V mestnem svetu Mestne občine Murska Sobota sedi šestindvajset svetnikov, ki odločajo o delu občine. Seveda pa so svetniki za svoje delo tudi plačani. Ta mesec so morali za svetniške klopi sesti kar trikrat, a so bili plačani samo za dve seji, saj se, kot so nam pojasnili na občini, nadaljevanje seje ne plača.

Plačilo v obliki sejnine

Pravilnik o določitvi plačil za funkcionarje, člane organov občine in člane delovnih teles v Mestni občini Murska Sobota določa, da članom mestnega sveta pripada za nepoklicno opravljanje funkcije plačilo v obliki sejnine, in sicer za udeležbo na sejah mestnega sveta in na sejah delovnih teles. 

Letni obseg sejnin, izplačanih posameznemu članu mestnega sveta, ne sme presegati 15 odstotkov letne osnovne plače župana, določene za poklicno opravljanje funkcije. Članom mestnega sveta za udeležbo na redni ali izredni seji mestnega sveta pripadajo sejnine v višini 6,74 odstotka osnovne plače župana.

Kot so nam sporočili z občine, znaša višina, ki jo svetniki dobijo na svoj račun 160 evrov, torej so v maju na račun sejnin zaslužili 320 evrov neto. 

Občina bi tako ob predpostavki, da bi bili na vseh treh sejah prisotni vsi svetniki, imela 8.320 evrov stroška s sejninami ta mesec. Ta znesek je sicer nekoliko nižji, saj vsi svetniki niso bili prisotni na vseh sejah.

S portala plač javnega sektorja je razvidno, da znaša višina plače soboškega župana 3675 evra bruto

Sicer pa se s sklepom, ki ga izda župan, v skladu s tem pravilnikom določi procent za izračun plačila za opravljanje funkcije člana mestnega sveta. Mesečno izplačilo se opravi na podlagi evidence o opravljenem delu članov mestnega sveta, ki jo vodi mestna uprava. Podlaga za izplačilo je ugotovitveni sklep o potrditvi mandatov članom mestnega sveta.

Svetnica predlagala odpoved sejninam

Na zadnji izredni seji, ki je potekala v torek, je svetnica SD Brigita Perhavec predlagala, da bi se svetniki odpovedali sejninam, glede na to, da je imela seja samo eno vsebinsko točko dnevnega reda. Vendar pa se je h glasovanju prijavilo premalo svetnikov, le šest, tako da zaradi nesklepčnosti o predlogu niso glasovali. 

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

123 (nepreverjen)

Nihče ni dolžan delati zastonj in za vsako delo mora obstajati primerno plačilo. Problem je samo kaj si kdo razlaga kot
primerno. Naprimer jaz si razlagam primerno plačilo kot plačilo na ure z točno določeno urno postavko katera pa nikakor ne sme biti večja kot je recimo povprečje urnih postavk v RS in to je 15 eurov na uro.
Toliko po sejnini so tudi plačila v Javnih zavodih okrog 50 eurov po sejnini.

gost 2017 (nepreverjen)

Te seje za katero pravi gospa Perhavec ,da naj bi bila brezplačna sploh nebi potrebovali . Lani septembra naj nebi omenjena gospa glasovala kot je pa nebi bilo potrebno sklicevat izrednih sej . Torej lani ni vedela da je cena za padavinsko vodo prevelika ? Če pa podpira in ščiti mestno upravo in župana pa naj bo sedaj lepo tiho .

gost 001 (nepreverjen)

Zakaj pa se povezani niti niso prijavili ,da bi glasovali o tem sklepu? Očitno zato ker jim diši ta denar .
Ko želijo doseč svoje znajo glasovati tako , da preglasujejo opozicijo . Torej tudi sedaj bi naj stopili skupaj .

servilni (nepreverjen)

Koliko pa bo zaslužilo privat podjetje za izposojo električnih avtov, ko so mu svetniki znižali celoletni najem za javna parkirišča v modri coni (iz 250 eur/PM na 100 eur/PM)? Zakaj pa o tem na sobotainfo niste pisali poseben članek? A ste lastniki spletnoga portala povezani s tem poslom? Če že pišete dokaj populistčen članek, bi se vsaj potrudili in preverili kdo se je prijavil h glasovanju glede odpovedi sejnine, kako je s tem zakonsko-se lahko odpovedo ali ne ali morajo dobiti plačilo ali potem sami lahko podarijo to sejnino nekomu ali bi se lahko odpovedali vseh sejnin (takrat bi prihranili največ)....Ali se odpovedo delu plače direktorji občinskih javnih zavodov, ki so tudi svetniki, ki tako ali tako dobijo plačo-tudi za čas ko so na seji-v delovnem času. Kako je s plačili za občinsko upravo, direktorja in župana. Ali tudi oni dobijo nadure plačane ko so na seji. Skratka ta tema je večplastna - tako, da če že delate dokaj populističen članek (enako kot je bil populističen predlog Ge. Perhavec-zanimivo, da si je komaj pri tej izredni seji-ob temi visokih cen davka na dež, zmislila in dala to pobudo), potem ga vsaj predstavite bolj obširno. Če pa ste na sobotainfo podaljšana roka ge. Perhavec pa tako ali tako ne bo drugače. Na sejah smo slišali že mnogo tem, ki so problematične in o njih nič ne pišete. Nekdo lahko razume, da s tem ščitite tiste, ki so v temah omenjeni (in to so praviloma tisti, ki ščitijo povezano koalicijo in vodstvo občine!). Razumem vas, če za to dobite z občine več denarja ali druge ugodnosti, če jih pa ne dobite, vas pa ne razumem!

sunce van japansko (nepreverjen)

Kelko ges vidin, se tej od sobotainfo kar dosta poslužujejo teh avtekov :D

In reply to by servilni (nepreverjen)

Bolnica112 (nepreverjen)

Naj nesce v rakicani prosim internet vgasne.

In reply to by servilni (nepreverjen)

Čarli je naš (nepreverjen)

enim se celo življenje vrti okoli rakičana :) Shizofrenija je teška stvar.

In reply to by Bolnica112 (nepreverjen)

kanžor

In kak si ugotovil da imaš shizofrenijo ?

In reply to by Čarli je naš (nepreverjen)

Bolnica112 (nepreverjen)

Resnica boli. Ges mislin ka je vsen jasno ka so odgovori iz Rakicana. Pa nej bolnice. Rakican so nove Murgle. Samo neje mali sivi ampak velki sivi.

In reply to by Čarli je naš (nepreverjen)

konjušar (nepreverjen)

misliš iz rakičanskoga grada?

In reply to by Bolnica112 (nepreverjen)

Cekam te u Budvi (nepreverjen)

Koliko pa je zaslužilo privat podjetje Audi iz dajčlanda, ko si si ti kupil službenega Audija?

Priznam, vprašanje je glih telko glupo kak tvoje.

In reply to by servilni (nepreverjen)

Faušljivec (nepreverjen)

V tujini državne in lokalne oblasti subvencionirajo zelene vire energije. Pa to ne pomeni samo sončne elektrarne, ampak tudi električne avtomobile. V tem je prihodnost in zahodna mesta se tega zavedajo. Grejo še korak naprej, vedno več mest se odloča celo za omejitev ali celo prepoved avtomobilov na dizelski pogon. In hvala bogu končno Murska Sobota vsaj nekje proba malo slediti naprednim mestom.

Verjamem, da te boli, da ima od teh avtojov v Murski Soboti nekaj koristi tudi slovenska firma, katere lastnik je naš rojak. Sigurno bi bilo bolj v slovenskem faušljivem duhu, da nebi imel on koristi od tega, pa makar bomo se vozili spet z golfom dvojko in goričko Mariško.

In reply to by servilni (nepreverjen)

jani r (nepreverjen)

ha ha ja zakoj pa mislite ka je to predlagala ? zato ka je znala ka njeni beri povezani nedo zato in de vseeno dobila sejnino v očeh volilcev pa de izpadla moralna ,poštena...... alora več kasno brigita narod je skužil kakšna si oziroma ste povezani ;-)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice