Že konec lanskega leta smo poročali, da bi naj kriminalisti preiskovali poslovanje Regionalne razvojne agencije Mura (RRA Mura). Stečajni upravitelj je namreč pri poslovanju državne agencije odkril številne nepravilnosti.

Možna odškodninska tožba

Pri pregledu dokumentacije je stečajni upravitelj RRA Mura Mirko Filipović ugotovil, da je nekdanji direktor, po neuradnih informacijah Financ gre za Danila Krapca, pristojnim organom sporočal nepravilne podatke. Zaradi tega razmišlja tudi o odškodninskih tožbah.

"Po prepričanju upravitelja gre za zavajajoče poročanje pristojnim organom z namenom spraviti organe v zmoto, da ne bi odstopali od pogodb," je v otvoritvenem poročilu zapisal Filipović.

Sredstva porabljena za druge namene

Po navedbah stečajnega upravitelja je nekdanji direktor RRA Mure nakazovalcem sredstev neresnično sporočal, da ima agencija določena sredstva, ki pa so bila porabljena za druge namene. Da bi zadostili potrebam poročanja so se sredstva prenakazovala na različne konte. Tako se je recimo za poročanje glede sredstev za razvoj podjetništva Phare namenski denar prenakazal iz projekta Upkač (krajinski park Goričko), kasneje pa nazaj pogodbenim partnerjem.

"Ta primer ni osamljen. Takšnih primerov je veliko. Za zdaj smo vzpostavili sodelovanje s kriminalisti, ki smo jih obvestili o določenih pogodbah, za katere menimo, da so sporne. Kot mi je znano, so določene ovadbe podali tudi upniki. Zadeve so kompleksne, v igri so bila tako evropska kot državna sredstva," je za Finance pojasnil Filipović.

Drug primer nenamenske porabe sredstev pa je bil denimo pri razdeljevanju sredstev iz garancijske sheme za Pomurje 2 (GSP 2). Nekdanji direktor je tako v svojih poročilih poročal, da ima vse namenska sredstva, čeprav je okoli 260 tisoč evrov porabil za tekoče poslovanje, navaja upravitelj.

Upniki prijavili za 7,1 milijona evrov terjatev

Upniki so v stečaju RRA Mure prijavili za 7,1 milijona evrov terjatev. Stečajni upravitelj je priznal za 2,4 milijona evrov navadnih, za 137 tisoč evrov prednostnih terjatev in za 766 tisoč evrov ločitvenih pravic.

Največja upnica agencije je država oziroma banke, ministrstva in agencije v njeni lasti. Največja posamična upnica je NLB s skupno 567.484 evrov priznanih terjatev. Sledi javna agencija za spodbujanje podjetništva (Spirit), ki ima priznanih za 417 tisoč evrov terjatev.

Kaj si lahko obetajo upniki?

Vendar pa je vprašanje kakšnega poplačila si lahko sploh obetajo upniki. RRA Mura je namreč le lastnica poslovnega prostora v Murski Soboti, katerega vrednost po GURS je okoli 90 tisoč evrov. Dodatno je tudi lastnica opreme, katere vrednost ne presega 15 tisoč evrov. Premoženje predstavljajo tudi terjatve v skupni višini 1,1 milijona evrov in denarno dobroimetje v višini 17 tisoč evrov.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

Skoraj vsi so isti. Lažejo, kradejo in lepo živijo. Rabili bi dva GOLA OTOKA, da bi to bando naučili reda in poštenosti.

salašš (nepreverjen)

Gost (141.101.93.37) - tak prepoznaš levaka. Da kradne njegova opcija, te nede pravo komunajzeri kradnejo, nego de pravo "VSI so isti" ali pa de pravo "Pilitika je za drek" itd...
Seveda

krapec - lapec (nepreverjen)

Samantha ge si? Oglaso se je of ka je bil stečajni ovomi ka ma bojda babico, štera posojuje pejnez.
Glede na to ka so vaši ljubljenčki na tapate (nej samo krapec - lapec šteri je delo za to ka je lejko dale službo mol po navodilih nadzornikov) Ne bi malo po njen vdarili, pa tak zaščitili Red Bullaše, pa glavnoga plastičara, šteri zna kak so iz enoga konta v drugi pejnezge pivnajo.
Ne vüpate wanabe prepovedo, ali ste kar avtocenzuro vklopili.
Vam pomoremo.
Malo poglednite na AJPES ka vse tan piše o ton stečaji, pa zakoj se recim kakšome Frotali d.o.o. oporekajo terjatve v vrednsoti prek 100.000 EUR. Malo vklopite svoje FDV noseke. :)

