Preverite prihodke in dobičke pomurskih družb na lestvicah največjih in najboljših v državi.

Komaj smo se privadili na gospodarsko rasti in upadanje števila nezaposlenih, že svet šušlja o možnosti nove recesije. Pri Financah so preverili, v kakšnem stanju so pred morebitnimi pretresi nosilci slovenskega gospodarstva; pregledali so lanskoletne bilance slovenskih skupin in družb ter sestavili lestvici največjih in najboljših med njimi. 

Preboj med stoterico največjih je uspel kar nekaj pomurskim družbam, proizvajalec avtodomov Carhago pa se je zavihtel celo tik pod vrh lestvice najboljših. 

Med največjimi slovenskimi družbami štiri pomurske

Rekordne dobičke in prihodke so največje skupine in družbe v državi, kot kaže, izkoristile za nadaljnje zmanjševanje dolga in kopičenje denarja na računu. Dobički bi po oceni Financ lahko bili še večji, a so bili precej višji stroški dela. Porasla sta namreč tako število zaposlenih kot višina plač. 

Prvo mesto na lestvici največjih je že tretje leto zapored osvojil upravljavec državnih avtocest Dars, ki ima s 5,7 milijarde evrov daleč največ sredstev med nefinančnimi družbami in skupinami. Lani so pri Darsu zabeležili rekordne prihodke od prodaje v višini 466 milijonov evrov.

Tudi drugouvrščena Krka posluje dobro. Če bodo razmere na glavnih trgih do konca leta ostale razmeroma nespremenjene, pričakujejo še nekoliko večjo prodajo in dobiček od načrtovanih. 

Tretje mesto je medtem tako kot lani zasedel Petrol. Trgovec s tekočimi gorivi že leta beleži najvišje prihodke in s kar 20-odstotnim povečanjem so v minulem letu dosegli rekordnih 5,4 milijarde evrov prodaje in 92 milijonov čistega dobička.

Prvega predstavnika Pomurja na lestvici zasledimo na 70. mestu, kamor se je s 188 milijoni evrov prihodkov od prodaje in 11,4 milijona evrov dobička iz poslovanja uvrstila Skupina Imo-Real. Družbo ji nekaj mest niže delajo še tri podjetja iz naših koncev; Skupina Elrad International, Skupina Pomgrad in Carthago. Njihove prihodke in dobičke preverite v spodnji preglednici:

Omeniti sicer velja še uspehe četrte največje skupine Lek, ki je v preteklem letu največ zaposlovala prav v pomurski regiji. S kar 16-odstotno rastjo prihodkov in 1,36 milijarde evrov je prvič v zadnjih 12 letih presegla prihodke skupine Krka. Zajeten pa je bil tudi čisti dobiček, ki je znašal 128,9 milijona evrov.

Prekmurski izdelovalec avtodomov tik pod vrhom najboljših

Pregled najuspešnejših velikih podjetij in skupin je medtem razkril, da so lani ustvarili skoraj štiri tisoč novih delovnih mest. 

Zanimivo je, da sta prvi dve mesti na tej lestvici pripadla dvema slovenskima proizvajalcema avtodomov. Prvi je Adria Mobil iz Novega mesta, drugi odranski Carthago. Na tretjem mestu se je znašel škofjeloški proizvajalec avtomobilskih delov iz magnezija in aluminija LTH Castings. 

Carthago z najvišjo donosnostjo sredstev

Kot smo poročali, je za prekmurskim proizvajalcem avtodomov rekordno leto. Družba s 759 zaposlenimi je čisti dobiček v primerjavi z letom prej skoraj podvojila – na 14,7 milijona evrov. Za 13 odstotkov so se  povečali tudi prihodki, ki so znašali 203 milijone. Ponašajo pa se še z najvišjo donosnostjo sredstev izmed vseh podjetij, ki so se uvrstila na lestvico – znašala je 30 odstotkov.

Podjetje trenutno gradi novo proizvodno halo za lesnopredelovalne stroje z avtomatskim skladiščenjem lesnih plošč in zmogljivimi odsesovalnimi sistemi. Skupaj z gradnjo preventivne protipožarne zaščite to predstavlja okoli šestmilijonsko investicijo.

Na lestvico najboljših sta se ob drugouvrščenem Carthagu sicer prebili še dve družbi z območja Pomurja, Skupina Elrad International in Radenska. Njihove uvrstitve, dobičke in prihodke si oglejte spodaj: 

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
administrator (nepreverjen)

jaz sem gay

df (nepreverjen)

DF to vsi že znajo ka si obična pederčina

In reply to by administrator (nepreverjen)

bravo Carthago (nepreverjen)

vsaka čast direktorci, s trdim delom podjetje pelje k uspehom.
bravo

šülinci (nepreverjen)

bravo Cathago ............. Pelje k uspehom podjetja ,delavci pa na minimalcaj .Žalostno ,kako si pripisujejo zasluge na račun ubogega delavca . Ti si tudi izgleda eden tistih bole pri rijti z jezikom v pisarnah

In reply to by bravo Carthago (nepreverjen)

busolenko (nepreverjen)

Proso bi "novinara" ka objavi plače delavcov v Adria Mobil in v Carthago.

O JOJ DIREKTORKA (nepreverjen)

Direktorka je dobiček podvojila au to se bo poznalo v njeni denarnici, delavci od toga ne boste imeli nič, napravijo vam zdaj konec leta eno čago pa to je vse.
Plača v Adrija Mobil je od 790 do 900 € plus dodatki (malica, prevoz) kakše imate v Chartago boste sami vedeli in primerjali. Mene bolj zanima koliko ima plače direktorka če kdo ve ?

joker07 (nepreverjen)

Pozabo si tudi na ostale nadrejene, keri tudi valda dobijo nagrade. V podjetju, kjer ni dovoljen sindikat ni težko manipulirati s delavci (hlapci)! Malo večji regres in božičnico dobijo če ne grejo na bolniško in so tiho! lp

In reply to by O JOJ DIREKTORKA (nepreverjen)

Carthago (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

koliko koli ima plače si pošteno zasluži s svojim delom, tudi po 12 ur dnevno...
zaupljiv vir nima več kot 1,500 euro lp

In reply to by O JOJ DIREKTORKA (nepreverjen)

poštaš (nepreverjen)

Po dobrem poslovanju sledijo višje plače.

Nemcavci77 (nepreverjen)

Carthago je pomursko podjetje? Poceni fizikalci Dobicek pa u njemacko.

BRAVO DIREK. (nepreverjen)

BRAVO DIREKTORKA, LJUBI TE DEDA OD TVOJEGA DELAVCA.

PaJaPaNejPaJa (nepreverjen)

Meni pa so v Carthagoje se pomembno mesto ščele date 100€ več od minimalca.. s ten ka so povdarjale ka je velka odgovornost itd..

Ma ko jih jebe, seveda ka majo dobiček če druge plačajo z minimalci.

Zdaj man v tujine službo ge man sicer odgovornost ampak je plača tomi primerna, krepko čez 2000€.

Xxxx.. (nepreverjen)

Točno se vidi po komentarjih kak eni nimate blage veze od cartagoja pa serete vse povprek, ampak, to je nova vrsta odvisnosti.

fuckmesatan666 (nepreverjen)

CARTHAGO je največje izkoriščevalec DELVCOV v PREKMURJE. Izkoriščajo delavce kere morejo delate v izredno nevarnej pogojaj. Poleg toga pa preprečuvlejo formeranje sindikata. Nesnage nasnajžne kapitalistične nemške pa njihove nemškutarske priveske!!!!!

njiva

Maš prav,te podjetja so eni velki iskoriščevalci in prevaranti,katerim pomaga in ob strani stoji še država,ubogi delavci pa delajo in životarijo celo življenje.
Poglednite familijo Polanič in druge grablaše pejnez od koj so uni tak bogati gratali?Sigurno nej od svojega dela,ampak od dela delavcev,ki majo plače,ki niso niti minimalne nej, pod 700€.
Sramota za eno Slovenijo,ka to dopušča in nej čuda ,ka nihče več nešče iti delat ta,saj de doma sedo pa dobi 400€ socialne pomoči.

Pacen (nepreverjen)

Bil dolgo v Carthagoju... več kot 6 let! Začetna plača mi je bila 680€ neto. Dvignila se je na 930€ neto s potnimi. Potni okrog 50- 70 eurov. Torej plača čista bila 850 eurov. Začeli smo ob 6 in končali ob 16.00. 8 ur plus 2 naduri.... Ko si delal po normativu si dobil še dodatno delo, nihče ni vprašal če zmoreš.... tedensko delali 58 ur.... imeli preko 200 nadur... ko si prosil za fraj dan...korišcenje nadur.... si dobol v odgovor da nemores ker ni zamenjave! V poletni vrocini so ljudje omedlevali od vrocine... pa se vedno 10 ur delali. Torej unicevanje zivljenja za 800 eurov.... NE HVALA!!

čarni vrag (nepreverjen)

Dobički bi po oceni Financ lahko bili še večji, a so bili precej višji stroški dela. Porasla sta namreč tako število zaposlenih kot višina plač.

Po oceni strokovnjakov iz Financ, bi lahko bili dobički še precej večji, če bi namesto delavcev delali sužnji. Banda!

Sir (nepreverjen)

Elrad spet visoko, place delavcev pa smešno nizke... Sramota za vodilne.

suli (nepreverjen)

Ja v Cartago in omenjeni ostali dve Pomurski podjetji, bi bilo potrebno prepustiti našim levičarom (komunistom), da bi nekaj časa upravljali z vodenjem teh firm, pa bi takrat videli vso znanje socijalističnega sistema (Nafta, Mura in ostale propadle tovarne). Je pa tudi res, da Slovenci že preveč dolgo čakamo na izšolani kader iz naših Slovenskih šol, pa se bomo zaposlovali pri naših slovenskih podjetjih in ves davek na dobiček bo ostal v našem proračunu. DARS v 100% državni lasti bi lahko tudi za nekaj Eurov spustil ceno vinjet nam slovencem pa nam ni.... zakaj? Kot nekateri mislite, da se v domačih Slo. podjetjih cedita med in mleko. Verjetno bi se tudi vsi delavci vrnili iz tujine in delali pri domačih firmah. Pa zakaj neee.......?

kepa (nepreverjen)

Podjetje, ki nič ne skrbi za delavce. Ja, saj živimo v kapitalizmu??

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice