Upokojenci, imetniki invalidske evropske kartice, vojni veterani in vsi, ki so starejši od 65 let, bodo lahko medkrajevni potniški promet s 1. julijem koristili brezplačno.

Vlogo za vozovnico bodo lahko vsi upokojenci in starejši od 65 let oddali na prodajnih mestih ali po pošti.

Kljub zahtevnim izzivom, ki jih je ministrstvo za infrastrukturo v obdobju epidemije koronavirusa premagovalo na področju javnega potniškega prometa, bo s 1. julijem zagotovljeno vse potrebno za uvedbo brezplačnih vozovnic v medkrajevnem javnem potniškem prometu.

Te bodo lahko koristili: upokojenci, imetniki invalidske evropske kartice, vojni veterani in starejši od 65 let.

Do brezplačne vozovnice so upravičeni tisti člani omenjenih družbenih skupin, ki niso v delovnem razmerju, ne opravljajo samostojne registrirane dejavnosti, niso poslovodne osebe gospodarske družbe ali direktorji zasebnih zavodov.

Upravičenci lahko vlogo za pridobitev vozovnice oddajo od 24. junija dalje, s pomočjo predpisanega obrazca, ki ga vložijo na prodajnih mestih enotnih vozovnic, ali pa ga na ministrstvo za infrastrukturo naslovijo po navadni oziroma elektronski pošti.

Upravičencev do brezplačne vozovnice pod naštetimi pogoji je v Sloveniji okoli 600 tisoč, zato na ministrstvu za infrastrukturo opozarjajo, da bi na prodajnih mestih lahko nastala velika gneča.

Zaradi zmanjševanja tveganj okužbe z virusom covid-19 zato priporočajo, da vlagatelji obrazce za pridobitev vozovnice raje oddajo prek običajne oziroma elektronske pošte.

Prevozniki bodo redno sprejemali in obdelovali vloge, vozovnice pa bodo upravičenci na prodajnih mestih lahko prevzeli po hitrem postopku in v najkrajšem možnem času.

Stroški izdelave vozovnice bodo za upravičenca znašali 3 evre

Vozovnica bo veljavna eno leto od začetka meseca, v katerem je bila izdana , zato na ministrstvu priporočajo, da upravičenci s postopkom pridobivanja vozovnice ne hitijo in si vozovnico priskrbijo šele takrat, ko nameravajo medkrajevni javni potniški promet dejansko koristiti.

Vse uporabnike javnega potniškega prometa ob tem na ministrstvu še opozarjajo, da je na avtobusih in vlakih še vedno potrebno upoštevati pravila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Pridobitev brezplačne vozovnice:

1. Upravičenci izpolnijo predpisano vlogo oziroma obrazec, ki je med drugim objavljen na spletni strani Ministrstva za infrastrukturo.

2. Upravičenci poleg izpolnjenega obrazca na prodajnih mestih predložijo osebni dokument, izkaznico vojnega veterana oziroma evropsko kartico ugodnosti za invalide. Tisti, ki vlogo oddajajo po pošti ali e-pošti, jim omenjenih dokumentov ni potrebno prilagati. Upravičenci, ki bodo vlogo oddajali po navadni pošti, naj jo pošljejo na naslov Ministrstvo za infrastrukturo, Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana s pripisom »brezplačna vozovnica Slovenija«.

3. Upravičenci, ki bodo vlogo oddali po elektronski pošti, naj jo pošljejo na elektronski naslov [email protected] in v naslov e-pošte napišejo »brezplačna vozovnica Slovenija«.

4. Upravičenci, ki želijo vlogo oddati fizično, se lahko zglasijo na enem od prodajnih mest, kjer so na voljo enotne vozovnice javnega potniškega prometa.

5. Več informacij in pojasnil v zvezi s pridobivanjem brezplačne vozovnice vam na ministrstvu za infrastrukturo nudimo tudi prek telefonske številke 01/478 84 11 . Dosegljivi so ob delavnikih od 8. do 16. ure.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem čemu je to podobno. Treba bo vlagati vloge, dvigati karte in se voziti z nagobčniki.To je samo za mazohiste.

. (nepreverjen)

Penzije nede trebalo višati, ker so prevozi gratis.

ec-pec (nepreverjen)

"Vozovnica bo veljavna eno leto od začetka meseca, v katerem je bila izdana , zato na ministrstvu priporočajo, da upravičenci s postopkom pridobivanja vozovnice ne hitijo in si vozovnico priskrbijo šele takrat, ko nameravajo medkrajevni javni potniški promet dejansko koristiti."

ne razumem logike..pa kaj, če se vnaprej uredi to? saj v zadnjemmomentu ne rabiš pol skakati. zlasti če ne veš vnaprej kdaj kam greš, pa nimš potem. čemu potem tak nasvet? nekužim.

čarni vrag (nepreverjen)

Če dobro razmin si moren, če se pelan v Ljubljano, povratek san plačati. Hvala za takšo subvencijo!

gluglu (nepreverjen)

stroški niso 3 €, ampak 6, ker prišteje se še stroške dostave. ciganija od pošte za eno navadno pismo pravzaprav. vsaj plačnine ni trebalo plačati-tokrat!

Starejše novice