Na izredni seji Državnega zbora so danes izglasovali novega predsednika, kmalu pa bo tudi znano ali bomo dobili prvo mandatarko v zgodovini samostojne Slovenije. Drugi vladi Janeza Janše so štete ure.

Na današnji izredni seji  državnega zbora (DZ), so poslanci za predsednika DZ izglasovali Janka Vebra, vodjo poslanske skupine SD. Oddanih je bilo 89 glasovnic, veljavnih je bilo 86. Za je glasovalo 52 poslancev, proti je bilo 34 poslancev (skupaj 73 poslancev).

Prva naloga Vebra: realizacija projektov, ki so zastali

»Upam, da bo izvolitev predsednika DZ dokazala, da Slovenija tudi v politiki deluje uspešno. To bi pa lahko pomenilo tudi, da napreduje tudi na ostalih področjih, kot je gospodarski razvoj« je ob izvolitvi povedal Veber. Njegova prva naloga bo v tek spraviti projekte, ki so zastali potem, ko je DZ januarja ostal brez predsednika Gregorja Viranta. Prizadeval si bo, da bodo ključni projekti, o katerih so se strinjali predsedniki strank na obisku pri predsedniku države Borutu Pahorju, sprejeti v državnem zboru.

Usoda Janševe druge vlade bo znana kmalu

V popoldanskih urah bodo poslanci tajno glasovali o konstruktivni nezaupnici, katera bi zrušila drugo vlado Janeza Janše, oziroma o izvolitvi nove mandatarke Alenke Bratušek (PS). Glede na napovedi poslanskih skupin je pričakovati, da bodo vladi Janeza Janše štete zadnje ure in da bomo danes dobili prvo mandatarko v zgodovini samostojne Slovenije. Podpora novi mandatarki Alenki Bratušek (PS) ni vprašljiva, ali ji bo uspelo sestaviti vlado, pa bo znano v prihodnjih dneh, so zapisali v Delu. »Danes bomo izrekli nezaupnico vladi Janeza Janše in dali možnost Alenki Bratušek, da sestavi novo. Če ji ne uspe, gremo na volitve«, je povedal Gregor Virant.

Janša predstavil delo vlade, Bratuškova zastavljene cilje

Na izredni seji je Alenka Bratušek predstavila programske zasnove vlade, nato je imel priložnost o dosedanjem delu vlade spregovoriti Janez Janša. Slednji je predstavil dva razloga za rušitev vlade in sicer, poročilo protikorupcijske komisije in proračunski primankljaj Slovenije, kjer je spregovoril o razmerah pred njegovo vlado in dolgovih, pokomentiral pa je tudi cilje, ki si jih je v enem letu zastavila Bratuškova.

Ti cilji so:

1. normalizacija - »Prekiniti z vzdušjem strahu, zaradi katerega je Slovenja v krču, tudi v gospodarskem. Potrebujemo normalno oceno stanja.« in »V Sloveniji ne bo grškega scenarija.«
2. dialog - tudi s kulturno in izobraževalno sfero ter s sindikalno stranjo.
3. stroka - pritegnitev in upoštevanje stroke. Naredili bomo več za izboljšanje gospodarstva in za zmanjšanje brezposelnosti.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
Truplo

Pravi primer "stropnosti"! Če ga še razumem, da je kot vodja poslanske skupine SD stalno nastopal v prvi vrsti napadalcev vlade (in stalno ponavljal kot papagaj o "razprodaji" državnega premoženja), je ta človek obtožen hujskanja v primeru Strojan (bo zanimivo, če ga obišče hipotetično Rudaš, kako se bo obnašal do Roma?), v času vodenja občine Kočevje pa je imelo celo računsko sodišče kup pripomb na poslovanje občine.

Vipko
Truplo

Cirkus tudi z Lukšičevo ženo, če se že toliko omenja, piše o Jankovićevih sinovih, Janševi Urški in sinu, pa Kučanovi hčerki, Janševi hčerki, Tankovemu sinu in še o mnogih.

Lukšičeva žena, sicer zdravnica, je zlorabila elektrosnko pošto na Kliničnem centru v osebne namene in novačila nove stranke preko nje, hkrati pa po nerodnosti nekako pustila vse elektronske naslove drugih bolnikov v skupnem imeniku. Baje ji grozi 800 eur kazni za vsak naslov, kateri je verjetno res pomotoma tam ostal, pa vseeno.

marjetica

Truplo, zdaj ti je malo ležej, ka si nan to napiso?

Vipko
Truplo

Novice nisem jaz objavil... čemu so potem komentarji problem? Čemu je namenjen forum? Samo tebi in podobnim?

trotlin

Pred pol ure sem vstal, pogledal skozi okno in opazil kako se cedita samo mleko in med.

Vipko
Truplo

Sarkazem "trotlina" gor ali dol, vendar kaj je včeraj povedala, obljubila Bratušekova? Veliko se je spotikala ob Janšo glede njegove osebnosti, a to nas ne bo potegnilo iz "dreka". Kaj je ponudila v ekonomskem smislu? Grožnje o tem, kako bo zamenjala kar veliko ljudi, kateri so za časa zadnje vlade dobili službe? Prav, to še po svoje razumem.

Nič ni povedala o tem, kako bo obrnila 1 eur, če so potrebe za 1,10 eur! Nič ni povedala o tem, da bo zmanjševala oz. šparala, ampak kar slutim, da se bo za ta 0,10 eur zadolžila... za vsak eur, da ne bo pomote.

Leve stranke se na vse kriplje trudijo, da se Zakon o slabi banki ne bo uveljavil. Saj se ve zakaj? Lažje je seveda napeljevati narod s tem, da je bila večina kreditov, katere sedaj banke ne morejo dobiti nazaj, odobrenih v času prve Janševe vlade, a hkrati zamolčati sestavo uprav bank, nadzornih svetov in tudi, kdo je z zakoni omogočil, da se je tako izteklo.

Sicer pa je že zadnjič Tajnikar rekel, da je veliko teh kreditov za nizke gradnje (avtoceste, privatni sektor), ogromno je bilo zadolževanja podjetij (pač lakomnost in tudi kapitalistična miselnost, da je vse v širitvi in dobičku) in ne tako veliko, kakor mislimo, da je bilo tajkunskih kreditov. Kakor koli, zdaj si ti Buldog, pa jaz, pa ta in oni s foruma, pa sosed... odgovoren za te zgrešene naložbe, ker je nekje treba denar najti, da se zadeve sanirajo oz. krediti odpišejo.

V času prve Janševe vlade smo bili na koncu tretja najmanj zadolžena država v Evropski uniji, a to Bratušekova do sedaj seveda ni nikoli povedala. Le, da smo se enormno zadolžili, seveda spet molči, da to ni državni dolg.

Šušteršič je odlično delal, spravil financev na neko sprejemljivo raven glede primankljaja in bi moral nadaljevati tudi v novi vladi, če jo Bratušekova sestavi. A Virant kot Virant, to je dosti večji problem slovenske politike, kakor Janša. Moje mnenje. Torej Virant zaradi osebnih interesov zradira rajši Šušteršiča, kateri je na TVS3 izjavil, da ga v primeru, da stranka glede teh zadev popusti, več notri ne vidijo.

Ker je lahko Šušteršič kar solidna utež na tehtnici v primeru novih volitev, bi ga jaz zelo, zelo rad videl v SDS. Če pa imata z Janšo drugačne poglede na partizane in domobrance pa glede financ to itak ni pomembno.

Starejše novice