Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ministrica za izobraževanje Simona Kustec se zaradi zahtevnega poteka bolezni ni mogla udeležiti 7. Konference ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov, ki poteka na Brdu pri Kranju.

Ministrica Simona Kustec bi danes morala imeti govor ob začetku konference ravnateljev, vendar ji je to onemogočila okužba z koronavirusom.

Kot je zapisala v pisnem nagovoru ravnateljem, ima zahteven potek bolezni. Kaj sporoča ravnateljem dva tedna pred začetkom šole?

Kot smo že poročali, je pred kratkim na družbenem omrežju Twitter zapisala, da se je okužila s koronavirusom in da »covid-19 ne izbira«.

Ker se konference ni udeležila, je poslala pisni nagovor, v katerem je razkrila, da se sooča z zahtevno obliko koronavirusa

Pred začetkom novega šolskega leta sta se po njenem mnenju vzgoja in izobraževanje znašli pred tremi velikimi križišči.

Njeno pismo objavljamo v celoti.

»Spoštovani ravnateljice in ravnatelji, učiteljski zbori in vsi drugi zaposleni v vzgoji in izobraževanju!

Z veseljem in hkrati obžalovanjem, ker zaradi zahtevnega poteka covid-19 bolezni žal ne morem biti osebno z vami, vam želim na vaš današnji dan nameniti nekaj sporočil.

Sporočil, ki bodo hkrati služila tudi kot moja nadaljnja zaveza vašemu strokovnemu delu in najboljšemu znanju naših otrok v sicer ne najboljših časih.

Vzgoja in izobraževanje aktualnega časa sta se povsod po svetu, ne zgolj pri nas in tudi ne zgolj na našem področju dela, znašla pred tremi velikimi križišči.

1) Prvo križišče je profesionalno, strokovno. Povezano je z vprašanjem, ali in kakšne nove podobe znanja ter vzgojno-izobraževalnih procesov potrebujejo naši otroci in naša družba prihodnosti. Koliko in na kakšen način nam pri tem lahko pomagajo prav vaše izkušnje, pristopi, znanja aktualnega covid-19 časa.

2) Drugo križišče je menedžersko, upravljavsko. Kako v razmerah, ki jih enakovredno močno kot pedagoška stroka v skrbi za zdravje v prostorih vrtcev in šol opredeljujejo nepedagoške, a enakovredno pomembne stroke – zdravstvena, epidemiološka, psihološka. Na kakšen način kot vodja poiskati najbolj optimalne načine vodenja svojih zaposlenih? Vodenja, ki se pri dobremu vodji razlikuje od zavoda do zavoda, ker niti eden ni popolnoma enak drugemu, ker se zavodi razlikujejo po velikosti, številu zaposlenih, otrok, prostorih, kulturnem okolju, zahtevah in pričakovanjih staršev.

3) Tretje veliko križišče pa je največje in najbolj zahtevno. To je križišče vrednot, srca, empatije, ki jih skupaj s svojim strokovnim in vodstvenim delom znotraj in zunaj vrtcev in šol kažete zaposleni. Ta del izpita je vedno bil in je prav v tem Covid-19 obdobju najtežji. Kako se soočiti s številnimi pritiski, pomisleki, nezadovoljstvi, tudi grožnjami, zastraševanji, poniževanji? Odgovore na vse to nam velika večina vas kaže že cel čas – z neumornim iskanjem rešitev, tudi kompromisov, pomirjanjem zaposlenih, otrok, staršev, širše skupnosti! Z zaupanjem v znanost! S potrpežljivostjo in optimizmom, z medsebojno pomočjo! Na takšen način se iskreno premaguje to nesrečno obdobje! Na takšen način se strokovno in človeško brezpogojno bori za znanje naših otrok. Na takšne in zgolj na takšne načine se bom tudi sama kot vaša resorna ministrica še naprej borila za vas, za vaše delo, za našo prihodnost. Kot univerzitetna profesorica z dvajsetletno mednarodno kariero ne bom podlegala grožnjam, žalitvam, neutemeljnim sramotenjem in poskusom razčlovečenja tistih, ki žal tudi prostor vzgoje in izobraževanja naših otrok, vas in vašega dela zlorabljajo za svoje ozke, egoistične, pogosto, žal tudi strankarske politične interese. Ni me strah! Za znanje in zdravje naših otrok in vašega strokovnega dela bom vedno stala prva v vrsti!

Spoštovani vsi, želim vam plodno konferenco in se vam še enkrat zahvaljujem za ves strokovno vodstveni doprinos v slovenskem vzgojno-izobraževalnem prostoru sedanjosti in prihodnosti. Štejejo dejstva! To, da ste skupaj z vašimi zaposlenimi vaše znanje primerljivo uspešno predajali učencem tudi v času epidemije koronavirusa,  da so uspešno napredovali, se vpisali v srednje šole, na fakultete – to šteje!

Posebna zahvala velja tudi Zavodu Republike Slovenije za šolstvo za že sedmo izvedbo osrednjega državnega tradicionalnega strokovnega srečanja, že drugič zapored v zahtevnih razmerah. Zahvala in čestitke vam in Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje za svežo, pomembno dopolnjeno izdajo publikacije z modeli izvajanja vzgojno-izobraževalnega procesa v novem covid šolskem letu 2021/22, ki ste jo s številnimi sodelavci pripravljali celo poletje, ob stalno spreminjajočih se in novo pojavnih epidemičnih razmerah.

Spoštovani vsi, zaposleni na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodu Republike Slovenije za šolstvo smo tukaj za vas, za oporo in podporo vaši strokovni in vodstveni integriteti, za znanje naših otrok – za vse pod enakimi pogoji, z dejstvi, dejanji in dostojanstvom!«

Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport

Komentarji (27)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
katije (nepreverjen)

Kak beden naslov, samo ka bi narod mus odpijro... BEDNE STE

čarni vrag (nepreverjen)

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec bi morala na konferenci preko video povezave nagovoriti ravnatelje in ravnateljice, a se je izkazalo, da ima težji potek bolezni covid-19.

Kakšno je to cepivo? Očitno je nej vredno pol kurca. Večja verjetnost je, ka odideš na drugi svet zaradi krvnih strdkov, kak da te zaščiti pred korono. Cepite se kreteni¨!

Neko (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kljub cepljenju se človek lahko okuži in zboli, to je znano dejstvo, če še tega vedel nisi. Večja verjetnost pa je, da bo bolezen potekala v lažji obliki. Lažji potek bolezni ne potrebuje hospitalizacije, torej več lažjih potekov bolezni, manj obremenitev za hospital. Zdaj razumeš kaj je cilj cepljenja? Verjetno ne. Drugače pa je verjetnost hujših zapletov po cepljenju nekje 0,0004%, tak da ne piši nekaj na pamet.
Problem spleta je, da se lahko vsak bu7ec, ki pojma o pojmu nima oglaša, drugi bu7ci, ki se jim to zdi zanimivo, pa mu/jim sledijo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Neko (nepreverjen)

ps.
Lockdown v državi je pogojen z zasedenostjo postelj v bolnišnicah, bolj bodo te zasedene, strožji ukrepi sledijo, kar je logično, a ne? No, vsaj za tiste, ki imajo s čem razmišljat. Se mi je zdelo, da še to omenim, saj če si razumel prejšnje sporočilo, potem veš, da je to neposredno povezano s cepljenjem.

In reply to by Neko (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Lockdown je prevara Komunistične Partije Kitajske. Lockdown na potek epidemije nema nikšnoga vpliva.

In reply to by Neko (nepreverjen)

Cepljenec (nepreverjen)

Tudi vecina ostalega prebivalstva je mela lazji potek bolezni ze pred cepivom. Se celo mladina kero se zdaj na pune suli v cepljenje niti lazjih problemov neje mejla. Zakoj se ze cepimo ce se za 99,99% lidij nic ne spremeni ce so cepljeni?

In reply to by Neko (nepreverjen)

Neko (nepreverjen)

"Zakoj se ze cepimo ce se za 99,99% lidij nic ne spremeni ce so cepljeni?"
No, ravno taki podatki so zelo zavajajoči. Povejmi, od kje ti ta odstotek/podatek? Kake raziskave si ti naredil, katero statistiko preveril, da si prišel do te ugotovitve? Povej mi koliko hospitalizacij je bilo potrebnih, koliko je umrlih, koliko jih ima trajne posledice po okužbi. Ajd.... če že s podatki mahaš.
A mi želiš povedati, da si ti pametnejši od vsega tega zdravstvenega pogona, ki se ves čas, 24/7 ukvarja s Covidom?

In reply to by Cepljenec (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem zakoj si se pridružil psihoteroristom. Najprle je bilo cepivo 95% učinkovito in varno. Ko so začnoli ljudje po cepljenji mirati, je bila korist večja od škode. Zdaj ka je ravno v najbole cepljenih državah kak izrael in VB največ okužb, čuva samo pred hujšim potekom.

In reply to by Neko (nepreverjen)

Gost5 (nepreverjen)

Čuva pred hujšim potekom je še edino kar jim je ostalo od te laži. Pa še to jim bodo enkrat dokazali da ni res, je pa težje dokazljivo in zato se na to sklicujejo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Na žalost je že pet mojih znancov spadnolo med te 0,0004%, pa zdaj kartajo pri Sveton Petri. Ne vem zakoj pišeš te bedarije. V pogodbi s Pfizerjem, ki jo je podpiso Janša piše etak. Cepivo je experimentalno. Učinek in dolgoročni učinki niso znani. Cepivo ima lahko škodljive posledice. Za dolgoročne učinke, kot so avtoimunske bolezni ne ve niti sam Bog.

In reply to by Neko (nepreverjen)

Neko (nepreverjen)

Spet nepreverjene informacije in nekaj na pamet. Jaz lahko povem da jih je 100 umrlo, to še ne pomani, da je res, a ne?! Deli imena in priimke tvojih pokojnih prijateljev, po možnosti tudi obdukcijska poročila kjer piše, da so umrli zaradi zapletov s cepivom ali vsaj za nečim, za kar bi lahko bilo krivo cepivo. Aja... nimaš teh podatkov, ker si la7nivi nakladač.
Že po tem, ko pišeš za Janšo in eksperimente je jasno, da si nakladač. Nisem zagovornik slednjega, a JJ nima nič s podpisom pri cepivih, zato je pristojna stroka in nobeno od registriranih cepiv v Sloveniji ni eksperimentalno.
Mimogrede pa je POLNO zdravil na trgu, vsako s svojimi kontraindikacijami, pa jih ljudje lepo papcajo, prejemajo v xy oblikah. A tista pa niso nevarna, tam ni čipov, strupov, vsestrankse škodljivosti, zarot proizvajalcev in ljudi, ki za proizvodnjo stojijo?
Zakaj potem sploh hodite k zdravnikom, ko ste bolani? Ostanite doma, obrnite se na prijatelje s spleta z izmišljenimi zgodbami. Ker tako neumnost samo zemlja lahko pozdravi.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

637 (nepreverjen)

Daj ne bluzi ti neko. Vem za človeka, ki mu že več tednov kljub obdukciji niso potrdili, da je umrl zaradi cepljenja. Iščejo in iščejo, če bi našli kakšno drugo bolezen, kateri bi pripisali smrt, pa jim ne uspeva, tak da je vzrok smrti še vedno neznan. Sklepam, da imajo takšno prakso tudi pri ostalih podobnih primerih.

In reply to by Neko (nepreverjen)

Neko (nepreverjen)

Spet človek brez imena in priimka? Ne razumem pa kaj bi rad povedal s tvojim komentarjem, verjetno še sam ne razumeš.

In reply to by 637 (nepreverjen)

tistikigleda (nepreverjen)

imaš prav....vendar ona zgleda vseeno nima lažje oblike, niti mi noben strokovnjak
ne more dokazati, da bi brez cepljenja imela še težjo obliko.

In reply to by Neko (nepreverjen)

Bučkoe (nepreverjen)

Mogoče so pa cepili s fiziološko raztopino kot v Nemčiji, kdo ve?!?!

čači mači (nepreverjen)

čarni vrag, tak je! zdaj je že skoraj vsem žao ka so se cejpili, prostovoljci so vsikdar v prvih bojnih črtah spadnouli na fronti. Toj ministrici pa vsaka čast, če glih je malo čudna, ka je povejdala kak ma corouno, s tem je dostim pokazala ka je cejpljenje en velki nikaj, razen ka so na mourje odili. Verjetno majo praf oni drujgi keri dokazujejo škodlijvost teh cepijv. Neven, jes san nej strokovnjak, samo tak mijslin, ka toj našoj stroki ka jo vijdiš po TV pa rejsan nemreš vervati, vsakši den nikše druge primerjave, pa izračuni, pa vedeževanja, na kunci je pa nikaj nej tak. Istina je nigde indrik.

gost2020 (nepreverjen)

Ona bo stala v prvi vrsti! In potem svizec zavije čokolado...
Ko jo bo jajo grdo pogledal čez ramo, bo v trenutku odcvilila v kot!!!

dobra mama (nepreverjen)

Že spet težave s slovenščino!? Se pravilno glasi:"...se ni MOGLA (ne morala!!!!) udeležiti..."
Najbrž pa se ni hotela ali ni upala - to je pa že drugo poglavje.

Lipa3 (nepreverjen)

Da ni bila cepljena z placebo?Skoda itak nebo noben za njo,malo se voha cipresa.Naj jo praska corona.

čarni vrag (nepreverjen)

Kustečeva ima zahtevno obliko koronavirusa, to sporoča ravnateljem

Pa si zmišlavlete bedarije. Bolezen ima lahko lažji ali težji potek.

637 (nepreverjen)

Ima zahtevno obliko virusa!? Pa saj je bila gospa cepljena, ali se morda motim. Kolikor vem so nam naši velecenjeni strokovnjaki razlagali, da se cepiš ravno zato, da se izogneš težji obliki bolezni. Nakladate kar v tri dni, le kdo bi vam še verjel.

Jack000000 (nepreverjen)

Ma ja.. kak je ova aktivna, ma virus že več kot eno leto.. Razen ko je treba bit na zabavi OK al v Tokiu na igrah.. Sicer pa.

turk

Nove politične igrice. Na ta način se je izognila neprijetnim vprašanjem in odgovornosti...

gost1111 (nepreverjen)

ta največ napravi če ne odpre ust....žal

VRANA (nepreverjen)

Svašta.... ministrica se je cepila, pa ima kljub temu "zahteven" potek bolezni ?? Kak tö tou zdaj? Aha, "zahteven" potek je nej "težji" potek bolezni, hihi... Cepiva so še vedno super in oh in sploh !!
Cepci si morate vsaki den zmišljevati nove fore, ka zagovarjate to "super uspešno cepljenje"...

. (nepreverjen)

Če bi imela težki potek bi bila na aparat prikapčena in ne bi študirala na politiko in pisala pravljic.

Đożi (nepreverjen)

Naj sam crkne svinja ceplena

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice