Ker toča v severovzhodni Sloveniji povzroča veliko škode, je vlada znova podprla izvajanje posebnih ukrepov, ki bi zmanjšali negativne posledice vremenskega pojava.

Občine morajo pokazati interes

Tovrstne ukrepe so izvajali že v preteklosti, a preden jih je vlada potrdila za prihodnji dve leti, se je pozanimala o dosedanjem uspehu. Če bodo občine in lokalne skupnosti izkazale interes, bo pristojni organ, v tem primeru ministrstvo za kmetijstvo in okolje, prispevalo sredstva v višini 55.000 evrov. Po poročanju RTV SLO na ministrstvu dodajajo, da mora zanimanje pokazati vsaj polovica vseh občin na območju severovzhodne Slovenije, pri čemer je interes teh v zadnjih letih neprestano upadal. Medtem ko je leta 2011 projekt sofinanciralo 45 občin, ga je lani od 52 pozvanih le 36.

100-milijonska škoda 

Samo v slovenskem kmetijstvu so neurja s točo med 2003 in 2013 povzročila več kot 100 milijonov evrov škode. Od leta 1999 se zato v državi izvaja projekt poskusnega posipanja točonosnih oblakov, ki se je leta 2011 sicer končal, a je država tudi v naslednjih letih sofinancirala izvajanje dejavnosti. Pristojni zastopajo stališče, da je smiselno izvajati dodatne ukrepe za zmanjšanje škode po toči, čeprav je mogoče kmetijske pridelke po neurju zavarovati in pridobiti nepovratna sredstva za sofinanciranje zavarovalne premije.

Ministrstvo za zdravje sprva skeptično

Na podlagi dosedanjih raziskav izvajanja letalske obrambe pred točo sicer ni dokazov, da bi bili ukrepi učinkoviti, prav tako pa ne moremo trditi, da so neučinkoviti. Nadaljnjemu financiranju je sprva nasprotovalo ministrstvo za zdravje, saj so poudarili, da lahko srebro kot razgradni produkt srebrovega jodida negativno vpliva na zdravje ljudi. A  ko so izvajalci dejavnosti zagotovili, da uporabljajo enake snovi kot v Avstriji, so bili na ministrstvu pomirjeni.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost (nepreverjen)

Opecovi sem hotel napisati komentar, pa je onemogočeno.
Če so snovi tak kak v avstriji, je pa fse vredi.
Če bi si tudi v čem drugem vzeli zgled po njih.

hahabrrrrrrrrr (nepreverjen)

Boukomoj boukomoj,kama ta Slovenija drvij.Pa ge,san se boril za njo.

Starejše novice