Murskosoboško okrajno sodišče je odredilo dražbo premoženja močno zadolžene občine Šalovci, ki se še vedno rešuje starih dolgov.

Občina Šalovci spada med bolj zadolžene občine v Sloveniji, v občini živi 1392 prebivalcev, njen dolg na prebivalca pa je konec leta 2018 znašal 898 evrov.

Župan Iztok Fartek se že od prvega mandata vztrajno trudi zmanjšati dolg, ki mu ga je za sabo pustilo prejšnje vodstvo pod županovanjem Aleksandra Abrahama. Dolg sicer vsako leto zmanjšujejo, predvsem na račun proračunskih sredstev in s prodajo občinskega premoženja.

Tokrat sta upnika B2 Kapital, ki terja dobrih 405 tisoč evrov in banka NLB, ki želi izterjati slabih 384 tisočakov

Na dražbi parcele in kmetijska zemljišča

Predmet dražbe, ki bo potekala 24. januarja v prostorih Okrajnega sodišča v Murski Soboti, je skoraj 200 nepremičnin v lasti in solasti občine Šalovci ter zastavne dolžnice Brigite Kular. Kot nam je povedal Fartek, pa zainteresiranih kupcev žal ne gre pričakovati. Večinoma gre namreč za manjvredne parcele in zemljišča, za katere je občina v preteklosti že skušala najti kupca, ampak jim ni uspelo.

"Gre večinoma za manjše parcele, ki so klasificirane kot kmetijska zemljišča, ampak so v naravi dejansko zaraščene parcele, ki jih je naša občina v preteklosti podedovala," pojasnjuje Fartek, ki še pravi, da so navedene nepremičnine neuspešno skušali prodati že sami: "Pri parcelah, kjer smo solastniki, smo se skušali dogovoriti, da bi delež prodali drugim lastnikom ali pa skupaj prodali celoto, toda pri tem žal nismo bili uspešni." 
 

Z B2 Kapital so že uredili

Premoženje šalovske občine je sicer bilo že v preteklosti nekajkrat predmet neuspešne dražbe, in kot kaže, tudi tokratna upnika z dražbo ne bosta prišla na svoj račun. Fartek nam je sicer povedal, da so dolg do prvopodpisanega upnika, družbo B2 Kapital, v vmesnem času že odplačali in se v tej zadevi dogovarjajo samo še z banko NLB.

"Upnika B2 kapital smo poplačali, nekaj je šlo iz lastnega proračuna, ostalo pa z lastno prodajo občinskega premoženja," nam je izdal Fartek, ki je še povedal, da so v preteklosti tudi pri drugih večjih upnikih na tak način servisirali dolg. 

Foto: Občina Šalovci

V družbi še bolj zadolžene sosede

Šalovska občina vsako leto nameni proračunu nekje do 200 tisoč evrov za odplačilo dolga, proračun za leto 2019 je sicer predvideval slaba 2 in pol milijona prihodkov in dobra 2,3 milijona odhodkov. Občina je bila konec leta 2018 zadolžena za 1,2 milijona evrov. V poročilu o zadolženosti občin iz leta 2019, ki ga vsako leto pripravi finančno ministrstvo, je občina Šalovci dvakrat izpostavljena.

Prvič kot ena izmed dveh občin, ki izkazuje obveznosti iz naslova kratkoročnih kreditov iz preteklih let, za katere nima soglasja ministrstva in jih ne odplačuje, ter drugič, glede kritične prezadolženosti z neporavnanimi dolgovi iz preteklih let in z blokiranim računom. V obeh primerih je skupaj z njo omenjena še njena soseda, občina Gornji Petrovci, ki s 1943 evri dolga na prebivalca velja za najbolj zadolženo občino v državi.

Zmanjka za naložbe, ampak treba je priti na "čisto"

Župan Fartek pravi, da se bo še naprej trudil poplačati dolgove s prodajo občinskega premoženja, občina je namreč podedovala nekaj starejših hiš, ki jih bodo skušali prodati in s kupnino servisirati dolg.

Napovedana dražba je tako praktično obsojena na neuspeh, spet bo moral za to trpeti občinski proračun: "Dejstvo je, da nam zaradi tega primanjkuje sredstev za investicije, ampak enkrat je pač treba priti na čisto in začeti normalno poslovati."

Nekaj premoženja jim je v preteklih letih že uspelo prodati, predmet tokratne dražbe pa so nepremičnine, ki jih dejansko nihče noče imeti, iskreno priznava Fartek.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
abrahzda (nepreverjen)

a to je se zapuscina prejsnjenga “postenega” zupana?
“V času županovanja Aleksandra Abrahama je občina Šalovci postala ena najbolj zadolženih občin v Sloveniji.” vir. sobotainfo

Janez Komunist (nepreverjen)

za vse je kriv Janša

goostt (nepreverjen)

Prav gotovo je navedeni kriv za občino, zato je potrebno take primere poslati v stečaj.

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Zadolžiti občino je eno osebno okoristiti se pa drugo. Če drugega ni bilo potem je občino vodil po zakonih in vseh predpisih. Za dolg ki je nastal je občina nekaj pridobila oz. izgradila in od tega imajo upam občani tudi konkretne koristi.

baftapa (nepreverjen)

ali si socialist ali nimas pojma o ekonomiji. So se obcine zadolzile, izgradile in dolg poplacale, in imajo obcani se vec od tega, ker so bodo lahko spet zadolzile in gradile. To zadnje, dolg poplacati, manjka, ker sedaj imajo rubez. koristi v prihodnje pa vec nobene.
Ce v zakonu pise, da lahko skoci skozi okno bi tudi bilo po predpisih.

In reply to by afta he (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

To da manjka poplačilo dolga povprašaj občinski svet, ki je dovolil zadolževanje za konkretne projekte in načrt o poplačilu dolga in iz katerega vira. Če od bodočih prilivov potem imate zdaj to, kar ste hoteli. Se ni verjetno občina samo zadolžila naredila pa nič. Aja bila je porok nekaterim občinskim podjetjem, ki so propadla.

vodka (nepreverjen)

Vsega je kriv prejšnji župan. Za te stvari ka jih je delo bi v nekdanjem časi na Golem otoku zasluženo kamenje preklado zdaj je pa odo v zapor na dopust.

Starejše novice