Na ministrstvu za delo so pripravili pojasnila glede upoštevanja PCT pogoja za opravljanje dela. V nadaljevanju preverite pojasnila na najpogostejša vprašanja, ki se nanašajo na izpolnjevanje PCT pogoja oziroma samotestiranje delavcev.

Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-21 določa, da morajo vsi delavci in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu, ali samostojno opravljajo dejavnost, za čas opravljanja dela izpolnjevati PCT pogoj.

V katerih primerih je treba izvajati samotestiranje na delovnem mestu?

Za izpolnitev PCT pogoja za opravljanje dela pri delodajalcu se šteje, če se delavci presejalno testirajo s testom HAG za samotestiranje.

Ali je za opravljanje dela treba izpolnjevati PCT pogoj tudi pri opravljanju dela na domu?

Odlok med izjemami ali dodatnimi opredelitvami ne navaja, da bi pogoj PCT morale izpolnjevati osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami v okoljih ali dejavnostih v RS, kar pomeni, da morajo pogoj PCT izpolnjevati tudi delavci, ki opravljajo delo na domu.

Kako pogosto se izvaja samotestiranje?

Za opravljanje dela se šteje, da je izpolnjen pogoj PCT, če se presejalno testiranje s testom HAG (samostestiranje) izvede enkrat tedensko v enakih presledkih.

Kako delavec izkaže, da je opravil samostestiranje?

Za namen dokazovanja samotestiranja odgovorna oseba posreduje delavcu evidenčni list, ki vsebuje datum samotestiranja, rezultat testa in podpis.

Kdo določi čas in kraj samotestiranja?

Čas in kraj samotestiranja na delovnem mestu določi odgovorna oseba.

Ali se čas samotestiranja šteje v delovni čas?

Čas opravljanja samostestiranja je možno šteti v delovni čas, pri čemer je treba upoštevati, da se obdobje, ki naj se všteva v delovni čas delavca, presoja glede na okoliščine konkretnega primera v luči razumevanja pomena efektivnega delovnega časa (torej ob ustreznem razlikovanju obdobja delovnega časa od obdobja počitka). 

Kako lahko ravna delodajalec, v primeru, ko delavec ne izpolnjuje PCT pogoja?

Glede na to, da pomeni upoštevanje zahtev in navodil delodajalca v zvezi z izpolnjevanjem pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja eno od temeljnih obveznosti delavca, neizpolnjevanje le-teh predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in je lahko razlog za ukrepanje delodajalca v skladu z Zakonom o delovnih razmerjih.

Delavcu, ki krši pogodbene ali druge obveznosti iz delovnega razmerja, lahko delodajalec v primeru ugotovljene disciplinske odgovornosti izreče opomin ali tudi druge disciplinske sankcije, če so določene v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti.

Kršenje pogodbenih obveznosti ali drugih obveznosti iz delovnega razmerja je lahko tudi utemeljen razlog za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga. Vendar mora delodajalec pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi iz tega razloga delavca pisno opozoriti na izpolnjevanje obveznosti in na možnost odpovedi v primeru, če bo delavec ponovno kršil obveznosti iz delovnega razmerja. 

Delavčeva hujša kršitev pogodbene ali druge obveznosti iz delovnega razmerja, storjena naklepoma ali iz hude malomarnosti, pa je tudi taksativno določen razlog za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delodajalca. Ob tem mora biti hkrati izpolnjen tudi pogoj, da delovnega razmerja ni mogoče nadaljevati do izteka odpovednega roka oziroma do poteka časa, za katerega je bila sklenjena pogodba o zaposlitvi.

Kdo nosi stroške samotestiranja?

Sredstva za izvajanje presejalnega testiranja zagotavlja delodajalec.

Kako ravna delavec v primeru pozitivnega rezultata s testom HAG?

Na podlagi odloka v primeru pozitivnega rezultata s testom HAG za samotestiranje testirana oseba obvesti izbranega osebnega zdravnika, ki jo napoti na test PCR.

Kako obravnavati delo na domu, ko gre za preprečevanje širjenja okužbe?

Zakon o varnosti in zdravju pri delu določa temeljno odgovornost delodajalca za varnost in zdravje delavcev. V primeru spremenjenih okoliščin, ki vplivajo na sprejeto oceno tveganja, med katere sodi tudi nevarnost za okužbo z virusom SARS-CoV-2, ki povzroča covid-19, delodajalci opravijo revizijo ocene tveganja in sprejmejo ustrezne ukrepe, pri čemer se posvetujejo s strokovnim delavcem za varnost pri delu in izvajalcem medicine dela. 

Delodajalci upoštevajo temeljna načela pri sprejemanju in izvajanju ukrepov varnega in zdravega dela, ki med drugim določa vrstni red ukrepov delodajalca, s tem, da daje prednost splošnim varnostnim ukrepom pred posebnimi ter kolektivnim varnostnim ukrepom pred individualnimi.

Ukrepi si sledijo od tehničnih izboljšav in organizacijskih ukrepov, k individualnim, ki zadevajo delavce, na primer nošenje osebne varovalne opreme.

Med splošne organizacijske ukrepe sodi delo od doma, ki je učinkovit ukrep za odpravo tveganja za okužbo z virusom SARS-CoV-2 v delovnih sredinah, saj delavci, ki delajo od doma ne predstavljajo tveganja za prenos okužbe na delovnem mestu oziroma v delovnem okolju. 

Delo od doma je vseskozi omogočeno tudi delavcem, ki se morajo osamiti oziroma so napoteni v karanteno, v kolikor je za njih mogoče organizirati delo od doma, saj se s tem ukrepom tveganje za prenos okužbe v delovnem okolju odpravi, delavci pa lahko kljub temu opravljajo svoje delo. 

Z vidika zagotavljanja varnega in zdravega dela menijo, da delo od doma bistveno prispeva k odpravi in omejevanju tveganj povezanih z virusom SARS-CoV-2. 

OPOMBA: Zakon o delovnih razmerjih opredeljuje pogodba o zaposlitvi za opravljanje dela na domu. 68. člen tako predpisuje:

  1. Kot delo na domu se šteje delo, ki ga delavec opravlja na svojem domu ali v prostorih po svoji izbiri, ki so izven delovnih prostorov delodajalca.
  2. Za delo na domu se šteje tudi delo na daljavo, ki ga delavec opravlja z uporabo informacijske tehnologije.
  3. S pogodbo o zaposlitvi se delodajalec in delavec lahko dogovorita, da bo delavec na domu opravljal delo, ki sodi v dejavnost delodajalca ali ki je potrebno za opravljanje dejavnosti delodajalca za celotno trajanje ali le del delovnega časa delavca.
  4. Delodajalec je dolžan o nameravanem organiziranju dela na domu, pred začetkom dela delavca, obvestiti inšpektorat za delo.

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ačapl (nepreverjen)

sam živiš v stanovanju in moraš imeti PCT, pa kdo tukoga jeb... Pa ni čudno da folk vec živčen in bo nekoga na gobec.

Nasa90 (nepreverjen)

Telekom je ukino zaradi toga delo od doma in morejo vsi zaposleni nazaj v pisarne.

Čkalja (nepreverjen)

Čestitke za nov izum.

Hhjchhb (nepreverjen)

NATEG IN PREVARA ČLOVEŠTVA! NOBENEMU SE NI TREBA TESTIRAT NITI CEPIT TAK DA NE LAŽITE KRIMINALCI POHABLJENI NIČVREDNI!

zmerise (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Torej ce de sto mogo placati kazen jo lejko posle tebi glede na to ka trdis ka nej trbej!!! Daj naslov ka te znamo kama poslati poloznice ale zahtevke za skodo, kero de nastala zaradi tvojih trditev!!!!

In reply to by Hhjchhb (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Tisti ka odobravate te norosti imate svoje mesto v norhausi ali ludnici, vkuper s temi specialisti z ministrstva za delo. Ka če do javili. ka moreš med delom na glavi stati boš tudi stal vodenoglavi.

In reply to by zmerise (nepreverjen)

alkimist

Stručko za vse, tebi se zdi ka je za tej ukrep krivo ministrstvo za DELO? Vsaki den štejš gluposti iz domače in tuje scene, forsejraš tej bedarije med domače lidi, a niti osnove so ti nej jasne.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Ivo (nepreverjen)

Samo da nebo gdaj žrtev to se je za bat da nebo komu zakuhal. Vsak ima svojo telo in za njo sam odgovarjaš in noben nima pravice brez dovoljenja poseči v telo.

Jack000000 (nepreverjen)

Kdo je zdaj tu nor? Resno???

,,lopnje (nepreverjen)

Po novem v zdravstvenih domovih testirajo majhne otroke in dojenčke za kovid. Vse se počne da se "epidemijo" ohrani pri življenju. Namenoma se ignorira in ne odreja karantene cepljenim asimptomatskim bolnikom, da bi ti kužili necepljne. Ko bo zmanjkalo okuženih bodo začeli z testiranji cepljenih. Vse samo v obupanem poizkusu obdržati "epidemijo" živo.

dr.Mujo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Tij si gvüšno of z dvema doktoratama a?

In reply to by ,,lopnje (nepreverjen)

najemnje (nepreverjen)

pa pozna puno doktor pa biologov! :)

In reply to by dr.Mujo (nepreverjen)

Ograček (nepreverjen)

Kot pravi Fajonova. To vse nas zelo skrbi.

KORONČKA (nepreverjen)

NO, TA UKREP PA DEJANSKO NIMA NOBENE LOGIKE .
ČLOVEK SI NE MORE PREDSTAVLJATI ZA KAKŠNE NORCE NAS IMAJO.

čarni vrag (nepreverjen)

Kreteni z ministrstva za delo nas imajo za norce. Bojim pa se, da tudi smo, ker prenašamo te majmune z njihovimi cirkuškimi točkami.

In reply to by KORONČKA (nepreverjen)

Norton (nepreverjen)

Daj naj nesce ten majmunon tan na vladi povej ka trojanci pa ostali racunalniski virusi ne povzrocajo korono. 😂😂😂

ĐejĐej (nepreverjen)

To vala samo če nimaš inštaliran Kaspersky ali pa McAfee...

Buli (nepreverjen)

Preberite podrobno: piše delo na domu, ne pa delo od doma!

ne cepljenju (nepreverjen)

Zdaj pa res vidim ,da so to državo prevzeli norci od vlade ,do DZ in NIJZ .Boug nam pomagaj .Da bi jutri bile volitve bi bilo prekesno

Socialaš (nepreverjen)

V ton je nekaj dobroga, pozabili so napisati ka do si tej ka delajo od domi lejko dali izplačati potne stroške od postele do kauča. Budale so budale. Pijan se strezni, norec pa ostane norec celi život.

čarni vrag (nepreverjen)

Malo sem si pogledal podatke. V Sloveniji je bilo najvišje število ljudi cepljenih maja in junija. Temu so sledile tudi presežne smrti. Tako je v maju umrlo 10% več ljudi, od tega starejših od 75 let 8,3 %. Junija je umrlo 14,8% več in to starejših od 75 let 18,7% več od povprečja zadnjih pet let. Tudi v drugih državah je krivulja smrti lepo sledila krivulji cepljenih. Tu imate zdaj dokaze v podatkih.

tutu (nepreverjen)

Prvo kak prvo idi malo se navci vsaj malo statistike. V maji in juniji nega absolutno niksne korelacije visjih smrti glede na prejsnja leta. To je absolutno znotraj 3-sigma standardne deviacije... Drugo kak drugo pa, od kda ti je pa statistika presezenih smrti vazna? Pri debataj o covidi ti je za to statistikao doj viselo, ceprav je bil odstotek presezenih smrti vec kak 100% in je presezek smrti bil evidentno visji...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Zaspi v solzah (nepreverjen)

regionalobala/izpoved-studentke-ki-preverja-pogoje-pct-postali-smo-vmesni-clen-med-vlado-in-strankami-vsak-vecer-zaspi-v-solzah

www (nepreverjen)

Naslednji ukrep je, ka vsi brez partijske izkaznice SĐS ne izpolnjujejo pogoja PCT.

prebolel korono (nepreverjen)

sem sam in imam delo od doma, KDO BO MENI DELAL KONTROLO, ČE IMAM PCT POGOJE, PA KDO JE TUKAJ NORRRRR ?????? NIJZ - VLADA ali pa mi ovce, ki to beremo in poslušamo po TV in RADIU ????

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice