Posneli smo Intervju 2.0 z Danilom Krapcem, direktorjem Regionalne razvojne agencije Mura.

Od besed moramo preiti k dejanjem, o razvoju regije pravi Danilo Krapec in dodaja, da znotraj Pomurja vlada prevelika razdrobljenost in bi več uspeha vsekakor dosegli preko drugih oblik organizacijske strukture. Predvsem pa bi morali kot regija manj nihati med željami in realnimi zmožnostmi.

Leto 2011 najslabše v izvajanju Zakon o Pomurju
"Ocenjujem, da je izvajanje Zakona o razvojni podpori Pomurski regiji v obdobju 2010 - 2015 v letu 2011 doživel neprimerni fiasko, sestavni del tega pa smo bili tudi na RRA Mura. Moram pa povedati, da smo v 2/2 letošnjega leta izvajanje zakona spet pospešili," o razvoju Pomurja v zadnjih petih letih s kritično držo do nekaterih delov izvedbe Pomurksega zakona pove prvi mož pomurske razvojne agencije. Krapec ocenjuje, da bodo prvi rezultati Zakona o Pomurju znani šele čez nekaj let, na vprašanje, ali ni bilo izvajanje Zakona o Pomurju v preteklosti zavito v preveč megle in netransparentnosti, pa pravi, da je sam ves čas opozarjal na preveliko personalizacijo v izvajanju. "Sam sem ugovarjal marsikateri na prvi pogled klientalistični potezi pri izvajanju Zakona, predvsem pri prvih razpisih, vendar ne želim zmanjševati svoje odgovornosti pri vsej zadevi."

Mlade ustaviti s ponujenim znanjem in službami
Kot pravi, beg možganov na RRA Mura rešujejo z novimi študijskimi programi, prav tako izpostavlja pomursko štipendijsko shemo, katere pobudnik je bil sam. Štipendistom, do sedaj jih je bilo več kot 150, se vračanje v regijo omogoča preko zagotovitve vsaj začasnega delovnega mesta pri sodelujočih delodajalcih. Poleg zlatih štipendij Mestne občine bo RRA Mura v prihodnje začela tudi s projektom Podjetno v svet podjetništva, v katerem bodo mladi Pomurci razvijali svojo podjetniško žilico.

"Mure je dovolj za vse"
Čeprav sogovornik ne zagovarja grobih posegov v okolje, meni, da mora Pomurje kljub vsemu postati energetsko samozadostno. Mura za njega ostaja 'sveta reka'. "Izhajam iz Bakovec, moj oče je bil prvi bujraš med bujraši, in seveda na reko Muro, na kateri sem splaval, imam svojstven pogled," pravi Krapec, ki bi želel Muro izkoristiti tudi za pretvarjanje kinetične energije, morda celo preko mlinskih koles. Krapec stoji za tem, da je Mure dovolj za vse in da ta ne sme prazno odteči mimo nas.

Slogan regije "Redno dobro" je pravi
Razvojno priložnost Pomurja Krapec vidi v danostih, ki jih prinaša Zakon o Pomurju, to so obnovljivi viri energije, živilsko-pridelovalna industrija v navezavi s kmetijstvom ter turizem. Na tem področju regija primernega organa nima, čeprav priložnosti predvsem nemnožičnega turizma ostajajo. V okviru Zakona o Pomurju je Pristop podal predlog, da se regija promovira s sloganom 'Redno dobro'. Krapec pravi, da je slogan primeren, potrebno pa bi ga bilo prevzeti in ponotranjiti, da vse, kar pride iz Pomurja, je redno dobro.

Na industrijskih conah raste trava
"industrijskih con imamo preveč, na marsikateri raste trava," pravi Krapec. Razlog za samevanje je, da investitorji ob prihodu ugotavljajo, da žal potrebnega prostora za svojo dejavnost nimajo. In to kljub temu, da je bilo v izgradnjo potrebne infrastrukture namenjenega po njegovem veliko denarja. Ob tem dodaja, da se tudi izgradnja pomurskega vodovoda 'vleče kot jara kača", in to predvsem zaradi špekulacij ter politizacije pri pripravi dokumentacije.

Transkripcija pogovora (za slepe in slabovidne)

 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
KRT

Nej slab intervju, Špela dobro opravljeno, DK se je pa tuj potrudo z odgovori.

Vipko
čevapčič na ražnje

.. eh, zakriti dekolte, kader takšen, da se kaj dosti ne vidi, ne da se mi poslujšate, pri Zekoviče je nazadnje dosta biu baujkše kader za domišljijo .. :)

.. joj, čevapčič, primitivc!

.. bodimo še resni - kerikoli zakon, kerakoli razvojna agencija, trenutna se v Pomurje ne da dosti narejdite oz. sami ne vejmo, ka bi lejko narejdili, malo vejkše firme pri nas se rešavlejo s posli izven naše regije, z malim gospodarstvom je nej nika nače, no, obrtniki zatok še nekak preživijo .. trenutno je cejli svejt v takšno neoliberalizmu, ka mo določeni rejsan samo še propadnoli, niti nemo meli možnosti več stagnejrate .. :) .. čevapčič, ne provoceraj .. :)

- korektni odgovori Krapca, če smo iskreni .. ;)

Starejše novice