Gost (nepreverjen)

salašš, nikjer nisem napisal DESNIČAR. Niti ne vem, kam omenjeni direktor spada in me to ne zanima. Lopove je potrebno kaznovati, če so levi ali desni. Ko sem napisal " Skoraj vsi so isti " nisem mislil na politično pripadnost, pač pa na ljudi na vodilnih položajih. Vem, kaj je tebe zmotilo. Zmotila sta te " GOLA OTOKA ". Ja, dečko, ko so lopove vozili na Goli otok, je bil v državi red, in se ni kradlo kot se krade danes. Kradejo pa levi in desni. Če bi ta otoka danes obstajala, in bi imeli ljudi, ki bi velike lopove pošiljali tja, Slovenija ne bi bila pokradena kot je danes. Ne glede na to ali sem levičar ali ne, je potrebno tega človeka zapreti, če je napravil to, kar mu očitajo. Če je mogoče DESNI ( ne vem in me ne zanima ), ga to ne odvezuje krivde, kot ti misliš.

Gost (nepreverjen)

salašš (108.162.229.45) , tako pa prepoznaš primitivca, kateremu se življenje vrti samo okoli levih in desnih.

kredo (nepreverjen)

Gost (162.158.89.143) & Gost (141.101.93.37) & Gost (141.101.93.37) - tak prepoznaš Levaka - Vse se jemi vrti okrog levih, pa vse tira na Goli otok.....sebe pa zove poštenjak

Gost (nepreverjen)

Mene ne zanimajo levi in desni. Kot sem napisal lopovi so lopovi, ne glede na to ali so levi ali desni. In kaj je zdaj narobe, če so ali če bi velike lopove pošiljali na Goli otok ?

0000

Krapec pa še nekateri so se dobro obogatili plus toga so meli bogovske plače .Eni delavci pa nekaj mesecev lahko samo sanjajo o plači .Vse pozaprejti in to za nekaj lejt in ves pejnez vrniti

en tak tak (nepreverjen)

Gledam to novo zavoženo stvar v Prekmurju. Sami veliki strokovnjaki, ki so zavozili in imeli politične botre, ki so se zbali še večje razsežnosti afere, da bi tudi njih i odplaknilo na smetišče zgodovine so se v bojazni za svoje stolčke seveda odrekli teh strokovnjakov. Zgleda, da bodo spet morali ustanoviti novo razvojno agencijo, ki bo polnila žepe posameznikov! Kazni verjetno nebo za te akterje na vodilnih mestih in ne za nadzornike. Enkrat bi že bil čas, da odgovarjajo s svojim premoženjem.
Osebno sem mnenja, naj bo taka agencija »privat«, če pripravi projekt od projekta,dobi določene procente 5 – 15% (sicer ne vem koliko se obračuna projekt za pripravo) seveda če bo uspešen, če ne pa mora pozabiti na delo. Mislim, da bo to cenejše, kot krmljene nekakšnih javnih agencij in njihovih nadzornikov, ki dobivajo plače in sejnine, da so pri koritu.

Gost (nepreverjen)

Nadzorniki po zakonodaji odgovarjajo s svojim premoženjem.

Nadzornika RRA Mura Pavlinjek in Podlunšek izvolita in plačajta!!!!!!!!!

Ne biti v nadzornem organu le za vlečenje sejnin (Pavlinjek) in potrjevanju poslov sam s seboj (Podlunšek v primeru Red Bull)

Gost (nepreverjen)

Do teh malverzacij pride ko levaki nadzirajo levake. Ni tak primer samo RRA Mura. Imamo še javne zavode kot so RIS Rakičan, MIKK, Zavod za kulturo in šport, kjer levi nadzirajo svoje. Recimo: Slavinec (SMC), Varga (SMC) in Milošević (SD) bodo nadzirali Celeca (SMC). Po definiciji je to omogočanje sistemske korupcije. Tipičen vzorec za Jevškovo "povezovanje povezanih" v soboški občini. Najprej si ti ljudje razdelijo denar med zavode, kjer so njihovi člani (in hkrati svetniki) direktorji teh zavodov, potem pa se medsebojno "nadzirajo". Policija pa ob tovrstni sistemski korupciji mirno gleda vstran... Tu pa tam jih pokličejo, ko kaj iz kakšnega zavoda "ukradejo" - kot recimo karte za čarovnice pred volitvami ;-)

tovariš (nepreverjen)

na trajektu do golega otoka bi že vse povedal in priznal,...

dnk (nepreverjen)

108.162.229.161 Vsak sum korupcije se lahko na enostaven način prijavi na KPK.
https://www.kpk-rs.si/sl/nadzor-in-preiskave/prijava-suma-korupcije-in-…

Ivo (nepreverjen)

Ta ni ne lavak in ne desničar ampak črnosrajčnik!!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice