Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je vladi predlagal zaposlitev 10 novih inšpektorjev na Inšpektoratu RS za delo in v letu 2020 izvedbo akcije nadzora nad izvajanjem zakona o minimalni plači, ki se s 1.1.2020 zvišuje.

Iz poročila inšpektorata je razvidno, da so inšpektorji v lanskem letu opravili nekaj manj kot 13 tisoč pregledov in ugotovili okoli 24 tisoč kršitev. Kršitev je nekoliko manj, kot leto prej, ampak po oceni glavnega inšpektorja Jadranka Grlića se s tem še ne moremo zadovoljiti, poroča STA.

Več pobud in predlogov inšpektorata

Med pobudami inšpektorata s področju trga dela, kjer je zabeleženih največ kršitev, so denimo spremembe zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti.

Spremembe bi bile v smeri, da se v evidenco dnevno vpisuje tudi čas prihoda in odhoda delavca na delo in z dela ter čas začetka in zaključka koriščenja odmora.

Prav tako inšpektorat kot nujno predlaga zagotovitev uresničitev določb zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, povezanih s poklicnim zavarovanjem, in oblikovanje meril za izpolnitev pogojev, ki se nanašajo na delovna mesta, za katere je obvezna vključitev v poklicno zavarovanje. Zavzeli so se še za posodobitev zakona o stavki, ki naj v praksi ne bi ponujal sodobnih rešitev, poroča STA.

Inšpektorji so še vedno preobremenjeni

Odbor DZ za delo se je zavzel tudi za kadrovsko okrepitev inšpektorata. Od vlade želi, da v kadrovskem načrtu do konca prihodnjega leta omogoči zaposlitev vsaj osmih novih inšpektorjev za nadzor delovnih razmerij ter dva nova inšpektorja za varnost in zdravje pri delu.

Četudi se je inšpektorat lani kadrovsko okrepil je preobremenjost inšpektorjev za delo še zmeraj resna težava, saj število poslovnih subjektov še vedno narašča. 

Konec lanskega leta jih je bilo registriranih 215.354, konec leta 2017 210.884, leta 2008, ko je bilo na inšpektoratu 87 inšpektorjev, pa 171.126.  Na inšpektoratu so opozorili, da inšpektorji še vedno ne morejo sproti obravnavati vseh prejetih prijav, ki se zadnja leta gibljejo okrog števila 6500, še poročajo na STA.

Poslanci so inšpektoratu tudi predlagali, da prihodnje leto izvede akcijo nadzora nad izvajanjem zakona o minimalni plači ter podrobnosti in rezultate te akcije objavi v poročilu o delu za leto 2020.

Lani sprejeta novela zakona o minimalni plači sicer s 1. januarjem 2020 zvišuje minimalno plačo s 667 na 700 evrov neto ter iz nje izloča vse dodatke.

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
županov prijatelj (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

denar človeka pokvari
zato sem jaz pristaš nižjih plač
ravno toliko da preživiš

df (nepreverjen)

DF ne motaj....itak pa se zna ka si socialni problem v toj državi. Tele zabito

In reply to by županov prijatelj (nepreverjen)

df (nepreverjen)

DF ne motaj....itak pa se zna ka si socialni problem v toj državi. Tele zabito

In reply to by županov prijatelj (nepreverjen)

Pohodnik (nepreverjen)

Pes je tisti ki delavcu ne privošči poštenega plačila za pošteno delo,če je lahko podpota 400e za brezdelje potem je minimalec za garanje 700e premalo!

Putin (nepreverjen)

Ce si tega mnenja, pa idi na socialko pa da vidin kak bos uzival smrdljivec!

In reply to by Pohodnik (nepreverjen)

Cistilka (nepreverjen)

Sem čistilka v šoli pa imam 624 neto ne vem kako je to mogoče ali je to sploh prav. Ima mogoce kdo kak nasvet kje preveriti, ce je to sploh legalno?

kuna (nepreverjen)

Bojim se, da je vse legalno, je pa nehigienično.

In reply to by Cistilka (nepreverjen)

Bindi (nepreverjen)

Zovite na inšpekcijo za delo ali Delavsko svetovalnico.

In reply to by Cistilka (nepreverjen)

Srmak (nepreverjen)

Če prav razumem,bi potem ta minimalna plača 700 € morala bit brez dodatkov za prevoz in prehrano.
Če je sedaj 667 €,bi moral jaz potem z malico 130 € in prevozom 180 € dobit 977 €,pa jih ne dobim,ampak dobim za moje delo,ker sem na minimalni plači izplačilo 840 € do 845 € vsak mesec in nič več.Kak je potem to mogoče,in kam se in kako izgubi razlika do 977 €.
Sicer ne vem,če prav razmišljam,ampak tak to pri meni izgleda,moram tudi omenit,da vsak mesec najman izgubim 20 ur,ko moram po delovnem času ostat uro ali še več,da opravim kako delo,ki mi ga naložijo izven delovnega čas.

Cistilka (nepreverjen)

Potem bi bilo smiselno če bi se čepirali.

In reply to by Srmak (nepreverjen)

DarcyM (nepreverjen)

ja, veliko nas je takih, posebej v proizvodnji in v Pomurju

In reply to by Srmak (nepreverjen)

Luxor (nepreverjen)

V minimalno plačo se ne šteje malica in prevozni stroški. Minimalna plača pa ni nujno 667 neto, ker je odvisno od olajšav, višino odtegljaja za dohodnino....,vendar ni manj kot 600 neto....torej bi moral z malico in potnimi stroški dobiti najmanj 910e izplačano plačo. Naj ti izračunajo na inšpektoratu za delo, te nič ne stane.

In reply to by Srmak (nepreverjen)

Srmak (nepreverjen)

Luxor hvala za odgovor,ampak,če bi šel na inšpektorat in bi za to izvedel delodajalec,bi me sigurno odpustil,ker je res človek,ki mu delavec ne pomeni nič.Sem že davno mislil,da bi odšel,ampak kaj,če pri nas ni kaj dosti izbire,čakam že šest mesecev na neko obljubljeno delo v sosednji Avstriji pa tudi iz tega izgleda ne bo nič.
Sem dober delavec in bi bil pripravljen na dan delat tudi deset ur,če bi le bilo primerno plačilo.

In reply to by Luxor (nepreverjen)

. (nepreverjen)

ne jamrajte toliko, pač pa sami=anonimno prijavite delodajalca in bo stvar rešena. ste pa nekater neiznajdljivi in se samo jočete. in iz tise socialke pa se jako dobro da živeti!

županov prijatelj (nepreverjen)

pojdi za učitelja pa boš imel 2000 plače
za 4 ure dela na dan in 4 mesece počitnic

In reply to by . (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice