Po potrditvi zadostnega števila veljavnih podpisov za predlog zakona o konoplji, smo se o dilemah in pričakovanjih pogovarjali s pobudnikom predloga zakona in prekmurskim pridelovalcem industrijske konoplje.

Na božični večer so v Državnem zboru potrdili zadostno število podpisov za predloge zakonov o konoplji, samozdravljenju in osnovnem bivanju. Ti romajo na nadaljnjo obravnavo v parlament in dopuščajo uporabo konoplje predvsem v zdravstvene namene. Jaka Bitenc, v imenu Slovenskega konopljinega socialnega kluba (SKSK), poslancem trka na vest, da naj zagrabijo eno izmed zadnjih možnosti in dopolnijo proračun z zdravim denarjem. Te besede podpre tudi prekmurski pridelovalec industrijske konoplje Oliver Berden, ki ne želi, da bi zaradi lobijev, kot je farmacevtska industrija, bili prikrajšani za ta način zdravljenja.

Industrijska konoplja boljša za prekmursko gospodarstvo, indijska za zdravstveni sistem

Po Berdnu, večje možnosti za prekmursko gospodarstvo sicer nudi industrijska konoplja, kot pravi, bi lahko pridelava konoplje postala dober posel tudi za izvoz, če ne bi bilo toliko zakonskih in administrativnih ovir. Izdelki oziroma zdravila iz indijske konoplje, pa po njegovem, predstavljajo velik preobrat v načinu zdravljenja. »Sicer to niso spodbudne besede za farmacevtsko industrijo, vendar si ljudje ne smemo dopustiti, da bi nam usodo, v imenu denarja, krojili različni lobiji,« poudarja Berden, ki z uvedbo predloga zakona soglaša.

Zraven negativne stigme, še pritisk lobijev

Zakonski rok za razpis obravnave je eno leto, mnogi so mnenja, da lahko v tem času od poslancev pričakujemo nekaj zavlačevanja, Bitenc nam je zaupal, da se najbolj boji lobijev in njihovih pritiskov na politike. Meni, da sta pri nas na področju prepovedi uporabe konoplje v zdravstvene namene najbolj vplivna Lek in Krka. Po njegovem, bi v prvi vrsti bilo potrebno slovensko javnost podučiti o pozitivnih učinkih konoplje, saj ta več kot 50 let posluša le o njeni škodljivosti. »V Sloveniji bi z uvedbo zakona naredili zdravilni turizem in bi se odkopali iz krize. Sprememba bi prinesla veliko novih, zdravih delovnih mest,« pojasnjuje Bitenc.

Konopljo na domačem vrtu, na recept ali v trgovini

Po uvedbah vseh treh zakonov, bi vsak posameznik lahko vzgojil približno kilogram konoplje za samooskrbo in bi se na ta način zdravil sam. Prav tako bi lahko marihuano dobili na recept, uvedle naj bi se še trgovine z omejenim dostopom, pod imenom kanabis klubi. Kakovost konoplje in nadzor nad prometom, pa naj bi vršila Javna agencija za konopljo.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hemp (nepreverjen)

ALI STE VEDELI:

- Mona Liza je naslikana na konopljinem platnu in to z barvami, ki temeljijo na konopljinem olju
- Najtrša naravna vlakna so konopljina?
- Pivovarna Laško vari pivo iz konoplje? (google: hyhemp)
- Prvi avtomobil je bil narejen iz konoplje? Poganjal ga je dizel, narejen iz konoplje.
- Konopljo so kadili tudi najuspešnejši ljudje: Bill Gates, Steve Jobs, Barrack Obama, George Bush, Abraham Lincoln, George Washington...
- Slovenski Tolar je bil natisnjen na 100% konopljin papir (v tovarni v Radečah)?
- Iz konoplje lahko izdelamo dizelsko gorivo?
- Nizozemska ima eno nižjih porab konoplje v Evropi?

hemp (nepreverjen)

Več info: klub-sksk.si

štefan verban (nepreverjen)

ja pa porka madona saj pa po svetu je marihuana tako kot pri nas cigaret vsak ga sproba ,pa nima veze ,kaj bo pol postal šofer ali predsednik.Pri nas mediji še lahko zavajajo,ker je folk bil zatiran ,zmanopoliran in še zdaj naprej to delajo

Starejše novice