Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije prihodnji teden nadaljuje s splošno stavko, tokrat tudi v Murski Soboti.

Začetek splošne stavke v vzgoji in izobraževanju je zajel 40.000 zaposlenih, 20.000 med njimi pa se jih je ob tem udeležilo tudi protestnega shoda, ki ga je Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) na dan stavke organiziral na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Nadaljevanje stavke, napovedano za prihodnjo sredo, bo medtem potekalo razpršeno, po več slovenskih mestih, med drugim tudi v Murski Soboti.

Po podatkih SVIZa naj bi se stavke udeležilo še več zaposlenih kot februarja, vključenih naj bi namreč bilo več kot 90 odstotkov vseh javnih vrtcev, dijaških domov in šol.

Če stavkovni sporazum z Vlado RS tudi po tokratni stavki ne bo sklenjen, pa v sindikatu napovedujejo stopnjevanje stavkovne aktivnosti aprila oziroma maja z množičnim protestnim pohodom po Ljubljani, ki se bo končal na Kongresnem trgu.

V Murski Soboti stavka pred gradom

Stavkajoči zaposleni se tokrat ne bodo zbrali le na protestnem shodu v Ljubljani, temveč bodo območni odbori SVIZ na dan stavke vsi ob isti uri – ob 12.00 – izpeljali protestne shode na skupno enajstih lokacijah po vsej Sloveniji. 

Na dan nadaljevanja splošne stavke v vzgoji in izobraževanju bodo protestni shodi torej potekali v Ljubljani, Mariboru, Celju, Velenju, Radovljici, Kopru, Krškem, Kranju, na Ravnah, Ptuju in v Murski Soboti, kjer se bodo stavkajoči zbrali pri Gradu. 

Ponekod naj bi podporo izobraževalkam in izobraževalcem izrazili tudi župani občin, v katerih bo shod potekal.

Rast plač zaostala?

Kot so zapisali v SVIZu, bodo govornice in govorniki med drugim izpostavili najnovejše podatke o rasti povprečnih plač v posameznih dejavnostih javnega sektorja, ki naj bi dokazovali, da so se razlike v škodo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju še dodatno poglobile in da je rast poprečnih plač v vzgoji in izobraževanju zaostala tudi za rastjo povprečne plače v državi:

»Povprečna plača v Sloveniji se je v lanskem letu zvišala za 2,65 %, v izobraževanju le za 1,69 %, v zdravstvu za 3,13 % in v državni upravi za 4 %. Ti podatki utrjujejo upravičenost zahtev SVIZ po odpravi podcenjenosti vzgojno-izobraževalnega dela.«

Posameznih shodov se bo udeležilo od 500 do 2.500 stavkajočih.

S spleta

Komentarji (46)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Le kdo je veliki vodja vseh teh stavk v državi tik pred volitvami ? Kar naenkrat je v tej državi vse narobe, še pred letom dni je pa bilo vse dobro ? Za cilj so dovoljena vsa sredstva ????!!!!

Ausländer (nepreverjen)

Centa jin ne bi dal! Pa iz plačilne črto vsako minuto ka so nej delali! Kakšen red je to v toj državi? Folk se sploh ne zaveda ge živi, naj idejo malo po tujini pa do vidli ka pomeni delati.

Najhujši so pa mladi keri delajo komaj 2 mesca pa že na štrajk, pa tan pred kamero in oh in sploh. Sramota.

Grk Zorber (nepreverjen)

Štrajkajo lahko šest mesecov skupaj, samo tak, ka štrajk ne de PLAČAN !!

Učitelj (nepreverjen)

Seveda bo plačan.

In reply to by Grk Zorber (nepreverjen)

gost 2 (nepreverjen)

Naj štrajkajo vej neso nore zaj bar dosegnejo se ka trbe pa ka ne trbe. Rešitev je preprosta zmenšat število zaposlenih ka jih je itak preveč pa leko majo vekše plače.

Gost 5 (nepreverjen)

Kdaj se bodo pa v gospodarstvu plače uskladile z inflacijo? Kje ste barabe sindikalne?

Glede učiteljev, lepo 30% na cesto, da bodo lahko ostali delali po 8 ur, ne pa da delajo po 2 ali pa 4 ure. Potem se pa lahko preostanek pogovarja o dvigu plač.

Učitelj (nepreverjen)

Učiteljske plače so čisto spodobne. Plače v javnon sektore trbej zdigniti samo čistilkan, medicinskih sestran, najslabše plačanin delavcan, keri delajo cejli život za 600 eur pa menje; drujgi majo glede na slovenski standard dokaj spodobne plače. Torej: rajši več solidarnosti znotraj javnoga sektora!

??? (nepreverjen)

Štruklja postaviti na cerarovo mesto in obratno pa mo te vidli ka de se dogajalo ????

werwerw (nepreverjen)

Nika, lagala pa meglarila ta oba tak kak do zaj....

In reply to by ??? (nepreverjen)

Učitelj (nepreverjen)

S vsem dolžnim spoštovanjem modri komentatorji, toda štrajk bo dal rezultate. Kakšni bodo rezultati pa ni odvisno od vaših velecenjenih mnenj.

kanžor

Učitelj ...... Razultati ? Vzeti vsakemu po 100 €

In reply to by Učitelj (nepreverjen)

Učitelj (nepreverjen)

To ni odvisno od tebe.

In reply to by kanžor

kanžor

Ućitelj ........ Meni se jemlje za vas

In reply to by Učitelj (nepreverjen)

Vili76 (nepreverjen)

Samo tij plačuješ davek? Oni ga ne plačujejo?? Verjetno ga plačajo več kak tij...

In reply to by kanžor

Vajz (nepreverjen)

Ka, premalo so te nafčili? Hja, tou so nej tej krijvi.....

In reply to by kanžor

POHLEPNI UCITELJI (nepreverjen)

Zakaj ne pokazete ucitelji javnosti vasih placilnih list??? Mimogrede ze sedaj so ucitelji med najbolje placanimi javnimi usluzbenci....

In reply to by Učitelj (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Dajte njim že, dajte, po 5 jurjv - da bodo imele za Dolce Gabana, Mass, Zaro,.......
ob enih pa s kosilon v posodah domov!

Vili76 (nepreverjen)

Nora24tv si gledal? Tan so kazali fejk jakne pa torbice... idiot.

In reply to by butalec (nepreverjen)

SONYKA (nepreverjen)

Pa ka se hecas? V vrtcu delam,pa idem ob stirih domov. Place pa katastrofalne,malo nad minimalcom. Nekaj evrov ti prinese delovna doba,drugace pa beda. Pa nej mi zdaj odgovarjati,naj idem drugam,ce mi tu ne pase.

kanžor

SONYKA ........ Idi v Avstrijo leder fabriko tam dobiš več ,ampak tam boš delala tu pa ne trpiš ne vem kak

In reply to by SONYKA (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Če bi se v šoli učil in ne bi šprical šole, ne bi delal v leder fabriki ! Razen, če si že od rojstva tupnjeni v glavi.

In reply to by kanžor

moje ime (nepreverjen)

kanžor - ti si butl. Poglej plačno lestvico, če jo pri svoji nori pameti sploh najdeš !

In reply to by kanžor

Placa (nepreverjen)

Sorodnik - bratranec je isto ucitelj in ima boljso placo brez potnih (z vsemi raznoraznimi dodatki) kot jaz ki delam ze 7 let v Avstriji (v avtoindustriji). Ps. star je 29 let in ima samo 2-3 max 4 leta delavne dobe.

Micka1 (nepreverjen)

Sorodnik - bratranec je isto ucitelj in ima boljso placo brez potnih (z vsemi raznoraznimi dodatki) kot jaz ki delam ze 7 let v Avstriji (v avtoindustriji). Ps. star je 29 let in ima samo 2-3 max 4 leta delavne dobe.
Odgovori

Like Dislike 1

Verjetno po izobrazbi nisi kakšen inženir ali kaj podobnega, po moje maš končano kakšno šolo nižje smeri. Pot pod noge pa boš po končanem faksu profesor z velko plačo v Sloveniji....

helmut (nepreverjen)

mislim ka do mogli drugo lokacijo zbrati. Te de se glih te breg stopil pa do poplave v soboškom parki :D

Školnik (nepreverjen)

Pridi pred grad 14. in pokažem ti plačilno listo. Raje si najdite sindikalnega vodjo keri si bo upal napovedati štrajk in pripeljati toliko ljudi v Ljubljano kot Štrukel !! Ne ka samo šinflete pa se skrivate ! Noben si ne upa poglednoti iza struznice. Če bi bili složni bi tudi vi kaj DOSEGLI !

gost 2 (nepreverjen)

Lahko pokažeš plačilno kamot . Sabo pa vzemi še kakšo analizo zaposlenih po šolah ne pa da je na veliko manjše število otrok vedno več učiteljev in vsega drugega. Počasi bo 1:3 razmerje zaposlenih proti učenem. Kot drugo pa kateri učitelj izpolni vsak teden 40 urni delovnik? Pa ne spet z takimi da ima delo doma ker velika večina predava isto skoraj ves čas. Teste imajo 15let stare pa še te popravljajo 2 tedna kot da bi toplo vodo odkrival.

In reply to by Školnik (nepreverjen)

Betežen (nepreverjen)

Vaše otroke s posebnimi potrebami vpišite na šolo s prilagojenim programom ( OŠ IV ) in ne bo toliko učiteljev, ki učijo samo enega učenca. Se bo krepko zmanjšalo število zaposlenih !

In reply to by gost 2 (nepreverjen)

kanžor

Betežen ............ Tij že znaš če maš deco na OŠ IV

In reply to by Betežen (nepreverjen)

učite se (nepreverjen)

@Školnik. Se ne vprašaš zakaj ravno sedaj štrajki - kje ste pa bili pred 1 letom ali dvema - a so takrat bile višje vaše plače naa pram drugim poklicem. Zdravnikom so že sredi lanskega leta povišali plače - kaj ste čakali tako dolgo s štrajki? A ste res tako naivni, da ne vidite, da Štrukelj manipulira z vami - sedaj je pač čas pred volitvam in Cerarja je treba pošinfati - da lahko vse ovce presedlajo na novega odrešitelja, komedijanta in igralca Šarca! Odzadaj pa niti vlečejo eni in isti. Res te ga ne opazite. Če ne, je škoda, da ste hodili na faks! Razmišljajte s svojo glavo!

In reply to by Školnik (nepreverjen)

POHLEPNI UCITELJI (nepreverjen)

Meni ni potrebno kazati tvojih placilnih, ker vem kaksne imate place, poznam kar nekaj skolnikov tako da,... Lahko pa pokazes (tudi tukaj na forumu) sirsi javnosti, kateri "se" nevejo kaksna so vasa neto izplacila...

Učitelj (nepreverjen)

Plače v javnem sektorju so javne. Velika večina učiteljev je v trideset in nekaj ter največ v 40. plačilnem razredu. K temu dodaš dodatek za delovno dobo, odbiješ odtegljaje, ki so malo prek 40 % in dobiš plačo. Ker je opazno, da se razumeš v te stvari boš lahko zelo hitro dobil izračune učiteljskih plač.

In reply to by POHLEPNI UCITELJI (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Danes tak i tak ne delajo ker je dan žena,,jutri pa bodo štrajkali pa bo konec tedna,,,Učitelji so zelo pohlepni ŠE JANŠEV DREK BI POŽRLI SAMO DA GA KDO DRUGI NE BI PONUCAL

učite se (nepreverjen)

@Tujec2 - pijanček - tij si pa res totalno obremenjen z Janšo. Si tudi z Kučanom ali Jevškom tako? In kaj ima sedaj s štrajkom učiteljev Janšev drek? Se vidi, da si nekdo z nizkim IQ - na forumu le, da blatiš Janšo Jevška...

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Moj brat dvojček ga včasih res poserje. Saj veste - alko svoje napravi. Ne zamerite mu .

In reply to by učite se (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Učiti se ,, tebi se res vidi, da nič ne znaš..Vprašuješ kaj ima Janšev drek s štrajkom učiteljev.
Učitli štrajkajo za večje pare ,,pomeni za kapital,, in janšev drek je za učitle tak kapital, da ga ne prepustijo nikomur, ki bi ga lahko uporabil za bolj koristne namene, npr za vrtove v murgljah
Ja ja učitli so tak požrešni na kapital, da bi še Janšev drek požrli

In reply to by učite se (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Kanžor in ostali zarukanci, poglejte si veljavno plačno lestvico in ne serjite brez zveze ! Samo serete brez pameti ! Pomočnica vzgojiteljice - V. stopnja izobrazbe - 19. plačni razred 892 evrov BRUTO ! Vzgojiteljica . VII. stopnja izobrazbe - 30. plačni razred 1.373 evrov BRUTO ! Kmetje, nehajte lagati, kričati, bedaki eni !!!!!!!!!!!!!

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Prav tako so navadni učitelji z VII. stopnjo izobrazbe v 30. plačnem razredu ! Ne lažite več o njihovih plačah !

gospodin X (nepreverjen)

Tujec,,ti si mali smotanko,,,Vii stopnja na učitelskem faksu je nekaj takega kot IV stopnja na tehničnih šolah,,,in zato je za učitle še 30 razred absolutno previsok,,,Oba veva , da so šli za učitelje tisti, ki so komaj osnovno šolo skup spacali,,ta boljši pa so šli na tehnične fakultete, medicino, pravo in ekonomijo,, in seveda na teologijo,,ta najbolj zabiti pa so šli v uk za učitle

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

montms (nepreverjen)

Se popolnoma strinjam s tebo in se podpisem pod tvoj komentar.

In reply to by gospodin X (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

UČITELJI SO TAK POŽREŠNI DA BI ŠE JANŠEV DREK POŽRLI ,, Pa otroke maltretirajo in jih fizično napadajo, da je pa tam prisotnost pedofilije velika ,, je pa tak vsem znano,,Sem bral zadnjič v cajtung,, da je ena učiteljica tak premikastila dva učenca, da sta morala poiskati strokovno pomoč,,,Da pa učiteljice spolno občujejo z otroci sem pa tudi prebral,,,RAVNATELJI PA NIČ,, jaz bi te ravnatelje poslal na žago deske ravnati, za kaj drugega tak niso ,,,gamad nepismena

Kobra (nepreverjen)

Na žage nemajo ravnatelji kaj iskati, ka tan delaš ti.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Imam razpis za ravnatelja na našoj žagi

Trebamo ravnatelja na žagi, da bi ravnal deske .
Ponudbe pošljite pod šifro ravnatelj --desk
Pogoji polakvalificirana šola za ravnatelja,,,
mogoča diploma tudi sa jugo škol

Ne znam da li je treba ovaj razpis objaviti na zavodi za zaposlovanje

encim (nepreverjen)

Treba treba ,,jer ovi ravnatelji so tako tupi,, da nič ne znajo bez pomoči pomočnika napraviti,,,Smrdijo pa ko ta pravi smrdljiv komunajzerji

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Vcasih me kaj vtrgavle pa se spremenim v drugoj osebnost Sem si gnes opet izmeril 22 cm brez glave ,,onaj mali murgeljski palček pa je imel dugega samo 7 cm. ,, pa pravi mali dečko,, važna je taktika i ne dužina,,,ampak Štefa mu je pa pričela piti,,,kaj mislite zakaj

marinko (nepreverjen)

Če bi deske ravnal na žagi naš ravnatelj bi moral dve leti opravljati pripravništvo,,TAK JE NAMREČ TUP , Sem slišal, da je za ravnatelja potrebna 3 letna lesarska šola - seksualne smeri,,, Ja Ja Ravna deske in se mu jebe kak so zložene

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice