Evropski investicijski sklad in Unicredit sta za 500 milijonov na eno milijardo evrov povečala garancijo InnovFin za inovativna majhna in srednje velika podjetja, ki je namenjena lažjemu dostopu do financiranja teh podjetij, tudi v Sloveniji.

Na podlagi novega sporazuma bo lahko Unicredit prek svojih devetih bank in šestih lizinških družb v srednji in vzhodni Evropi nudila dodatno financiranje v znesku 500 milijonov evrov za inovativna podjetja v Bosni in Hercegovini, Bolgariji, na Češkem, Romuniji, Srbiji, Sloveniji, na Hrvaškem, Madžarskem in Slovaškem.

Na ta način bo podpora zagotovljena 1300 majhnim in srednje velikim podjetjem.

Podpora programa Obzorje 2020

Kot pojasnjujejo v informacijski točki Europe Direct Pomurje, je transakcija prejela podporo programa Obzorje 2020, Okvirnega programa za raziskave in inovacije v EU ter Evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI), ki je ključen del Naložbenega načrta za Evropo, so v skupnem sporočilu zapisali v Evropski komisiji, EIF in Unicreditu.

Poroštvene pogodbe z bankami in lizinškimi družbami v Bolgariji, Republiki Češki, Romuniji, Sloveniji ter na Hrvaškem, Slovaškem in Madžarskem bo podprl EFSI.

Poroštvena shema InnovFin sicer zagotavlja poroštva in posredna jamstva za financiranje dolga med 25.000 evrov in 7,5 milijona evrov z namenom lažjega dostopa do finančnih posojil za inovativna mala in srednje velika podjetja ter male srednje kapitalske družbe. S shemo upravlja EIF ter jo izvajajo finančni posredniki v državah članicah EU in pridruženih državah. Po tej shemi EIF finančnim posrednikom jamči za del njihovih izgub, ki nastanejo pri financiranju dolga, kritega s to shemo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice