O odločitvi Geoenerga, da bo plin z Murske depresije prodajal na Hrvaško, smo govorili z okoljevarstvenikom in doktorjem kemijske tehnike Mihaelom Kasašem.

Kot smo poročali pred nekaj dnevi, bo družba Geoenergo, ki ima koncesijo za pridobivanje nafte in zemeljskega plina na območju Murske depresije, surovi naravni neočiščeni plin prodajala na Hrvaško. O tem smo se pogovarjali z enim najvejčih nasprotnikov gradnje plinske postaje v Petišovcih, Mihaelom Kasašem, doktorjem znanosti s področja kemijske tehnike.

Plin je čakal na odprtje pipice

Kasaš pojasnjuje, da so v vrtini, narejeni leta 2011, postopek hidravličnega lomljenja oziroma zloglasnega frackinga že izvedli. Plin je tako že nekaj časa pripravljen na črpanje in izkoriščanje. Da bi ga lahko distribuirali v omrežje, ga je potrebno prečistiti. Kot pojasnjuje, je v Petišovcih že postavljena naprava za čiščenje plina, a je ta zastarela, zato so želeli zgraditi novo, sodobnejšo in zmogljivejšo, naravovarstvenikom pa je to uspelo preprečiti.

Kakšna škoda bi za okolje pomenila postaja?

Lokalno prebivalstvo ima z načinom dela ter informiranja s strani izvajalcev zelo slabe izkušnje. Delavci za seboj puščajo nesnago, krajani pa ne vejo niti, kaj se dogaja pod njihovimi domovi. Pred tremi meseci so prijavili incident, ko so se na mestu stare vrtine v Dolini pričela sušiti drevesa. 

Verjetno je kaj ven priteklo, zaradi česar so se drevesa posušila. Gre za princip dela, ki nam ni všeč, saj se premalo gleda na okolje.

Želijo speljati projekt, da bi ustvajali profit

Na vprašanje, kako gledajo domačini na to, da bodo sedaj plin čistili na Hrvaškem, odgovarja, da gre za edino logično potezo. Ko vložiš toliko denarja v projekt, na vse načine poskušaš speljati projekt, da bi z njim ustvarjal profit, pravi Kasaš. Ljudje iščejo najrazličnejše načine za doseganje svojih interesov, še dodaja.

Želimo se ukvarjati s turizmom in ekološko pridelavo 

Lokalno prebivalstvo je v veliki meri proti. Pri prečiščevanju plina nastajajo škodljivi stranski produkti. Največ je sicer žvepla, a to samo po sebi ni tako velik problem, večja težava so ostali stranski produkti. S plinom pride toplogredni plin CO2 in drugi škodljivi plini. Skratka, ne želimo take industrije tukaj, saj se želimo ukvarjati s turizmom, ekološko pridelavo in sorodnimi dejavnostmi. To dvoje pa ne gre skupaj.

Na prepečitev izgradnje postaje Kasaš ne gleda kot na dosežek.

Ne moremo govoriti o dosežku. Dosežek bo potem, ko bomo vsi ljudje prišli do spoznanja, da ne potrebujemo teh fosilnih goriv, saj imamo alternativne vire goriv, ki jih lahko uporabljamo. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ded Mrazzz (nepreverjen)

Bravo Kasas! Tu se gre samo za je.eni profit,ni jim mar za okolje in ljudi...!

NO FRACKING (nepreverjen)

Seveda da je profit pomemben, denar, delo, tudi plin, nafta in bencin. Človeška civilizacija obstaja zaradi profita 10 tisoč let, drugega načina ne poznamo. Problem je v tem, da ekologi ne merijo in obveščajo javnost vsak dan, kaj gre v zrak, zemljo in vode, tudi pri Leku in še kje. Industrijo je treba prisiliti, da nas ne zastruplja. Več skrbi za naravo, drugače bomo vsi za rakom crknili. NO FRACKING, jasno, ker s strupi ga lomijo eni pod nami. Z vsakim dnevom je več strupa okoli nas, v zraku, v zemlji, v Muri, na cesti, v službi, na vrtu.

Starejše novice