Foto: Bobo
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je na včerajšnji slovesnosti podelila prestižni priznanji Obrtnik in Podjetnik leta 2022. Posebno priznanje je dobila tudi Prekmurka.

Na Brdu pri Kranju se je včeraj odvijala slavnostna prireditev, na kateri je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije podelila posebna priznanja za dosežke na področju obrtništva in podjetništva, izbrali pa so tudi najboljšega obrtnika in podjetnika leta 2022. 

Izbor obrtnika leta so sicer letos pripravili 19. zapored, izbor podjetnika leta pa 29. zapored.

Izbor pripravljajo predvsem za to, ker se na ta način skrbi za dvig ugleda obrtnih poklicev, obrtnikov in podjetnikov ter obenem spodbuja odličnost in kakovost njihovih storitev in izdelkov, so ob tem poudarili v zbornici.

Naj podjetnik in obrtnik leta 2022

Gre za priznanje Obrtnik in Podjetnik leta 2022, ki se vsako leto podeli obrtniku in podjetniku, ki predstavljata vzor odličnosti in kakovosti poslovanja.

Obrtnik leta 2022 je tako postal Leon Kranjc iz Logatca, ki vodi podjetje Klin in se ukvarja z izdelavo in vgrajevanjem dimniških sistemov ter prodajo in montažo kaminskih peči. 

Naziv Podjetnik leta 2022 pa je prejel Ivan Cajzek, direktor družinskega gradbenega podjetja GIC iz Rogaške Slatine, ki posluje že 32 let. Gradijo poslovne, gospodarske, industrijske in turistične objekte, izvajajo sanacije in adaptacije ter obnavljajo kulturno dediščino. 

Nominiranca za obrtnika leta sta bila še samostojni podjetnik Vinko Petkovšek in Andrej Rožmanc iz podjetja Levček, za priznanje Podjetnik leta pa so bili nominirani še Marko Femc iz podjetja Plan-net Solar, Miha Lavtar iz Optiweba in Alojz Selišnik iz družbe Melu.

Vsi navedeni so prejeli priznanje Obrtniški vzor oziroma Podjetniški vzor.

Foto: Bobo

Posebno priznanje tudi v roke Prekmurke

Posebno priznanje na slavnostni prireditvi pa je prejela tudi najstarejša obrtnica letošnjega leta.

To je postala 76-letna Margit Grah iz Svetega Jurija na Goričkem, ki se s frizerstvom ukvarja že 55 let.

Dejavnost je začela opravljati leta 1976, ko jo je prevzela od svojega očeta. V frizerstvo je tako vpeta že od otroštva, saj je bil salon njenega očeta eden prvih frizerskih salonov v Rogašovcih in bližnji okolici. Po končani frizerski šoli v Celju, opravljenem vajeništvu in pomočniškem stažu, je delala pri očetu in tako skrbela v salonu za žensko striženje, oče pa za moško striženje ter britje.

Častni član zbornice pa je postal še Branko Meh, ki jo je kot predsednik vodil devet let.

Foto: Bobo

»Segment gospodarstva si zasluži posebno obravnavo in posebno pozornost«

Kot je poudaril predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Blaž Cvar, prejemniki omenjenih priznanj vsako leto dokazujejo kakovost in uspešnost slovenske obrti in podjetništva.

Malo gospodarstvo je za Slovenijo po njegovih besedah izjemnega pomena, saj predstavlja več kot 99 odstotkov celotnega gospodarstva in zaposluje več kot 350.000 ljudi. 

»Prav zato si ta segment gospodarstva zasluži posebno obravnavo in posebno pozornost,« je dodal.

V nagovoru je opozoril tudi na druge izzive, s katerimi se soočajo podjetja. Osrednja naloga zbornice bo zato tudi v prihodnje zagotavljati spodbudno poslovno okolje, saj je od stanja gospodarstva odvisno, kako bomo živeli v prihodnje, je še poudaril Cvar.

Podjetniki in obrtniki pomemben člen gospodarskega razvoja

Slavnostne prireditve se je med drugim udeležil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han, ki je v nagovoru poudaril, da se na ministrstvu zavedajo, kako pomemben člen gospodarske verige je vsako izmed podjetij ter se jim zahvalil za vztrajnost. 

»V težkih časih je potrebna vztrajnost. Svetovno gospodarstvo prestaja največjo preizkušnjo v zadnjih desetletjih. Tisti, ki v teh časih zmorete inovativnost in podjetnost, boste zagotovo ključni nosilci gospodarskega razvoja naše države,« je dejal Han.

Hkrati je obljubil, da se bo s svojo ekipo do konca trudil oblikovati takšne ukrepe za naslavljanje energetske draginje, ki bi pomagali čim širšemu krogu podjetij.

»Poleg države pa nam more ob strani stati tudi Evropa, ki je v zadnje pol leta po mojem mnenju zgrešila najpomembnejši cilj - cilj solidarnosti,« je še dodal.

Foto: Bobo
Foto: Bobo
Foto: Bobo

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ĐuškaDilino (nepreverjen)

Maribor champion

Ograček (nepreverjen)

Že po barve se vide kama so usmerjene tej tvoje vijoličaste nogometaše Maribora. Sran bi me bilou ka tou pišeš.

In reply to by ĐuškaDilino (nepreverjen)

ĐuškaDilino (nepreverjen)

Odi mi ga zrepetiraj.
Moli alahi. Govnar

In reply to by Ograček (nepreverjen)

Ograček (nepreverjen)

Pride. Kama lejko priden vijolica pederska? Ka te malo čunte prešten.

In reply to by ĐuškaDilino (nepreverjen)

Sovič-1 (nepreverjen)

Z frizerstvom se ukvarja že 55 let,od leta 1976! ???

Ograček (nepreverjen)

Paze una ma najstarejšo obrt z happy end....

In reply to by Sovič-1 (nepreverjen)

Ograček (nepreverjen)

Paze una ma najstarejšo obrt z happy end....

In reply to by Sovič-1 (nepreverjen)

Lajčimen (nepreverjen)

Površno bereš. Leta 1976 je prevzela dejavnost od očeta, s frizerstvom pa se je ukvarjala že prej, saj vse piše.

In reply to by Sovič-1 (nepreverjen)

josipkomunski (nepreverjen)

pokali kak pri fife 😂😂

realnooo (nepreverjen)

obrtniki so kapitalisti in izkoriščajo uboge delavce

Papaštrumpf (nepreverjen)

Pa kradne ideje od mlajših frizerk, trajne izumirajo... sodobni način frizur in nege las, je in

Starejše novice