Se je evropska demokracija z odmikom od temeljnih vrednot unije znašala na preizkušnji?

Milan Kučan, bivši predsednik republike se je v Novem Mestu v okviru tamkajšnjih poletnih večerov v četrtek udeležil predstavitve knjige Bojana Brezigarja: Šest dni v Kataloniji. Med drugim je povedal, da je EU v krizi, kar kaže njen odnos in odnos Evropske komisije ob dogajanju v Kataloniji in reakciji Španije ob poskusu njenega osamosvajanja. 

Delovanje Evropske unije v smeri vrednot v Evropskem parlamentu vodilne Evropske ljudske stranke se je po mnenju Milana Kučana pokazalo ne samo pri Kataloniji, temveč tudi  v drugih primerih, s katerimi se je zadnje čase soočala EU. Pri tem navaja tudi primer Poljske in Madžarske ter arbitražno reševanje slovensko-hrvaškega spora o meji. 

"Je vladavina prava ena temeljnih vrednot, ki jih mora varovati EU, ali ne? Ne glede na to, komu je to pogodu ali ni. In spet vprašanje, predsednik hrvaške vlade je član ljudske internacionale. Gre za neko naklonjenost, ki je očitna v tem odnosu," je po poročanju STA povedal Kučan in dodal "Se pravi EU in (predsednik Evropske komisije Jean-Claude) Juncker se postavita na stališče, da je to dvostranski problem." To je bil dvostranski problem le do arbitraže. "Arbitraža je bila na podlagi tega, kar je zahtevala in kar je sponzorirala sama EU. In potem ena stran s tem ni zadovoljna, in ti rečeš, da je to dvostranski problem."

Odmik od temeljnih vrednot?

Po njegovem mnenju se je EU odmaknila od svojih temeljnih vrednot, saj pravi, da ni več varuhinja vladavine prava in drugih vrednot, temveč »ekonomska interesna skupnost,« ki deluje v smeri vrednot Evropske ljudske stranke ali tako imenovane »črne internacionale.«

Izhodišče za odziv slovenske politike na takšno dogajanje bi morala biti ugotovitev, "da je na katalonskem primeru na preizkušnji evropska demokracija," pravi Kučan. Po njegovem mnenju demokracija "ni dana enkrat in za vedno in jo je potrebno dokazovati ob vsakem primeru in vedno znova," še piše STA.

Evropska demokracija na preizkušnji

"Skratka, vidim vrsto kamenčkov, ki se spodmikajo, in vidim erozijo EU na tistem temelju, na katerem počiva. Ekonomija, skupni trg, finance, evro in tako naprej. Vse to je lepo, ampak brez tega jaz mislim, da EU in tudi marsikatera država v Evropi nima nobene perspektive. In zato se vračam k svoji oceni in stališču, da je na katalonskem primeru na preizkušnji evropska demokracija."

Kučan ob tem izraža upanje, da bodo na evropskih volitvah prihodnje leto »vendarle izvoljeni ljudje, ki imajo še nek odnos do tega.«

*Naslovna slika je simbolična.

S spleta

Komentarji (32)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
smrkci (nepreverjen)

ma ka ga sereš tij mali guričanec vej si pa tij napelau narod ka naj ide v tau kradljivo evropsku unijo,pa tvoj pajdaš zeljarič pa še kakši laugnuš še coj.

bb11 (nepreverjen)

ja nej, če ne bi šči bi nan tak fajn bilau kak je hrvaškoj, ka pau države za kruj nema pa 300€ minimalec. Uf kakšna uživancija. Če hrvate ne bi meli telko morja bi tak že daven den bankorot. Autocesta pa morje jih vličej na vse kraje v.

In reply to by smrkci (nepreverjen)

Čarni vrag (nepreverjen)

ka bi bilo, če ti ne bi pisal o stvareh o katerih nimaš pojma.

In reply to by bb11 (nepreverjen)

rdeča zvezda (nepreverjen)

menda ga fejst boli ker štefa pije

In reply to by Čarni vrag (nepreverjen)

antialkoholik (nepreverjen)

pa saj to ni kaj tacega,, v ormož jo poslati za 6 meseci buste videli neče piti ni vode, kaj šele žganice
Da jo pa v murgljah kličejo pijana štefa ,,pa je itak svima poznano

In reply to by rdeča zvezda (nepreverjen)

? (nepreverjen)

Problem tega portala je, da vsak kar nekaj piše!
Jaz nisem pristaš Kučana, vendar v tem njegovem zapisu ne vidim nič slabega. Eni pa dobite napad že sami po sebi, ko vidite zapis Kučan, Novak, Janša, Židan... vsebine zapisanega pa absolutno ne razumete.

Svinja bradavičarka (nepreverjen)

Točno tak .

strpnež (nepreverjen)

Kam se pa odmika Slovenija pod vodstvom tvoje levice g. Kucan to se tudi vprasaj saj tvoji vodijo naso politiko v prepad ze enkrat se nehaj mesati v to saj imas lepo penzijo pa nisi nikoli delal pa ziviš bogovsko na nas racun .......

Janez Komunist (nepreverjen)

Milan vrni se,ti si bil edini,ki smo ti lahko zaupali,ta Borut bo kmalu Ivanu zlezu u tazadnjo.

Svinja bradavičarka (nepreverjen)

Eh ja , maratonci trče počasni ( drugi ) krog , mene ne moti Kučanova penzija , me pa moti , ko mi stari ortodoksni komunist razlaga demokracijo , in to zelo.

u-pokojni (nepreverjen)

Če te moti razlaganje demokracije pa si poglej Janezovo razlago in udejanjanje demokracije verjetno boš srečno zgubil eno bradavičko?

In reply to by Svinja bradavičarka (nepreverjen)

u-pokojni (nepreverjen)

Obstaja reklama na spletu kako ozdravimo bradavice?

In reply to by Svinja bradavičarka (nepreverjen)

oftek (nepreverjen)

Mene pa moti ka motenci šteri komenteramo pa pisuni šteri objavljajo mnenje človeka šteri je pred nekaj dnevi svoj doprsni kip odgrno na hodoše.

Zavedni (nepreverjen)

Ravno taki šerifi so pošiljali nedolžne ljudi na goli otok, ker so se bali resnice in demokracije kod. . so na grmadah kurili vsajega ki je povedal DA SE ZEMLJA VRTI OKROG SONCA.

NI BIL TITO NAJVEČJI ZLOČINEC..temveč tisti podežekski.

PREDAL OROŽJE JLA.~ NAROD PA PUSTIL GOLOROKEGA PROTI. AGRESURJU - - POTEM PA ZA OREDSEDNIKA TEGA NARODA...

In reply to by Kdo se umika? (nepreverjen)

werwerw (nepreverjen)

Milan, tij si se pa od svoji vrednot nej odmakno, ešče itak si ZSMS-jovski, KP-jovski parazit pa mutivoda.... Bravo tij!

u-pokojni (nepreverjen)

Verjetno sta tovariša iz šole, da sta na ti, da bi se odmaknil od vrednot bi bil izdajalec isto kot so delali domobranci in nekateri ZSMJ pretendeti za predsednika, člani ZKJ in izdajalci, ki so nenadoma postali dosmrtni predsedniki kot največji diktatorji tega sveta.

In reply to by werwerw (nepreverjen)

Čarni vrag (nepreverjen)

Kučan je sponzor in boter Cerarja in Serpentinška. Kaj mislite, da bi kdo volo Šarca, če mu Kučan ne bi dal na voljo medijske mašinerije? V ozadju odloča, v ospredju pa naklada, da s tem nima nič. Bebavo ljudstvo pa mu verjame.

Vajz (nepreverjen)

Medijsko mašijno prinas upravla in nadzera đeneral Glanckopf. Dvomin, ka Serpentinšek ma kaj s tga....

In reply to by Čarni vrag (nepreverjen)

Čarni vrag (nepreverjen)

Si ti kaj spil?

In reply to by Vajz (nepreverjen)

Svinja bradavičarka (nepreverjen)

U- pokojni , in od kje tebi , da pa se mi Janezovo razlaganje demokracije dopade.

black panter

od Jugoslavije smo se odcepili zato.ka se rejšimo komunizma,te komunajzer se nema kaj glasiti

Lol lol (nepreverjen)

MANIPULATOR KOMUNISTIČNI

u-pokojni (nepreverjen)

Pri teh komentarjih bi bilo vredno uporabiti-ponucati tisto narodno"na vse se spoznajo nimacke"

Hrošč (nepreverjen)

Ha , ha ,ha Kučan nam predava o pravni državi in demokraciji .Sramota.

Vajz (nepreverjen)

Za njegove vladavine je valau red v pravu pa v državi. Zdaj toga nega več. Zatou je un med rejtkimi, šteri nan lejko o ton predavle. Ena rejtkih pravih avtoritet v državi brez korupcijskih pa ostalih afer na grbi. Fsi ostali ( z rejtkimi častnimi izjemami) so slinaši pa lopovi. Či ne bi meli njega, pijtaj boga, kak bi se naša avantura z Jugovinof kunčala....

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

kuči si ga pelji in ga imej privezanega namesto psa,,
Saj lajati še zna,,,ugriznit pa že dolgo ne more več

In reply to by Vajz (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Bar tij, ka si, kak praviš že v penziji, bi lejko loučo, ka je modrost, pa ka poniglavost. Dokeč smo meli moudre politike pa voditelje, nan je fejst dobro šlo, odkar so pa poniglavci začali po modrecaj srati, smo pa kurci.

Božo (nepreverjen)

Kreten,mali človek zajebal malo državo...
Ka nam je falilo z časa juge....delamo samo za preživetje

marica-poštenjakinja (nepreverjen)

iščem dobrega dedca,,

jozsibacsi (nepreverjen)

Ne vem kaj je večja sramota,dalje živeti v tej državi ali se je odreči za vedno.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice