FOTO: Mediaspeed
Mitja Slavinec se seli na ministrstvo za izobraževanje.

Po naših informacijah je vlada na današnji seji imenovala Mitjo Slavinca za državnega sekretarja na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Slavinec bo na tem mestu zamenjal državnega sekretarja Jureta Gašpariča, sicer rojenega v Mariboru.

Slavinec bo mesto državnega sekretarja zasedel iz kvot SMC.

Spomnimo, da je bil Slavinec eden izmed kandidatov za šolskega ministra ob oblikovanju aktualne vlade pred slabim letom dni. Konec leta 2019 je sicer nastopil svoj drugi mandat kot dekan mariborske Fakultete za naravoslovje in matematiko.
 

Slavinec bo po županu Velike Polane Damijanu Jaklinu, ki je bil za državnega sekretarja na ministrstvu za obrambo imenovan že na konstitutivni seji Janševe vlade in Stanislavu Raščanu, ki je na položaju državnega sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve od sredine lanskega novembra, tretji državni sekretar iz Pomurja. Nekaj mesecev je bila sicer državna sekretarka na ministrstvu za zdravje tudi Jerneja Farkaš Lainščak, a jo je vlada na njeno prošnjo razrešila.

Komentarji (9)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
kasparov

Eh, moj Mitja Slavinec. Le kako te ni sram prevzeti ta položaj, potem ko je Janša nasilno zamenjal dosedanjega sekretarja Gašperšiča. Dosedanji državni sekretar na MŠ, Jure Gašparič je deset mesecev zvesto služil Janši, nato si je pred tremi dnevi drznil le za trenutek podvomiti v vesoljsko in nebeško nezmotljivost velikega vodje, in že je na odstrelu. Ministrica Kustečeva je na ukaz Janeza Janše takoj ubogljivo skočila in Gašperšiča zamenjala. Vsakdo, ki skoči na tako nasilno izpraznjen položaj, je nemoralen. Zoper nasilno prakso esdeesa in Janeza Janše smo se vsi zavedni državljani dolžni upirati. Kolaboracija z nasilništvom in diktaturo je zavržna.

milan36

Še eden nekdanji sodelavec Drnovška in Cerarja, ki se podaja v objem Janezu Janši. Glede na to, da v tej vladi o vsem odloca Janša in se nekdo odloči zasesti mesto državnega sekretarja za osebo, ki je bila odstranjena izkljucno zato, ker razmislja s svojo glavo, je Slavinec navadna reva, bolana na funkcije. Človek, ki ga bo zamenjal, si je upal razgaliti eno od mnogih Janševih laži, Slavinec bo raje glavo potisnil v pesek, le da bo sekretar. Sramujemo se ga lahko Prekmurci.

Mira

Kasparov, pri dosedanjem sekretarju je šlo predvsem za zvestobo znanosti, delal je v dobro vseh, ne glede na to, kdo je na oblasti ... Vse univerze, inštituti idr. so bili zadovoljni z njegovim delom, veseli, da so končno dobile sposobnega sekretarja, znanosti so se obetali lepši časi. Zato ne preseneča visoka podpora peticiji https://www.akademska-skupnost.si/ in upam, da bo še večja. Drugače pa se seveda strinjam s komentarjem.

kasparov

Ne poznam sicer podrobnosti dela Gašperšiča in lahko verjamem, da je strokoven. A kljub vsemu že dejstvo, da je deset mesecev sodeloval v vladi Janeza Janše mu jemlje precej kredibilnosti. Ne pozabimo, da je državni sekretar dejansko funkcionar vlade. In verjemi, da je imel vsak resnično moralen človek v teh desetih mesecih Janševega nasilništva, več kot sto priložnosti odstopiti. Državni sekretarji namreč morajo vedeti, da so tudi sami funkcionarji Janševe vlade in da za tega nasilneža zastavljajo svoje ime. Stvari so šle žal tako daleč, da resnično cenim le tiste, ki se diktaturi javno upirajo. Seveda je Gašperšič s svojim nedavnim uporom zoper Janšo pokazal, da je eden bolj moralnih ljudi v tej trenutni plejadi anemičnih funkcionarskih vretenčarjev, ki s svojo neaktivnostjo asistirajo brutalnemu sesuvanju demokracije, kakršnega slovenska zgodovina ne pomni. A kljub temu ostane dejstvo, da je to storil prepozno. A bolje pozno kot nikoli. Vseeno čestitke Gašperšiču za (zapozneli) pogum.

In reply to by Mira

Mira

No, poznam nekaj podrobnosti, pa ne bom o njih, ker nisem poklicana, da javno govorim o tem. Bolj domače je, da vse vedo tisti, ki ne vedo nič. ;-) Mimogrede, bodi pozoren, kak zapisuješ priimek. ;-) Malo dvomim, da ti je dovolj jasno, da sekretar ni izbran na razpisu ampak je položaj ponujen in vezan na zaupanje. Si prepričan, da si tako načelen, da ti ponujenega položaja niti sprejel ne bi, če bi ti bil ponujen pod napačno vlado? ;-) Jaz razumem sprejetje takšne ponudbe, upam, da pri dotičnem ni bila zadnja. Odstop ni edini način upora, upor je pri takšni vladi že vsako dosledno in strokovno delo in izogibanje vsemu, kar bi lahko škodovalo znanosti, to je večji in bolj zrel upor od odstopanja za vsako figo. Potem res lahko vsi z nekaj razuma kar spokamo kufre iz države. Kam pridemo potem? Ostaneš zato, ker moraš biti na takšnem položaju zrel in moraš videti dlje od svojega ega. Stroka je njegov trud razumela, zato ga je ves čas podpirala. Ti pa vidiš le zapozneli pogum in majhen del celotne zgodbe v javnosti. No, vsak vidi, kar hoče in zmore.

In reply to by kasparov

kasparov

Kar pišeš velja za "normalne" razmere oziroma za mirnodobski čas. Žal pa to ne velja za vladavino Janeza Janše. Vsak povprečno razgledan Slovenec in človek, ki mu demokracija ni tuja ve, da bo Janez Janša brutalno sesuval demokratične standarde in demokratične inštitucije te države, kadarkoli se mu bo ponudila priložnost. Zato takšnemu človeku priložnosti ne smemo dati. To je dolžnost zavednih ljudi. Kdor Janše dne 12. marca 2020 še vedno ni poznal, je enostavno ignorant in si visokega položaja niti ne zasluži . Svoje soglasje k imenovanju na ministrske in sekretarske položaje v trenutni Janševi so dali ljudje dveh tipov; v prvi skupino torej spadajo zgoraj omenjeni nerazgledani politični analfabeti, ki so si v vsej svoji nevednosti in ignoranci predstavljali, da gre le še za eno izmed navadnih slovenskih vlad, in da bodo v tej ekipi lahko "igrali stroko". Žal pri Janšo to ne gre. In to ni od včeraj ampak je Janša tak že od leta 1990. Kje je bil ta tvoj Gašparič zadnjih 30 let ? A jih je prespal ? Kako si je predstavljal vladavino Janeza Janše? In predvsem kje je bil zadnjih 10 mesecev odkar Janša sesuva demokracijo dan za dnem? A mu vest ni narekovala odstopa v trenutku, ko je Janša zaprl naše otroke v hiše in jih ne spusti ven že 11 mesecev ? Kje je tu njegova silna stroka ? Zakaj je gledal vstran poleti in jeseni, ko sta Janša in Počivalšek polnila slovenske hotele z vavčer turisti, istočasno pa ukinjal pouk ? Kje je bil Gašparič v trenutku ko je Janša nasilno prevzemal RTV, STA, policijo, vojsko, znanost, zdravstvo? Nikomur, ki je v tem letu dni sodeloval v vladi Janeza Janše to ne more biti v ponos. Nasprotno, to je velik madež v njegovi profesionalni karieri in v življenju nasploh. Tudi, če odsebno ni naredil nič slabega, kot visoki funkcionar te avtoritarne (pol) fašistične vlade, nosi njen pečat. Konec koncev, tudi Albert Speer je bil le arhitekt in na svojem področju "vrhunski strokovnjak" Nasilje mu je bilo tuje. Sami nikogar ni ubil niti nikogar ni dal ubiti. A mu to v Nürnbergu ni pomagalo in je fasal 20 let težke ječe.

In reply to by Mira

Mira

Bom odgovorila na kratko. Če bi vedel, o kom pišeš, bi vedel, da se je poklicno ukvarjal s parlamentarno zgodovino. Torej ve o vsem skupaj veliko več kot ti. Druga stvar – očitno ne veš niti tega, da ima ministrica za šolstvo dva sekretarja. Enega za visoko šolstvo in znanost, drugega pa za šolstvo. To je Damir Orehovec. Torej, ker te moti, da so otroci doma, potem v svoji vsevednosti kritiziraj vsaj pravega sekretarja. Kot vidim, pa pričakuješ, da bi moral biti državni sekretar še one man band, ki bi reševal še zadeve s policijo, vojsko, rtv, tako kot tisti, ki ga je odstavil? Smešno. Ne gre to tako zlahka kot v tvoji otroški domišljiji. Če delaš dobro, nimaš niti časa, da bi se vtikoval v druga področja, tudi če bi imel pristojnosti za to, pa jih itak nimaš. Torej – preden se spraviš kritizirat, najprej poglej osnove, kako je naša državna uprava sploh sestavljena in kaj so pristojnosti koga, pa potem kritiziraj. Težko verjeti, ampak včasih je treba tudi kaj vedeti, preden pišemo o nečem. Najprej številke, ko jih znaš napisati, šele nato računanje. Zdaj pa zaključujem, ker res ni več smisla v razpravi z vseznalcem.

In reply to by kasparov

Landini

Tipičen povzpetnik, ki v življenju ni naredil nič. Zna samo kimat in se grebsti pri koritu. Tudi za znanost je kvečjemu privesek. V glavnem človek od katerega ne moreš ničesar pričakovati. Bo pa zvest kuža. Sramota za akademsko skupnost.

kanžor

Ja tak je .Korito se še ne ohladi že je drűjgi zraven in ta krog se pač tak v Sloveniji vrti in se še ,dolgo bo na vseh položajih

Starejše novice