Podjetje ECOS, storitve pri varovanju okolja, lastnik lendavske bioplinarne, iz katere se širi smrad, je od drugega avgusta ponovno v stečaju. 

Višje sodišče je namreč 11. julija odločilo, da se sklep o začetku stečajnega postopka razveljavi in vrne v postopek.

Podjetje prezadolženo in zrelo za stečaj

Prvič je sklep o stečaju sicer objavila Finančna uprava Republike Slovenije 21. aprila, a je lastnik vložil pritožbo in pri tem bil uspešen. Okrožno sodišče je sedaj ugotovilo, da je podjetje prezadolženo in izpolnjuje pogoje za stečaj. 

Vrednost premoženja dolžnika je ocenjena na 4,7 milijona evrov, samo terjatev upnika avstrijske banke pa znaša 14,6 milijona evrov.

Prepovedan dovoz odpadkov

Bioplinarni je pred dobrim tednom bila podana odločba o prepovedi zbiranja in obdelave odpadkov, kar pomeni, da je dovoz kakršnih koli odpadkov prepovedan, zaključijo pa se lahko proizvodni procesi, ki potekajo v komorah. 

Se Majcnovi maje stolček?

Ireni Majcen, ministrici za okolje, bi medtem tudi zaradi lendavske bioplinarne ter primerov Kemis in Ekosistemi, lahko grozila interpelacija.

Pobudo za interpelacijo ministrice je namreč vložil poslanec Andrej Čuš.

»Sam zahtevam izboljšan nadzor nad podjetji in napravami, ki predstavljajo grožnjo okolju in zdravju ljudi, poleg tega pa pozivam Vlado RS, da v te postopke vključi strokovno javnost in civilno družbo,« je zapisal Andrej Čuš.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost1234 (nepreverjen)

Ne vem kaj točno je pri tem vsem kriva trenutna ministrica (pa je ne zagovarjam, menim da ni dorasla svoji funkciji). Ministrica ima žal to nesrečo da je trenutno na položaju. Vsa ta podjetja so bila ustanovljena pred to vlado. Vsa soglasja so izdali uradni, ki so verjetno še danes na ministrstvih, direkcijah...... V preteklosti svoje delo niso opravljali inšpektorji, ni bilo kontrole nad tem, kaj se dejansko dogaja v teh podjetjih. Sam menim da je potrebno pristopiti k reševanju problema od spodaj navzgor, kar pomeni, da se najprej preveri kdo vse ni opravil svojega dela oz. zakaj ali zaradi koga so bile stvari spregledane. Prav tako bi bilo potrebno narediti čistko v vrstah uradnikov, ki komplicirajo stvari do amena, na področjih ko to ni potrebno (Bevoku niso dali vodne pravice in soglasja) po drugi strani pa dovolijo obratovanje ekološkim bombam. Osebno pa mi je sumljivo tudi število ekoloških dogodkov v letošnjem letu, ki ni normalno. Res je, da ko ima hudič mlade jih ima veliko, ampak vseeno...

krmača (nepreverjen)

dobra poteza in to pravi čas , 14 miljonov duga pa 4 miljone vrednosti , nekdo bo spet popušil ??

In reply to by Gost1234 (nepreverjen)

Janez0256 (nepreverjen)

Govori se, da je Pavlinjek:

1) Pri pridobivanju kreditov načrto zavajal banke s predvidenimi prihodki, da so dobili višja posojila. Realno pa se je že od samega začetka vedelo, da bioplinarna (ne samo ta, ampak vse) na dolgi rok ne bo obstala in bo propadla (iz razlogov, ki so strokovnjakom na tem področju dobro znani). Tako se pride do milijonov za lasten žep...
2) Je porabil vsaj 500.000 EUR v gotovini za podkupovanje ključnih oseb za pridobivanje dovoljenj.

Mogoče bi bilo dobro o tem obvestiti Raiffeisen in policijsko upravo - naj malo raziščejo stvari, mogoče bodo presenečeni nad ugotovitvami.

Tudi "Šerifa" oz. "G. 10%" bi bilo treba preiskati. Sicer pa že vsak (razen mogoče otrok v vrtcu) ve, da je lendavski župan zlahka podkupljiv in mu redko kaj gre tako dobro od rok, kot prejemanje podkupnin.

Starejše novice