply to by DF-PUF-BUM (nepreverjen)

zavzeti PREKMUREC (nepreverjen)

ŽE PA GA SERETE: "Bratovškova žaljiva do Pomurcov" Pomurcov nas je 115.818 (na dan 01.07.2016) kelko pa je vas nevladnikov ? Što vam davle pravico ka gučite v imeni vsej Prekmurcov za miloga Boga ????

100-100 (nepreverjen)

E vidiš zdaj ti pa moren čestitati-začo si pisati prekmurski, čiglij si namesto zavedni grato zavzeti.

In reply to by zavzeti PREKMUREC (nepreverjen)

Strijc Džouže (nepreverjen)

Only in Slovenistan!!

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

V Prekmurji je ta baba zgibijla volilce!

feri11 (nepreverjen)

Nega ujšega da praznoglavi človik na položaj prijde, kak je pa ta baba prazne glavej, se je pa lipou v Brusli vidlo.... Pa jo je kak sran? Ma kaki.... Edijno Vougrof se pa bojij pri drujgon tiri, ka nedo slovenistanci mogli nemouteno kradnoti gda de Orban coj glejdo...

brekaš (nepreverjen)

Gda te že ednouk vsi tisti zavedeni pa nerazgledani gor prišli za koj se pri teh elektrarnaj sploj ide in zakoj je takša sila ka jih morejo zazidati. Pejnezi, pejnezi pa samo pejnezi. Nika drugo. Nej nan trbej elektrike kero do v minimalnih količinaj proizvajale tej elektrarne, nej nan trbej teh treh delovnih mest kere do omogočile tej elektrarne..... trbej pa pejneze zapraviti in jih iz proračuna v privat žepe spraviti prek podjetij kera do tou zidala. Te pa lepou gda se izkaže ka je tou vse fküper zgrešeno in nerentabilo, v kompleti odati najboukšomi ponudniki in si v žep spakejrati velke provizije. Samo tou in nika drugo. Dajte že ednouk spreglednoti kak nas pa ščej nešče v imeni kapitala nategnoti. Edinomi keri se je v toj vladi gor postavo prouti ten pokvarjenin lobijon so naštimali tisto afero z maketo ka so se ga rejšili. In če se zdaj lidje nemo gor postavili prouti tomi mo meli v kratkon nouvi TEŠ6 keri je glih tak zgrešena nerentabilna investicija kero zdaj vsi plačujemo, odgovarjo pa za tou nede nišče. In tou isto ščejo napraviti na Muri, določeni pa jin ploskate in navijate za naslednjo državno lopovščino.

Sigmund (nepreverjen)

TOČNO TAKO !!! Očitno tisto malo bolj razgledani, ki mislimo s svojo glavo to vemo. Na žalost pa tisti, i so jih DEM-ovci gro napumpali ali podmazali tega nočejo slišati. Ne gre za elektriko ne gre za Muro. DEM-u in vsem okrog njih gre ZA DENAR. Razumite že enkrat GRE ZA DENAR !!!!

In reply to by brekaš (nepreverjen)

Prlekus (nepreverjen)

A ti si pa kar sam ocenil, da si razgledan?
Ta je pa najboljša danes! ???

In reply to by Sigmund (nepreverjen)

12345677889 (nepreverjen)

Prasica

Gost8 (nepreverjen)

Nej san prouti elektrarnan na Muri. Naj jih napravijo. Edijno, ka je pri ton pomembno je tou, ka de ves dobiček pa fse finančne koristi z elektrarn ostale v Pomurji. Če do pejneze z elektrarn odpelali v Lublano ali magri v Bruselj, te san prouti, če do pejnezi ostali v Pomurji, te san za elektrarne.
Nema pa pravice peščica fanatikov predstavlati cejloga Pomurja.

alkimist

DEM jih dela, 3 delovna mesta, elektrike de pa vzorec. Kalkulacijo napravi san.

In reply to by Gost8 (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

So že strokovne slüžbe v študijah ugotovile, ka bi bilou elektrike premalo, ka bi se splačalo. Edini hasek bi meli gradbinci s svojin betonon, za tou ide.

In reply to by Gost8 (nepreverjen)

Sigmund (nepreverjen)

Ko bodo te elektrarne proizvajale dobiček se bo Mura obrnila in tekla nazaj v Avstrijo !!!!!

In reply to by Gost8 (nepreverjen)

Gost8 (nepreverjen)

Pravico do vode v ustavi pa si lejko Bratuškojca vrit ftekne, tou ne pomejni čista nika, tou je le prazna črka na papejri.
To finto so lansko leto izvedli, ka bi se narodu malo v rit potejgnoli, istočasno pa kapitali čigar sužnji so politiki, ne bi nika škodovali.

prekmurec67 (nepreverjen)

na čide stroške so tile nevladniki šli na izlet v Ljubljano?

DEM-aš (nepreverjen)

Na čine stroške pa ti pišeš takše primitivne po forumaj? DEM lekar še vedno dobro plačuje.

In reply to by prekmurec67 (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Ce de Vatikan pravo da de HE na muri, te bojte sigurni da tudi bou!

Putkt` (nepreverjen)

Tak kak Putin povej, tako bou. Problem, je ker ne vemo kateri Putkin?

In reply to by Putin (nepreverjen)

Pauont` (nepreverjen)

Dobrodosli v realnosti, ko se volitve pravkar zakljucijo. Dol jim visi, za narod in volivce. Narod ima pa kratek spomin tako da cez 3 leta ne bo vedel kaj dogaja vceraj.

Dudul (nepreverjen)

Da da... Počasi zmagujemo. Tistega ministra, ki je zaviral napredek smo odstavili, zdaj pa se znebimo samo še nekaj kmetavzarskih zaostalih mandeljcev živečih ob Muri, kateri stegujejo svoj nebodigatreba ostri jezik, ter sezidamo super moderne elekrarne. Potrebujemo jih ... To je enostavno to. Nehajte zavirati napredek obmurski kmetavzarji...

administrator (nepreverjen)

ga Alenka tudi mi podpiramo elektrarne na muri

kuna (nepreverjen)

Kako kaj lobist DEM?

In reply to by administrator (nepreverjen)

kuna (nepreverjen)

Žal je njena izjava podobna nastopu v Bruslju.
Ne vem, ampak kaj imata skupnega ustavna pravica do vode in gradnja HE na Muri?
Za moje pojme nobenega, razen kemične sestave. Voda iz Mure ni pitna in se ne more primerjati z ustavno pravico.
Spoštovana ministrica, ne bom prosil, ampak pustite moj dom, moje okolje pri miru!!!
Če niste (bili) glavni v "mestu" (Bruslju), še ne pomeni, da ste lahko glavni na "vasi"- zakaj torej s tujim "tičem opletate po koprivah"?

gostja 426 (nepreverjen)

Mura vpliva na podtalnico, črpališča pa so glih ob Muri. So že hidrologe povedali svoje mnenje, ka bi gradnja elektrarn slabo vplivala na nivo vode v Muri, posledično tüdi pri podtalnici.

In reply to by kuna (nepreverjen)

AK47 (nepreverjen)

Tisti ka tak vehementno zagovarjate izgradno HE na Muri ste verjetno člani tistih fuzbalskih klubov in gasilskih društev po Pomurji kerin so DEM v zadnjon leti ali dveh nakazale zajetne denarce preko sponzorskih pogodb kak podkupnino za podporo gradnje. Nej vas sran? Za par gajb piva pa nouve fuzbalske drese odavlete rodno grüdo!!!

kuna (nepreverjen)

Še hujša hinavščina, zahrbtnost,..., je, da je začela "opletati s tič**" odhajajočega ministra.
A je mogoče komu jasno kakšna "pralnica" je v ozadju?

rdeča zvezda (nepreverjen)

jaz sem nekje prebral, da potrebujejo denar za volitve in bi radi novi TEŠ 6
Pri gradnji elektrarn leiko ukradeš ogromno denarja
Daš velike odškodnine svojim članom
ti pa ti potem finančno pomagajo pri zmagi na volitvah

In reply to by kuna (nepreverjen)

AK47 (nepreverjen)

Zdaj san poslušo Židana na Studio City ge je zgotovil ka elektrarn na Muri nede. Ovi lobisti se zdaj že verjetno pogučavlejo kelko košta Židan. Bratuškova je bila očitno fejst pocejni ka so jo tak hitro kupili...

zavzeti PREKMUREC (nepreverjen)

Kakšno rejč pa te ma Židan on je samo pokorni sluga komunista Kučana in na žalost soboški zet.

In reply to by AK47 (nepreverjen)

Sobočan v Ljubljani (nepreverjen)

On ešče ne vej ka elektrarne do.

In reply to by AK47 (nepreverjen)

Bučko (nepreverjen)

Spet je denar v igri, za ljudi in naravo jim je figo mar. Ne slišijo ljudi, ki so jih izvolili, ker jih preglasi žvenket denarja. Reka Mura naj ostane brez elektrarn, zaradi tega ne bo nihče v temi ali brez Tv in računalnika

Putin (nepreverjen)

Kak naj ostane ce pa so ze HE na reki muri, ka si ti beteg ali malce fuknjen v glavi, kretenko.

administrator (nepreverjen)

živel židan,
živela bratuškova
dol z nasprotniki elektran

zvodnik milan (nepreverjen)

tako je

In reply to by administrator (nepreverjen)

šibabožja (nepreverjen)

nemaki pa še dele volite Židana pa Bratuškovo....rejsan nemaki!!!

Ostriž (nepreverjen)

Sem za elektrarne, če se porušijo vse do nas sezidane ok te naj bo, drugače pa naj jih 5 postavijo.
Saj so Muro že v kanal spremenili, kaki natur.
Teh 5 čolnov na leto kaj se pelje, je6za nevladnike turizem ?
Država naj ukine financiranje nevladnih organizacij, pa bomo imeli he in veterne elektrarne

? (nepreverjen)

A lahko prosim kdo napiše, če v Sloveniji še kje obstaja takšen spletni portal kot je sobotainfo?
Zanima me pa zato, ker bi rad vedel ali so tudi v drugih delih Slovenije ljudje tako nizko kot pri nas. Seveda jih k temu vzpodbuja portal z svojimi novicami, ljudje pa zaradi vakuuma padejo brezglavo notri.

alkimist

Službeno san dosti po vseh koncih Slovenije in lejko ti brez zadržkov poven ka tak zabitoga naroda nega. Resno je žalostno vse fkup, ampak konec koncov je logično. Mladi in intelektualni idejo v, ker tu nega perspektive oz. ne razvijejo svojoga potenciala. Ostanejo pa, hja.. ostane pa to ka vidiš zgoraj.

In reply to by ? (nepreverjen)

Proti Ljubljani (nepreverjen)

Ljubljana je ignorantska in arogantna

rdeča zvezda (nepreverjen)

Mi ljubljančani vas bomo napizdili ko majmune
Zaradi poplavne varnosti bomo zgradili več zadrževalnikov na Muri
Seveda noter ne bomo dali takoj turbin in generatorjev
in to bodo uradno zadrževalniki vode pred poplavami
in to bodo financirali z davkoplačevalskim denarjem
Potem bomo pa te luknje prodali privatnikom kateri bodo vgradili
turbine in generatorje in tako bodo elektrarne regularno prešle v privatno last
In prav vi prekmurci boste s svojim denarjem sami zgradili - plačali elektrarne
katere vam ne bodo prinesle ničesar drugega kot pa milijarde komarjev
in neskončnega smradu, ki se bo dvigal in širil iznad stoječe vode

Juhica (nepreverjen)

Glede na večino komentarjev me je malce sram povedati, kje živim. Mura? Argumenti za in proti? Jih ni, samo nakladanhe, enih in drugih. Žal.

administrator (nepreverjen)

juhica jaz tudi navijam za tebe in za elektrarno, Ta gospa Bratovškova pa bo zrihtala te prekmurece

In reply to by Juhica (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Juhica, če bi imel/a kaj znanja, bi poznal argumente, ki so jih potrdile že študije, ki gradnji niso naklonjene, a DEM kljub temu vztrajajo. 1. K skupni bilanci energije bistvenega prispevka ne bi bilo, le 0,02 %. Edino korist bi imeli le gradbeniki, tudi zaposlitev ne bi bilo, le dva ali trije ljudje, v turizmu, če bi se ga znali iti, bi se jih lahko zaposlilo bistveno več, tudi če se greš ob Muri resnično le trajnostni turizem. Potem bi gradnja zelo slabo vplivala na nivo Mure, posledično podtalnice, zajezitve bi prekinile povezavo med obema, kar bi zelo slabo vplivalo na kakovost vode. Zajezitve povzročajo samo nalaganje mulja - že v Ptujskem jezeru so imeli veliko problemov z njim, ker ga DEM iz nemarnosti niso čistile, ne bi ga niti pri nas ...
Razlogov proti je še ogromno. Treba je brati, to pa je večini ljudi odveč. Argument Za je le eden, vé se - denar. Gradbenikov, ki bi dobro zaslužili s svojim betonom.
Če bi ljudje ravnali bolj varčno z elektriko, obenem pa en del aparatov zamenjali z bolj varčnimi, nove elektrarne niti ne bi bile potrebne, kolikor pa ja, pa je bolje koristiti sončno energijo. Ki sicer tudi ni ekološko povsem neoporečna, a je veliko manj sporna.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice