Slovo Kitajcev, a cesta do mariborskega letališča ostaja v njihovi lasti.

Kitajski investitorji, ki so preko družbe SHS Aviation v Mariboru v preteklih letih poskrbeli predvsem za velikopotezne napovedi, so se poslovili od Letališča Edvarda Rusjana Maribor. A ne povsem. Dostopne poti do letališča in del parkirišč že leta niso v lasti države, temveč dosedanjega najemnika Aerodroma Maribor, s tem pa Kitajcev. Bi to lahko pomenilo oviro za delovanje letališča?

Nov najemnik Letališča Edvarda Rusjana Maribor državna družba za razvoj investicij DRI upravljanje investicij v nastalem položaju ne vidi težave. Zatrjujejo, da je urejena stvarna služnost, za katero bo država Aerodromu plačevala.

»Razmerja glede dovoznih poti je uredila Republika Slovenija,« so zatrdili za Mariborinfo, a po poročanju Siol.net Aerodromu Maribor zanika, da bi prišlo do dogovora glede služnosti. Predstavnike Aerodroma Maribor smo včeraj iskali na sedežu, a razen poslovne sekretarke nismo našli nikogar.

Nekoliko bolj kot DRI pa nastala situacija skrbi hoškega župana Marka Soršaka, ki opozarja, da je smiselno v dobro vseh razmerja čim prej urediti.

»Po zdravi kmečki pameti je to težava. Treba se je v prihodnosti dogovoriti. Kratkoročno pa so s strani ministrstva povedali, da to ne predstavlja težave, da imajo zadevo pravno formalno rešeno. Upam, da to drži in ne bo težav v tem prehodnem obdobju, dokler se ne najde strateški partner,« je dejal. 

Aerodrom Maribor ima v lasti tudi nekaj letališke gasilske opreme.

Letalo za obrambo pred točo preselili v Cerkvenjak

Domačini na severovzhodu Slovenije, ki so v času temnih nevihtnih oblakov na nebu uzrli letalo za obrambo pred točo Letalskega centra Maribor, s posebno pazljivostjo spremljajo novico o menjavi najemnika letališča. Zanima jih, kaj menjava najemnika in posledično današnje neizbežno, po dosedanjih zagotovilih le začasno zaprtje Letališče Edvarda Rusjana Maribor pomeni za izvajanje obrambe pred točo?

V Letalskem centru Maribor so zaradi današnje vremenske prognoze, ki napoveduje tudi hujše nevihte, letalo za obrambo pred točo preselili na območje Aerokluba Cerkvenjak. Začasno oziroma do začetka prihodnjega tedna bodo obrambo pred točo izvajali iz te podravske občine.

Kaj pa helikopterska nujna medicinska pomoč? Vodjo prehospitalne enote nujne medicinske pomoči Štefana Mallyja za dodatna pojasnila priklicati nismo uspeli. 

»Po neuradnih informacijah, opravil sem nekaj klicev, naj tudi ne bi bila težava za helikoptersko nujno medicinsko pomoč. Te zadeve, ki so javnega pomena, naj bi torej delovale, predstavniki Letalskega centra Maribor so dejali, da naj bi v petek, najkasneje v ponedeljek, letališče obratovalo,« pa komentira Soršak.

Med zaposlenimi »negotovost«, a tudi občutek varnosti 

Mariborsko letališče bo po informacijah iz DRI v sklopu novoustanovljene organizacijske enote vodil Smiljan Kramberger. Predstavnik zaposlenih Tone Bračko zagotavlja, da danes ob 8. uri z delom začenja tudi 24 zaposlenih, ki so se k DRI prezaposlili od Aerodroma Maribor. »Kar smo jim dali zahteve, je bilo vse ugodeno,« pravi o pogodbah, ki so jih podpisali z novim najemnikom, a podrobnosti ne razkriva.

»Negotovost še vedno traja, ampak pozitivni vidik te situacije je, da gre za državno podjetje. Neka varnost je zagotovljena,« opisuje vzdušje med zaposlenimi Bračko.

Nadzorniki Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije na Letališču Edvarda Rusjana Maribor opravljajo pregled pred izdajo obratovalnega dovoljenja družbi DRI. Preverjajo organizacijo služb in licence zaposlenih - oboje mora biti skladno s predpisi. Infrastrukture ne bo pregledovali, saj, kot pravijo, se ni nič spreminjalo.

»Obratovalno dovoljenje bo izdano po uspešno opravljenem pregledu na samem letališču,« so na vprašanja Mariborinfo o pričakovanjih glede pridobitve obratovalnega dovoljenja za upravljanje z letališčem odgovorili iz DRI. Čas trajanja pregleda ni znan, zagotovo pa bo letališče zaprto ves dan. Še vedno pa ni jasno, a bodo obratovalno dovoljenje že danes tudi dejansko dobili.

Slovo Kitajcev

Družba SHS Aviation, ki je v lasti kitajskega kapitala, je dosedanjega upravljavca letališča od Delavske hranilnice kupila v začetku 2017, nato pa so z državo sklenili 15-letno najemno pogodbo za letališče, infrastrukturo in pripadajočo opremo.

Napovedovali so več kot 600 milijonov evrov investicij, s katerimi bi nadgradili tudi mariborsko letališče. A pri uresničitni megalomanskih investicij se je zataknilo na več nivojih, kitajski investitorji mariborskega letališča tudi niso želeli več najemati, temveč ga upravljati preko koncesijskega akta, v kar pa ministrstvo ni želelo pristati. Kitajci so vstali od mize.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Našo državo vodijo nesposobni diletanti. Letališče smo obnovili z EU sredstvi, zdaj pa je prazno. Kmalu bosta letališči Zagreb in Graz uničili tudi letališče Jožeta Pučnika. Sicer pa to protitočno letalo s tem letališčem nima nobene zveze, saj vzleta s travnate steze Aerokluba Maribor. Se bo pa lahko 21 "zaposlenih" na letališču še dalje praskalo po jajcih in prejemalo dobre plače.

DF-BUM (nepreverjen)

črni vrag: Kitajci so morali oditi saj jim slovenska oblast, pa zeleni in nevladniki (banda) niso dovolili podaljšati vzletno pristajalno stezo, da bi lahko pristajala vsa letala tako smo mi Slovenci glup narod
še tistih nekaj ki so kaj pripravljeni financirati v Sloveniji naženemo, jebeš tako državo in politiko. Bo pa zanimivo ker Kitajci imajo v lasti parkirišča in dovozno cesto do letališča in ko oni to zaprejo, se bo dalo do letališča priti samo po luftu. Bratovškovi - šivilji seveda pamet ne sega tako daleč, sicer so pa že 6 mesecev vedeli da Kitajci odhajajo in nič naredili plačo pa redno dobivajo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Dvomim, ka bi tisto podaljšanje steze iz propadlega letališča Maribor naredilo dobičkonosno letališče.

In reply to by DF-BUM (nepreverjen)

Hahah (nepreverjen)

Majster za Graz neven, Zagreb se je pa malo zajebo z svojin megalomanskin terminalon pa nemajo več tak poceni letov.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

meho iz murgelj (nepreverjen)

kod nas na fliger placu na letališki u ljubljan
ceno prevoza diktira prevoznik i ne fliger platc
za fliger platz - Zagreb bi to moralo veljati enako

In reply to by Hahah (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Vi očitno mislite, da si jaz nekaj zmišljujem. Preberite si analizo, ki jo je napisal strokovnjak za letalstvo. Na kratko: Adria je gotova, Letališče Jožeta Pučnika pa zelo zaostaja za tekmeci.
https://www.portalplus.si/3311/kako-je-oblast-unicila-slovensko-letalst…
Ko pa čitam o tisti cesti na letališče, ki naj bi jo prodali Kitajcem pa je treba odgovorne postaviti pred zid.

In reply to by Hahah (nepreverjen)

Gost8 (nepreverjen)

Jebo te Jože Pučnik.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

gela sa sela (nepreverjen)

Apak jebi ga
Če hodiš po tuji cesti , do svoje lastnine
si kar do kurca gospodar in nisi nikakav lastnik svoje lastnine
< lastnik < ceste pa te lahko JEBE kolikor hoče
Kaj če mu crkne afto,,ali kakšen veliki bager
sredi ceste,,pa ga tri dni popravlja
kaj mu pa moreš , imaš cesto , nisi pa lastnik
Še kerozina na fliger platz ne moreš pripeljati pravočasno

meho iz murgelj (nepreverjen)

Kolikor ja znam kerozin vozijo z vlakom

In reply to by gela sa sela (nepreverjen)

flight (nepreverjen)

Ja seveda, Slovenija je tak velka država ka nücamo dvej velkivi mednarodni letališči. Komi se tü mejša? Fala bougi ka so tou sranje v Maribori doj zaprli. Že na začetki bi mogli tistoga ka si je tou zmislo delati redno k vüji strliti, nej pa ka so dovolili sploj tou delati pa pejneze vlagati. Poglente še ovo vojaško letališče v Cerkljaj pri Krškon, keroga so z Evropskimi sredstvi na nouvo prenovili. In zatou ka so bila Evropska sredstav more biti tisto letališče zdaj uradno poulek vojaškoga še civilno. Vojska je mogla napraviti na letališči še potniški terminal. In keri potniški avioni do zdaj pristajali v Cerkljah???? Resno ti ide na bruhanje kakšne blesarije pri nas delajo. In te narod po forumaj đouče za takšnimi stvarmi kak je Mariborsko letališče. Z bagerami vse podrejti pa kukorco posaditi. Vejči de hasek.

meho iz murgelj (nepreverjen)

sem slišal da bodo letališe sedaj delali še u murgljama
tak da bo moj komšija mali murgeljski prdec
leiko čimprej odletel u severna koreja

In reply to by flight (nepreverjen)

Starejše novice