Podporo osnutku, s katerim se sredstva večini uporabnikov zvišujejo, so dale že vse koalicijske stranke, medtem ko ga Levica za zdaj zavrača. A brez teh bo vlada imela komaj dovolj glasov, poroča STA. 

Rebalans so na finančnem ministrstvu začeli pripravljati decembra, ko je vlada zaradi višje rasti pričakovanih prihodkov zvišala tudi načrtovane odhodke. Letos je predvidenih tako 10,6 milijard evrov, medtem ko je v veljavnem proračunu za leto 2019, ki ga je DZ sprejel že novembra 2017, bila ta meja določena pri 9,70 milijarde evrov. Posledično se večini sredstva zvišujejo.

A pogajanja s proračunskimi uporabniki naj bi bila zelo trda, je povedal finančni minister Andrej Bertoncelj, saj so morali velik del želja in zahtev uokviriti na raven, ki omogoča doseganja proračunskega presežka in hkrati naslavlja vse socialne kategorije v državi.

Levica: Več denarja za znanost, manj za obrambo

Zunajkoalicijska partnerica Levica si želi več sredstev za znanost in manj za obrambo. Po besedah vodje poslanske skupine Mateja T. Vatovca poleg tega od ministrstva za finance tudi še niso prejeli vseh dokumentov, da bi lahko oblikovali jasno stališče, rebalans tako »načeloma trenutno njihove podpore nima«.

Bertoncelj za sprejem rebalansa v 90-članskem DZ potrebuje navadno večino glasov, peterica strank manjšinske vlade pa jih lahko prispeva 43. Po vseh verjetnosti bosta rebalans podprla tudi poslanca narodnosti, kar pomeni zadostnih 45 glasov, vsekakor pa bi še z glasovi devetih poslancev Levice postopek sprejemanja tekel veliko bolj udobno. Glasovanje v DZ je pričakovati v začetku marca.

S spleta

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
Truplo

Levica navadno vleče všečne poteze za širše množice... še meni so po svoje všeč in če bi lahko vse uresničili, za kar dobesedno igrajo trobento, bi jih volil. Zakaj pa ne? Tako se ne čudimo, da imajo kar soliden uspeh na volitvah. Volilcem so pač všeč izjave... in ne dejanja, katera pa manjkajo!

Ampak njihove zahteve, pogledi, ideje, miselnost... so več ali manj skregani z realnostjo! Mi vojsko imamo in če jo imamo, moramo imeti tako, da bodo imeli vojaki normalne čevlje, strelivo po standardih in ne tako, da ne vedo, če se kapsula sploh vžge in še bi se lahko naštevalo. Mi ne moremo tako krčevito šparati pri nabavi opreme za vojsko, po drugi strani pa se na vse kriplje rivati v Nato zaradi ne malega števila tam v Bruslju odličnih vojaških služb. Tako to ne gre, to nam je več ali manj direktno... povedal že Trump!

Levica naj raje razmisli in ne podpre nobenega zakona, dogovora glede dvigov plač dela javnega sektorja. Veliko segmentov javnega sektorja živi več kakor dobro, jim nič ne manjka, ampak regelc je v tem, da je to odlična volilna baza tako za Levico, kakor druge predvsem leve stranke.

Pa smo ......tam!

DF (nepreverjen)

Enkrat hlapec, vedno hlapec!!! Ze Ivan Cankar je pisal o tem.

In reply to by Truplo

kepa (nepreverjen)

Več denarja za vojsko je izgubljen in zapravljen denar

Štiblec (nepreverjen)

Levica to so komunisti 3x cepljeni, nobeden od njih nikoli ni nič koristnega delal, ali so večni študentje, umetniki in cirkusantje, zelo radi imajo denar nas bi pa učili socializma isti so kot SD in vidite kaj ti delajo ubogim ljudem

qwertrewq (nepreverjen)

V nasprotji z SĐSovcami. Sami doktori znanosti pa direktori uspešnij podjetij...
SĐS je edina stranka z bivšimi komunistami. Preboli že enkrat te komunizem jebote.

In reply to by Štiblec (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Zaradi politike stricev iz ozadja, ki so demonizirali SDS in naprej rinili Šarca smo dobili neoperativno vlado, ki jo v kleščah držijo extremisti iz stranke imenovane Levica.

qwertrewq (nepreverjen)

Pozabo si še tete izza ovinka in babice z balkona.
Paranoja je težki betek. Idi se rajši pri doktori naroči.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

No pametnjakovič, što je Šarci in njegovi neobstoječi "Listi" brez programa zrikto medijsko podporo. Verjetno Dedek Mraz. To lejko zriktajo samo "strici". Nej samo to. Strici lejko zriktajo tudi ka se tri tedne pred volitvami zapre predsednik največje stranke v Sloveniji. To se lejko zgodi samo v banana Sloveniji.

In reply to by qwertrewq (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Jansa je imel strica iz sosednje drzave in posojilo iz njemu ljube drzave pa mu ni gratalo. Evo, napisal sem v tvojem slogu. Zdaj samo povej, ce si ze od rojstva tak nor, si dobil kasneje kak mocan udarec v glavo ali ti pa SDS placuje, da pises take kretenizme.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Ajmo, desni. Pljuvajte, cvilite, lazite, serjite, ....... Ne morete in ne morete preboleti, da vas pastircek in bogec JJ ne more in nikoli vec ne bo vodil vlade. Brez veze, da vqam kaj dalje pisem z dokazi, ker za vas velja samo Janseva " resnica in zgodovina: Levica je edina stranka pri nas, ki ne pokleka pred interesi ZDA in Nemcije in se bori za malega cloveka. Za obcuten dvig minimalne place je najbolj zasluzna Levica. Kje je nasa vojska? Vecina v tujini po svetu, ceprav sta Jansa in Bavcar obljubljala, da nasa vojska nikoli ne bo prestopila slovenske meje ...............

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem kaj bi bilo če bi bil predsednik vlade Janša. Sem pa prepričan, da se nam pod vodstvom te Šarčeve vlade nesposobnežev ne obeta nič dobrega. Razen toga Šarca drži za vrat Levica, saj brez nje Šarec nima večine v DZ in posledično nemre nič napraviti. Tako v realnosti vodi vlado Levica, Šarec pa ima nalogo zabavati državljane.

In reply to by DF (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Glej, za take trde kot si ti: ta vlada je obcutno povecala minimalno placo in s tem iz revscine vsaj malo na deset tisoce in deset tisoce ljudi. Ti pa dalje pisi Janseve pravljice in lazi.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Najležej je povečati izdatke in dati JS par sto milijonov. Samo ti to ne razmiš. Na žalost!

In reply to by DF (nepreverjen)

ćupo (nepreverjen)

eden običen jugovič, keroga bi jes brsno preko Kolpe in jemi vzeu penziju, pod hitno!

In reply to by DF (nepreverjen)

proizvodnja (nepreverjen)

Sem malo pogledal, kaj delajo poslanci in kandidati za poslance levice. Večina jih ni nikoli delala v zasebnem sektorju.Večina jih je prodajala meglo, kot pravimo v zasebnem sektorju. Lepo se sliši, da so proti vojski in za znanost. Vlada bi se mogla malo pogajati z javnim sektorjem, pa bi lahko bilo več za znanost. JS je dobil čisto vse kar je zahteval. Bom rekel JS ima dobre pogajalce vlada pa .....? Kot udeleženec osamosvojitvene vojne se z njimi nikakor ne morem strinjati. Vojaki morajo imeti vsa sredstva, da so najbolj varni pri opravljanju svojih dolžnosti.

DF (nepreverjen)

Se en desni napihnjenec, ki o zivljenju nima pojma. Daj poglej resnici v oci: slovenska vojska je raztepena po svetu in brani interese USA, namesto, da bi bila v Sloveniji in pomagala nasim ljudem. Poglej sestavo slovenske vojske na internetu, da ti jaz ne bom o tem pisal. Vec oficirjev in podoficirjev kot vojakov. Kaj bi zasebni sektor brez javnega?????? Hitro bi crknil!!!! Zdravniki, medicinske sestre, vzgojiteljice, uciteljice, ............. da ne bom nasteval in nasteval. In ti naj delajo za drobiz, da bos imel ti bolj polno rit, dva avta vec in vilo na morju.........??????????

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

resnica za desne (nepreverjen)

Ti raje poglej kaj so delali in kaj delajo kandidati za poslance in poslanci SDS.

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Proizvodnja, ker vem, da ne bos pogledal podatkov, ti bom jaz napisal. Podatki so iz januarja 2019. Sestava slovenske vojske: castniki 1.071, podcastniki 1.957, vojaki 2.579, visji vojaski usluzbenci 261, nizji vojaski usluzbenci 322, civilne osebe 426. Kar je skupaj 6.616. Pogodbena rezeva obsega 831 ljudi. Rusi ali Kitajci bi nas goli in pes pohodili.

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

pozorni (nepreverjen)

Ka mo mij z vojkof. Vej smo pa kak zrno pejska v sahare. Se je pa pokazalo v toj zadnjoj bojne, ka se je MIG v Avstrije pri Grace obračo, ka se je prinas zavolo naše maloste nej meo mesta. Naša vojska je lejko samo za "topovsko"rano štero NATO na bojišča pošijla, ka zadovolavle svoje interese.

Prihodnost (nepreverjen)

Če bi v Sloveniji bil neki red,mi danes nebi imeli afer in afer! Denarja bi bilo dovolj za vse vojsko,zdravstvo,šolstvo...,zdaj pa je vse zavoženo! Zapirati pa znamo samo kurje tatove!?!?!?!

Obcinar (nepreverjen)

Levica je res zanimiva stranka. Oni bi samo jemali in delili. Upam da je kdo od njih kdaj,kje, celo delal. Tisti,ki ustvarjamo in se borimo, da nam kaj na koncu ostane,pa smo na žalost nemi opazovalci teh klovnov in njihovih dejanj.

DF (nepreverjen)

Kaj pa ti ustvaris? Nam lahko to napises?

In reply to by Obcinar (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Ovcka Janseva, kaj hoces povedati, da si najslabse placani delavci ne zasluzijo visjih plac??????? Da si medicinska sestra ali vzgojiteljica ne zasluzita dobre place??????????? Da ti, ki delajo v JS, ne placujejo prispevkov in davkov????? Budalo desno, kaj sploh hoces povedati s svojim kretenizmom????

In reply to by Obcinar (nepreverjen)

asdfghjkl (nepreverjen)

ka sereš tu!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice