Odbor Državnega zbora za gospodarstvo bo danes obravnaval predlog novele zakona o trgovini, s katerim Levica predlaga zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh.

Levica je napovedala vložitev dopolnila, s katerim bi razširili nabor izjem, med drugim z manjšimi prodajalnami, v katerih bi v teh dneh delali le podjetniki ali poslovodje sami.

Predlog zakona, ki je maja prestal prvo obravnavo v državnem zboru, med izjemami predvideva prodajalne do 200 kvadratnih metrov površine, ki so na bencinskih servisih, letališčih ter avtobusnih in železniških postajah.

V Levici so v torek napovedali vložitev dopolnila, ki so ga uskladili s poslanci LMŠ, SD in SAB in s katerim bi nabor izjem razširili.

Tako bodo predlagali, da bi lahko bile odprte tudi do 200 kvadratnih metrov velike prodajalne v pristaniščih za javni promet in na mejnih prehodih ter tiste tako velike prodajalne v lasti samostojnih podjetnikov ali pravnih oseb, v katerih bi ob nedeljah in dela prostih dneh delali samostojni podjetniki oziroma zakoniti zastopniki ali prokuristi pravnih oseb sami.

Predlog naj bi imel podporo 46 poslancev

Kot je v torek dejal Luka Mesec (Levica), bodo s tem rešili težavo majhnih trgovin na podeželju in v turističnih krajih, ki so v veliki meri odvisni od prodaje ob nedeljah.

Predlog je po njegovem prepričanju ustavno skladen ter upošteva voljo, izraženo na referendumu leta 2003, in tudi mnenje velike večine zaposlenih v trgovini.

Dopolnilo je usklajeno s poslanci LMŠ, SD in SAB, podporo zakonu pa so po Meščevih besedah napovedali tudi trije od petih poslancev DeSUS in vseh sedem poslancev NSi, tako da naj bi imel predlog podporo več kot 46 poslancev.

Da trenutek za zaprtje trgovin ob nedeljah ni primeren, pa opozarja Trgovinska zbornica Slovenije. Ob upadu gospodarske aktivnosti zaradi epidemije covida-19 bi bilo namreč treba vse napore vložiti v ponovni zagon gospodarske rasti, h kateri lahko veliko prispeva pospešitev potrošnje, pravi zbornica.

Dodaja, da bo ob upadu prihodkov - po izračunih glede na lani za okoli 10 odstotkov - prišlo tudi do presežnih delavcev.

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Rosenkrantz (nepreverjen)

Pa naj v nedeljo ne delajo tudi policaji, mejni prehodi, sladoledarji, bolnice, cestne službe, amzs, novinarji, snemalci, gasilci, reševalci, gostinski lokali, petroli in vsi ostali, pa naj bo potem fer za vse, glupost pa taka, veze nima z dušebrižništvom za zaposlene, teh bo le manj kot jih je, kdo misli drugače je naiven, gre se samo za to da nekdo "stira" svojo politično agendo in pridobi nekaj volivcev

Gorenc (nepreverjen)

Kakšne bedne primerjave nekateri delajo... Zdravnike pa gasilce primerjajo z trgovino, kamor nekateri hodijo le dolgčas preganjat. Že pred davnimi leti smo izrazili voljo na referendumu... In nekateri še vedno ne zaprejo svojih smrdljivih gobcev.

Joj. (nepreverjen)

S trgovino se napiše, izgovori pa s trgovino...

In reply to by Gorenc (nepreverjen)

Delavec na minimalcu (nepreverjen)

Končno ena pametna iz parlamenta.

edokardelj (nepreverjen)

tak je, banda komunistična naj ide v cejkev, pa k spovedi za vse greje, ka so jih napravili!

0000000000 (nepreverjen)

Ja pol če trgovine nesmejo bit odprte v nedeljo pol zaprite tovarne tudi ...

helmut (nepreverjen)

mislim kera tovarna pa dela v nedelo ?

In reply to by 0000000000 (nepreverjen)

Goričanec 2 (nepreverjen)

Cerkev pa tanštele tüj zaprejte v nedelo tej tüj majo familije!

Svetec (nepreverjen)

Zupniki? Pa kaplani?

In reply to by Goričanec 2 (nepreverjen)

Totebuje (nepreverjen)

Nedeljsko zaprtje trgovin je isto kak korona.
BREZ VEZE!

Svetec (nepreverjen)

Bar de.v nedelo v soboti mir, da so obcine bile zaprte je skoro nej bilo avtoja popodnevi na cesti,

df (nepreverjen)

nedelja je gospodof dan
mora se iti v cerkev
potem pa počivati
da si naberemo
energije za naslednji teden

Svetlana Maka… (nepreverjen)

to si pa tak lepo napisal
da so mi suze kanule sa oba oka
naenkrat

In reply to by df (nepreverjen)

pungrad (nepreverjen)

Itak je vseeno, ka de parlament sprejel. Trgovinska zbornica se bo palik pritožila v Ustavno sodišče, ker jih zakon diskriminejra s privat malimi boutami pa s vsemi izjemami. US je tou že ednouk proglasilo za protiustavno in če je bilo ednouk protiustavno bo tudi drugič. Tak ka je vse to odavanje megle. Po domače povejdano te zakon nede obveljal ker so zadaj močni boutaški lobiji!

Tujec 2 - pijanček (nepreverjen)

a si ti vedno tak fuknjeni ali samo takrat ko te nabriše
u guzo strićek iz Oplotnice

In reply to by pungrad (nepreverjen)

nevenneven (nepreverjen)

pa ta mesečar se nekaj trga za nedeljsko odprtje trgovin, saj pa trgovke to dobijo plačano, no to pa ne ven koliko, nobena mi noče povedat koliko je to.

Joj. (nepreverjen)

Zaprtje trgovin je samo zavaravanje neprijatelja. Luka se bo eno leto ukvarjal s tem. Drugo bo pa zgubil po mađarski strani.

Joj. (nepreverjen)

Kam bo pa šla zdaj v trgovino trgovka, ki cele dneve dela?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice