Krivec ob vse višjih stroških o nujnosti dviga cen mesa.

Cene mesa so se letos že zvišale, po napovedih direktorja Celjskih mesnin Izidorja Krivca pa se bo meso v prihodnje zaradi visokih stroškov še podražilo.

»Cene bi morali zvišati vsaj za 15 odstotkov, sicer mesarji ne bodo preživeli,« ocenjuje prvi mož Celjskih mesnin, ki bodo letos po napovedih najverjetneje prepolovile dobiček iz poslovanja.

Za koliko natančno se bo meso zaradi višjih cen osnovne surovine - svinjskega mesa - in energentov ter višjih stroškov dela v prihodnje dejansko podražilo, sicer Krivec ni upal napovedati.

Jeseni bi se lahko soočali tudi s pomanjkanjem mesa

Je pa ob tem posvaril še na morebitne posledice suše. Jeseni bi se v primeru, da bo suša vztrajala, lahko zaradi izpada krme soočali tudi s pomanjkanjem mesa.

Vse višji stroški sicer pestijo tudi Celjske mesnine. Energetska kriza bo po Krivčevih besedah močno zaznamovala prihodnje poslovanje družbe.

»Ker so razmere zelo negotove, je težko oceniti obseg vpliva na poslovanje, vsekakor pa ne bo zanemarljiv,« je ocenil Krivec.

Podjetje letos načrtuje osemodstotno rast poslovanja. Dobiček iz poslovanja pa se bo zaradi visokih cen energentov in rasti cen osnovne surovine ter pomožnega materiala najverjetneje prepolovil.

Letos družba načrtuje tudi večjo naložbo v ureditev objektov in tehnološko posodobitev proizvodnje v obratu svežega mesa ter obratu za predelavo mesa. Naložbo je Krivec ocenil na okoli 8,6 milijona evrov.

Že lanski poslovni rezultati slabši

Celjske mesnine so leto 2021 končale s 84,7 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je odstotek manj kot leto prej. Lanski čisti dobiček je dosegel 1,7 milijona evrov, leta 2020 pa 4,2 milijona evrov. Po Krivčevih besedah so bili lanski poslovni rezultati slabši zaradi neugodnega gibanja nabavnih cen osnovne surovine.

Kljub temu je ocenil, da je bilo leto 2021 za Celjske mesnine uspešno. Kot je zapisal v lanskem poslovnem poročilu, objavljenem na spletnih straneh Ajpesa, so nadaljevali z racionalizacijo porabe energentov in vode.

Celjske mesnine so lani v obratu predelave izdelkov razvile osem novih izdelkov in naredili štiri izboljšave, v obratu za sveži del so razvili 12 novih izdelkov, nekaj izdelkov pa izboljšali.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lukčev Mesec (nepreverjen)

Kot prvo, če se dobiček prepolovi še ne pomeni, da ne bodo preživeli.
Kot drugo bi radi brez dela imeli večji dobiček.
Kot tretje očitno niso slišali za optimizacijo stroškov.
Kot četrto spet eno samo špekuliranje in strašenje.
Bomo jedli cenejše meso iz tujine.

južnjak (nepreverjen)

se takoj podpišem pod tvoj tekst

In reply to by Lukčev Mesec (nepreverjen)

južnjak (nepreverjen)

ampak sem nepismen

In reply to by južnjak (nepreverjen)

.... ..... (nepreverjen)

Si nepismen ja pa prizadeti tudi.

In reply to by južnjak (nepreverjen)

Romski mačo (nepreverjen)

Lukčev Mesec
Veselo veselo prekmurci babe in hčeri vam kak kobile nabijamo romski mačoti.Hihihihihihihihi
Prekmurci z dugimi šurci in kratkimi kurci.Ahahahahahaha
Ti si najvekši butalec iz Ižakovec debeluhar plešasti.Hihihihihihihi

In reply to by Lukčev Mesec (nepreverjen)

lol3 (nepreverjen)

Še dobro ka sploj ne gen mesa

jankovicarka (nepreverjen)

mesarji sami kurbirji… sto je to izjavo ga na plakat denite sramota.

Andreass (nepreverjen)

Ja morajo mesarji z zlatimi žlicami jest ,golazen

pozorni (nepreverjen)

Ka be pa rade. Sigurno so za tau krijve kmetje, štere davlejo ta po bagatelne cejnaj živijno. Te se pa pokvarjeni mesare idejo odrešenijke, pa lažejo kak je drakša surovina, pa nategavlejo s tejme lažame potrošnike štere njin pa vervlejo.

Pika poka poka (nepreverjen)

Bomo doma gujdeke krmili.

Starejše novice