Na Trgu republike so se skoraj čez noč pojavili stebri, ki so razburili javnost.

Kot smo že poročali, so se skoraj čez noč na Trgu republike pojavili stebri, ki so razburili Ljubljančane.

Kar nekaj dni ni bilo jasno, kdo je droge postavil, niti čemu bodo namenjeni. Sedaj pa je končno spregovoril župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković: »Stebre smo postavili mi.«

Že v prvem predsedovanju Slovenije v Evropski uniji smo imeli zastave, v znak prijateljstva z drugimi članicami. »S tem bomo jim izrazili dobrodošlico,« pove Janković.

Zakaj stebri stojijo pred parlamentom?

Janković razlaga, da odločitev, kam postaviti stebre, ni bila lahka. Prva zamisel je bila, da bi za izobešanje zastav izkoristili obstoječe jambore, kjer jih je po dveh robovih razporedil E. Ravnikar, vendar je obveljala odločitev, da tam razobešene zastave ne bi imele niti vidnega niti želenega simbolnega učinka.  

Druga zamisel je bila postaviti jambore na premične podstavke iz prvotne postavitve jamborov na Bavarskem dvoru v krog na sredini trga, s čemer bi ponazorili idejo povezanosti držav v skupnost. Tudi ta možnost se je iz različnih razlogov izkazala za težko izvedljivo. Tako je ostala pravzaprav edina možnost postaviti jambore za zastave  članic s sidranjem v severni rob ploščadi. Niz zastav ob Šubičevi ulici naj bi povezal v potezo državniški Trg Republike in memorialni Kongresni  trg z osrednjim državnim obeležjem žrtvam vseh vojn. 

»O tem, v kolikšni meri niz jamborov zares ali zgolj v simbolnem smislu zastira pogled na pročelje parlamenta in ga ločuje od kompozicije Trga Republike, je po mojem mnenju stvar individualne presoje,« poudarja profesor Janez Koželj, ki ob tem dodaja, da je dejstvo, da je bila odločitev o načinu, lokaciji in obliki postavitve teh jamborov sprejeta po presojanju širše skupine.  

»Ob postavitvi pa so se v javnosti pojavili nekateri zlonamerni napadi na podžupana, Janeza Koželja, ki mu posamezniki očitajo uničenje javnega prostora, ob tem pa pozabljajo, da je prav on zaslužen, da smo Trg republike pred leti osvobodili pločevine in ga uredili po zamisli velikega arhitekta E. Ravnikarja,« poudarja župan Zoran Janković. 

Obveljala je beseda Koželja

Profesor Janez Koželj se je o možnosti postavitve jamborov za čas predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije v območju Trga Republike posvetoval s Gregorjem Riharjem, projektantom prenove ploščadi trga ter z drugimi iz skupine, ki pripravlja program obeleževanja glavnega mesta. 

Za začasno postavitev drogov za zastave na tem mestu, Janković razlaga, da so morali pridobiti tudi kulturnovarstveno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine

Čeprav je bilo prvotno mišljeno, da se bo postavitev zastav na obeh koncih začela z zastavo Evropske unije, pa bo na drogovih obešenih 27 zastav držav članic, zastava Evropske unije ter zastava Mestne Občine Ljubljana

Zastave bodo obešene na stebre jutri, 30. aprila. 

Postavitev drogov v vrednosti 31.373,77 evrov brez DDV je izvedlo podjetje Skop, v sodelovanju s KPL.

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fujd (nepreverjen)

Ka palik pokasera denar
Koji lopov je še ta pa tej vragovje živijo 300 let lopovi vsi ka so v parlamenti pa ostali privatniki nikaj nej drugačni

micikaaa (nepreverjen)

zgodil se je čudež.....Janša ni kriv...

aa.. (nepreverjen)

in sedaj bodo konco skrajni levicarji imeli prvi cudez, da bodo verovali.

In reply to by micikaaa (nepreverjen)

black panter

pa ka ten zabitin levakon nika ne paše...

...... (nepreverjen)

edino proracunski evri za nic dela.

In reply to by black panter

ta je dobra (nepreverjen)

V čem je bistvena razlika med političnimi oddajami na RTVSlo in protivladnimiprotesti?
V velikosti studia.

ne vem kam to pelje (nepreverjen)

Jaz ne razmim kak lejko eden posrani Jankovič nekaj sam po svoje odloča .A nimajo mestnoga sveta ?

čarni vrag (nepreverjen)

Ka je razlika med temi stebri pa našimi politiki? Stebri so zabiti spodaj, politiki pa zgoraj!

Mama mia (nepreverjen)

Jaz bi z 29.milijoni več naredil,kot samo neke drogove opet nategancija Slovencev.

hmm... (nepreverjen)

Kje pa si ti prebral 29 milionov? Potem se čudimo kje smo, če je narod dejansko tako nerazgledan, da niti decimalnih števil ne zna prebrati.

In reply to by Mama mia (nepreverjen)

. (nepreverjen)

zanke zgoraj so že berjt

starček1 (nepreverjen)

Jankovič je postavo stebre. Včeraj pa vsi glavni mediji namigovali da je spet, kot vedno, kriv Janša. Koje razočaranje. V četrtek ne bo Tarče na to temo. Je..mti kak jih je Zoki zajebo!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice