Avstrija bo nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko podaljšala še vsaj do novembra, je Evropski komisiji sporočil avstrijski notranji minister Herbert Kickl.

Za ohranitev nadzora na svojih notranjih mejah schengenskega območja pa naj bi se odločili tudi Nemčija in Francija. Vse tri države skupaj s Švedsko, Dansko in nečlanico EU Norveško nadzor na notranjih mejah schengenskega prostora izvajajo že od leta 2015. 

Ukrep utemeljujejo z varnostnimi razlogi zaradi migrantske krize, saj zunanje meje EU oziroma schengenskega območja po njihovem mnenju niso dovolj zavarovane pred nezakonitimi migranti, čeprav je od tedaj njihovo število že močno upadlo. Leta 2016 so zabeležili 88.340 prošenj za azil, lani pa 13.400, STA navaja avstrijsko tiskovno agencijo APA.

Ukinitev nadzora na meji napačno sporočilo?

Določila dopuščajo uvedbo nadzora na notranjih mejah za šest mesecev, če se Evropska komisija strinja, pa lahko tudi za dlje. Z 12. majem se bo sedanje obdobje izteklo, zato je Kickl v pismu Bruselj prosil, da bi nadzor podaljšali še vsaj do novembra.

Sklicuje se na menda še vedno previsoko število nezakonitih migrantov, hkrati pa opozarja na »latentno grožnjo terorizma.« Meni namreč, da bi zaradi poraza džihadistične skupine Islamska država lahko prišlo do vračanja večjega števila tujih borcev iz Sirije in Iraka.

Prav tako se  boji, da bi ukinitev nadzora na maji poslalo napačen signal, zaradi česar bi na balkanski poti znova prišlo do povečanega števila migrantov.

Izvajanju nadzora na avstrijsko-slovenski meji Slovenija medtem že dlje časa nasprotuje in zatrjuje, da dobro varuje zunanjo schengensko mejo, kar naj bi dokazovalo tudi majhno število nezakonitih migrantov, ki jih Avstrija vrne Sloveniji, poudarjajo v Ljubljani. 

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pille (nepreverjen)

Pametno. Na slovensko hrvaški meji gre skoz vsak, ki ima pet minut časa.

hgyju (nepreverjen)

Smesno. Na malih mejnih prehodih ne kontrolira nihce. Niti nikogar ni. Tisti ki tihotapijo droge in ljudi to tudi vejo :)

lauraas (nepreverjen)

Tako je to, ko imaš levo vlado!

čarni vrag (nepreverjen)

Komedijantovi vladi nihče ne zaupa. Popolnoma nesposobni.

Starejše novice