FOTO: Bobo
Članice koalicije so se s podpisom pogodbe med drugim zavezale zaščiti reke Mure. Hidroelektrarne na reki torej ne bo.

Predsedniki LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS so minulo sredo podpisali koalicijski sporazum o sodelovanju v vladi v mandatu 2018-2022 pod vodstvom Marjana Šarca. Kot smo poročali, si peterica ni zagotovila absolutne večine v državnem zboru, so pa že pred časom sklenili sporazum o sodelovanju z Levico.

Marjan Šarec je po podpisu povedal, da bodo kljub naporom, ki jih čakajo, naredili nekaj dobrega za Slovenijo, ter zagotovil, da imajo prav vsi iskrene namene.

»Verjamem, da smo danes vsi dosegli, kar smo želeli, in da bo vlada v dveh tednih postala operativna,« je dejal prvak stranke LMŠ.

Peterica zavezana zaščiti reke Mure

Še pred samim podpisom je v javnost prišel osnutek koalicijske pogodbe, ki je precej odmevne poteze napovedal tudi na področju energetike, še posebej na območju Pomurja.

Medtem ko drugega bloka jedrske elektrarne v besedilu ni zaslediti, pa je jasen del koalicijske pogodbe postala zaščita Mure. Izrecno je namreč bilo zapisano, da hidroelektrarn na reki ne bodo gradili, saj je ta izvzeta iz načrtov o povečanju izrabe potenciala hidroenergije.

»Izziv: Povečanje izrabe potenciala hidroenergije

Ukrepi:
• Sklenili bomo koncesijsko pogodbo za izkoriščanje energetskega potenciala srednje Save, in sicer s ciljem zagotavljanja optimalne izrabe vodnega potenciala v celotni verigi reke Save.
• Dokončali bomo izgradnjo hidroelektrarn na spodnji Savi in pospešili aktivnosti za začetek izgradnje prvih treh hidroelektrarn na srednji Savi.
• Ob upoštevanju vseh vidikov gospodarjenja z vodami in okolja bomo zagotovili integralno izrabo razpoložljivega vodnega potenciala Republike Slovenije, in sicer z namenom 20 znižanja ogljičnega odtisa celotne proizvodne verige ter zagotovitve konkurenčnosti vseh proizvodov rabe voda.
• Zaščitili bomo reko Mure, pri čemer hidroelektrarn na tej reki ne bomo gradili.«

Konec nesoglasij

S predvidenim ukrepom se tako vsaj zaenkrat končuje dolgoletni spor med Dravskimi elektrarnami, ki so leta 2005 dobile koncesijo za energetsko izkoriščanje vodnega telesa Mure, in predstavniki nevladnih organizacij, ki opozarjajo, da bi tovrsten poseg lahko imel dolgoročne posledice za okolje. 

Se pa s koalicijskim dogovorom o zaščiti Mure zato zdaj poraja vprašanje o usodi Pomurskega razvojnega inštituta. Ta je bil pred leti s strani Dravskih elektrarn Maribor ustanovljen prav z namenom preučevanja možnosti »ekološki sanaciji podrejene energetske izrabe vodnega telesa reke Mure«. Zamišljen je pravzaprav bil kot spodbuda strokovnjakom z različnih področij ter stičišče znanja oziroma prostor za izmenjavo mnenj.

»Inštitut bo namreč tista točka, kjer bo možno v vsakem trenutku dobiti informacije o stanju projekta. V začetni fazi torej o stanju strokovnih podlag. Strokovnjaki bodo lahko izmenjevali argumente in o njih seznanjali tako investitorja kot javnost. Ljudje bodo pridobili možnost, da si o celotnem projektu ustvarijo svoje lastno mnenje,« je ob ustanovitvi razlagal takratni direktor DEM Damijan Koletnik.

Pomurski razvojni inštitut brez namena?

V praksi naj bi torej javnost seznanjali s strokovnimi argumenti – osnovami za odločanje o gradnji elektrarn. Finančno so inštitut napajale Dravske elektrarne Maribor, ob tem pa naj bi kandidiral tudi za morebitna razpisana državna sredstva in evropske sklade. 

Prav veliko konkretnih aktivnosti s strani inštituta v minulih letih ni bilo videti – nastajale so sicer drage študije, ki pa so služile predvsem kot predmet nadaljnjih polemik. 

Predsednik Zveze ekoloških gibanj in poznavalec Mure Simon Balažic sta študije, ki jih je izvajal Pomurski razvojni inštitut, denimo pred časom označila za nekredibilne, saj naj bi z dejstvom, da pri naročniku študij in morebitnem investitorju gre za eno in isto organizacijo, obstajala nevarnost prilagajanja rezultatov in pristranskosti.   

Koliko so znašali sami stroški nastalih študij oziroma koliko sredstev je bilo v vmesnem času načrpanih, zaenkrat ni znano. Jasno pa je, da Pomurski razvojni inštitut vsaj uradno še vedno obratuje v prostorih na Slovenski ulici.

Resda se zdi, da slednji večji del samevajo, toda na spletni strani inštituta zagotavljajo, da je njihov poslovni čas vsak delovnik med 9. in 16. uro.

FOTO: Bobo

S spleta

Komentarji (49)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost 5 (nepreverjen)

Toliko jih je, da sploh nimajo placa za mizo. Kot svinje pri koritu.

Me zanima koliko mesecev bodo rabili, da se pobijejo med sabo.

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Zopet sta ti in tvoj ljubljeni Janša odpadla. Slabi pač povsod odpadejo.

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

busybee (nepreverjen)

BELE MIŠI TUDI VIDIŠ?

In reply to by DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Dejstvo je, da imajo desne stranke v parlamentu 32 poslancev, leve stranke pa 52 poslancev. Dejstvo je tudi, da Janša ni bil sposoben sestaviti koalicije!!! TO SO DEJSTVA IN NE BELE MIŠI.

In reply to by busybee (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Če odšteješ levico in oni bodo marsikje proti, se slika popolnoma spremeni. Ne da bi poslance levice prišteval k desnici, ampak pri poziciji pa bodo glasovi manjkali. Tako menim, da je ta vlada daleč od ideala.

Janša res ni mogel sestaviti vlade, drži pa tudi, da so bili vsi že vnaprej proti. Ne glede na program in ostalo. Pa se toliko hvalijo, da je njihova politika povezovalna.

Menim pa tudi, da bi Janša moral, res MORAL že enkrat odstopiti s položaja predsednika stranke. Kdo bi lahko bil naslednik? Po mojem Logar! Če primerjamo npr. SD in SDS, v čem se toliko razlikujeta? Pri pojmovanju partizanov in domobrancev, tu in tam še, kakšno socialno, zunanjo politiko pa niti ne bi vodili ne vem kako različno.

Tokrat ne menim ampak trdim, da je postal Janša že kar moteč!

In reply to by DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Migrant (nepreverjen)

Dundek ne kvasi neumnosti. Razlike med SD in SDS so ogromne: SD zagovarja javno dostopno šolstvo, zdravstvo, SDS bi to privatiziral. Privatiziral bi tudi Luko Koper, Železnice del energetske infrastrukture, SD nikakor. Sociala je seveda največja razlika: SD zagovarja dvig minimalne plače nad 700 EUR (ko je SD vodila vlado 2008 je med vsemi vladami v zgodovini SLO največ dvignila minimalno plačo 25%). Da ne govorimo o vrednotah. SDS je stroga vojaška organizacija, ki ne dovoljuje različne demokratične misli. Tisti, ki ne sledi vodji je takoj izključen (številni primeri izstopov v zadnjih letih)

In reply to by Truplo

Landini

Predvsem v tem, da imajo v SD-ju en S manj v kratici. SŽ bi morali privatizirati v celoti, ker to kar imamo je ena velika žalost. Dvig minimalne plače nad 700€ je v trenutnem stanju nerealen in je to predvsem floskula levice, ki jo je SD pograbil. Kolikor vem je tudi SD-ju stranka izven LJ pomembna samo v času volitev. Fajn je imeti dostopno šolstvo, ko to isto šolstvo iz generacije v generacijo proizvaja nekoristne "strokovnjake". Lepo je imeti dostopno zdravstvo, ko mora vsak podkupiti zdravnika in ga ponovno obiskati popoldan v ambulanti, zgrajeni na državne stroške, kjer opravlja privatno dejavnost brez vloženega centa. Da ne začnem o Šaleškem lobijo. Sam sem do zdaj vedno volil leve stranke. V bodoče jih več ne bom. No, srečo imajo, da tudi desnih ne bom volil. Preveč strupa je tam.

In reply to by Migrant (nepreverjen)

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Ti verjetno ne živiš v Sloveniji in preveč gledaš Janševo televizijo. Če zbolim, lahko grem takoj k zdravniku. Če je kaj nujnega, je takoj na razpolago urgenca, kjer usposobljen in prijazen kader strokovno poskrbi zate. Zadnja leta sem imel več operacij. In na te operacije tudi nisem čakal " NESKONČNO " dolgo kot trdijo desničarji. In ne boš verjel . VSE TO BREZPLAČNO!!! Desničarji pa želite vse privat zdravstvo, zato lažete in dajete v nič javno zdravstvo. Vi bi radi zdravstvo samo za bogate, revni pa naj krepnejo. Želite Ameriko, kjer nekateri ljudje zaradi bolezni umirajo na cestah. Tam brez denarja niti do zdravnika ne prideš, da ne pišem o tem, da lahko o kaki večji operaciji ljudje, ki niso premožni, samo sanjajo!!! To želijo desničarji. KAR SE PLAČ TIČE, DESNIČARJI ZOPET LAŽETE!!! Uradni podatki govorijo, da so imeli delodajalci v letu 2017 3,2 milijardi evrov dobička!!! In vi si upate lagati, da ni mogoče dvigniti minimalne in ostalih plač. Naj ti še dalje razlagam, zakaj so Slovenci rekli stop desni politiki in so odpikali Janšo in SDS???

In reply to by Landini

ksantipa (nepreverjen)

Debeli fuknjenec, ti si stari, tebe še zobar včasi vzeme, ka ne bi umrl prle, kak preneha zobobo!
Kaj pa mi mlajši, ka smo itak sami "simulanti" in brez veze k doktorjem hodimo, če ravno nemamo 5 reber strejtih!

In reply to by DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Brez potrebe me žališ in zasmehuješ. Raje jasno napiši KAKŠNE PROBLEME IMAŠ TI OSEBNO Z NAŠIM ZDRAVSTVOM!!!

In reply to by ksantipa (nepreverjen)

Landini

Se popolnoma strinjam s tabo, čeprav redko. Dejstvo je pa, da SDS-a brez JJ ni. Razen Logarja, pa mogoče Černača, ko ni pod vplivom JJ-a, so drugi po miselnosti še slabši od JJ.

In reply to by Truplo

Gost 5 (nepreverjen)

DEBELI FUKNJENEC: dejstvo je da si debel in fuknjen.

In reply to by DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Taka izjava je hudo preuranjena. Vsa čast Šarcu, proti mojim pričakovanjem je uspel sestaviti vlado, ampak sedaj vladati in brzdati razne apetite ostalih...?

Prodaja NLB? Glasov levice ne bo imel, banko pa moramo prodati, ker smo prejeli denarno pomoč. Podjetja so na "trgu" in stalno nasprotovanje levice, da se nič ne sme prodati, bo delalo velike probleme. Drži pa, da lahko Šarec pričakuje pri tem tudi kakšen glas opozicije.

Ni problem, da ne bomo vlagali v vojsko, ampak enkrat nam bodo tudi rekli, da se naj obrišemo pod nosom za službe v Natu v Bruslju, katerih ni tako malo? Tudi tu lahko opozicija "preglasuje" levico in kaj bodo potem storili? Čisto možno, da sčasoma popolnoma odklonijo pomoč vladi in bodo reda radi stalno glasovali proti?

Že sedaj so dvignili glas podjetniki... mislim, da levica navija za višji davek pri dobičku? Razumljivo je, da če se pobere preveč denarja od dobička podjetij, bodo podjetniki imeli manjši interes nekaj ustvarjati oz. bodo poslavnje prenesli drugam? Nismo pač več v komunizmu, kjer to ni bilo mogoče.

Pokojnine? Nekateri navijajo za dvig osnove, več ali manj, pa se vprašam, bo dovolj denarja? Meni bi pasalo, da se to dvigne, ampak sem tudi realen. Prav tako pri minimalni plači in še pri čem.

Tako mislim, pa mi je po svoje čisto vseeno kdo vlada, da ta vlada ali ne bo dolgega roka, ali pa bo njeno delovanje polno zdrah in konfliktov.

In reply to by DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Tudi ti si nasedel šovu Boscarola, Akrapoviča in še nekaterih. Ti so vedno protin poštenemu obdavčenju. Gredo se nekaj sprevrženega in demagogijo. Zaposlujejo zelo malo delavcev ( % ), v svoji ošabnosti pa mislijo, da brez njih ni Slovenije. Pa se prekleto motijo. Za Boscarola se niti ne čudim, ker je že od nekdaj Janšev človek, zato je bil prvi gost pri Rosviti Pesek, ko je bilo potrebno napadati koalicijo, ki se ustvarja. Pozablja pa, da je v ne tako dolgem času prejel od države več kot štiri milijone evrov nepovratnih sredstev!!! Poglej obdavčitev v drugih državah, pa boš videl, da je tam veliko višja!!! Ne nekaj na pamet. Ni vseeno kdo vlada. Janševa nam je zrihtala ZUJF, ZPIZ - 2 , ........ dalje ne bom pisal, ker se boš razburil.

In reply to by Truplo

Janez Komunist (nepreverjen)

Tak to je,ko nepismeni verjamejo raznim Akrapovičem,resnica pa pravi drugače.
__________________________

Akrapoviču ni bilo treba plačevati davka na dobiček

Podjetje Akrapovič do leta 2016 zaradi davčnih olajšav na investicije ter raziskave in razvoj sploh ni plačevalo davka na dobiček. Šele v lanskem letu, ko je ustvarilo 13 milijonov evrov čistega dobička, je po javno dostopnih podatkih obračunalo 1,3 milijona evrov davka na dobiček.

Tudi sicer holdinške družbe, prek katerih številni znani podjetniki obvladujejo svoja podjetja, med njimi Igor Akrapovič, skoraj ne plačujejo davka na dobiček.

Holdingi, ki večino prihodkov ustvarijo iz naslova dividend oziroma delitve dobička hčerinskih družb, lahko iz davčne osnove tovrstne finančne prihodke izločijo po prejemu dividend. V davčno osnovo se upošteva le pet odstotkov tovrstnih prihodkov. Davek od dohodka pravnih oseb se namreč plača že v matični družbi, ki izplačuje dividende svoji lastnici. Ko se upoštevajo še stroški poslovanja, je davčna osnova pogosto razmeroma nizka in v nekaterih primerih celo ničelna.

Tudi če bi holdinška družba prodala finančno naložbo, v konkretnem primeru podjetje Akrapovič, to ne bi imelo vpliva na osebno obdavčitev Igorja Akrapoviča kot lastnika tega holdinga.

In reply to by DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

Truplo podjetniki dvigajo glas samo zaradi sebe in svojih koristi.
__________________________
Ko je prejšnjo sredo pet strank vlade Marjana Šarca podpisalo koalicijsko pogodbo, je bil novica dneva Igor Akrapovič. Lastnik istoimenskega proizvajalca izpušne cevi iz Ivančne Gorice se je namreč odločil, da si bo iz podjetja izplačal ves zadržani bilančni dobiček v vrednosti dobrih 32 milijonov evrov.

Za to je neposredno okrivil bodočo vlado. Ta je v koalicijsko pogodbo zapisala, da bo vse osebne prihodke iz rent in kapitala, torej tudi dividende, vključila v osnovo za odmero dohodnine, zaradi česar bodo ti v Akrapovičevem primeru obdavčeni po 50-odstotni stopnji.

Njegova poteza je razdelila javnost, sprožila pa je tudi veliko ugibanj o drugih razlogih zanjo. Akrapovič se je namreč za takšen ukrep odločil že 14 dni pred nastopom vlade Marjana Šarca.

Njegovega strahu očitno ne delijo nekateri ostali bolj znani menedžerji in njihova podjetja. Ravno nasprotno, iz skupščin delničarjev, ki smo jih na Siol.net analizirali v zadnjih dneh, je celo razvidno, da so skoraj vsi dobičke puščali v podjetjih.
Akrapovič nima denarja za izplačilo

Kot je znano, je podjetje Akrapovič sprejelo sklep o izplačilu celotnega zadržanega bilančnega dobička v vrednosti nekaj več kot 32 milijonov evrov.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bodo akumulirani bilančni dobiček namenili izplačilu dividend in naložbam v bolj predvidljivih poslovnih okoljih.
Toda analiza poslovanja družbe Akrapovič je pokazala, da ta nima denarja za izplačilo tolikšnih dividend.

Po zadnjih podatkih so skoraj vse premoženje družbe zgradbe in stroji (32 milijonov evrov) v Ljubljani in Ivančni Gorici, zaloge (31 milijonov evrov) in terjatve do poslovnih partnerjev (11 milijonov evrov).

Na bančnih računih je imelo konec lanskega leta le za 1,8 milijona evrov denarnih sredstev. Iz bilanc družbe Akrapovič pa je razvidno, da je svojemu lastniku sposobna v letu dni izplačati največ deset milijonov evrov.

To pomeni, da bi moralo podjetje prodati vse nepremičnine, da bi si Akrapovič lahko izplačal tolikšne dividende, ali pa do konca oktobra, ko se izteče rok za izplačilo dividend, pri bankah najeti visoko posojilo. Zadnje je malo verjetno.
Iz preteklega ravnanja Igorja Akrapoviča lahko sklepamo, da si 32 milijonov evrov ne bo izplačal, temveč bo vzpostavil posojilno razmerje in omenjena sredstva posodil nazaj. Za to pa bo svoji družbi obračunaval ustrezne obresti. Na leto bi torej lahko prejel dodatnih nekaj sto tisoč evrov.

To je Igor Akrapovič na primer naredil v letu 2016, ko je njegov holding "z namenom optimiranja finančnih stroškov" družbi Akrapovič začasno posodil devet milijonov evrov izplačanih dividend.

Iz vsega tega sledi, da bo Akrapovič težko dobičke vlagal na druge trge, saj tega denarja v resnici nima. Razen če bo podjetje zaprl in prodal vse premoženje.

Igor Akrapovič se bo torej kvečjemu izognil morebitnim višjim davčnim obremenitvam v prihodnjih letih.

In reply to by Truplo

Stric (nepreverjen)

Smo vas povozili politični amaterčki. Neje niti dva miljončeka vogrskih pejnaz pomagalo, pušnule ste.

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Oj-oj (nepreverjen)

Rajši te smeti küjrile v teš6 kak pa elektrarno napravile

tomo vinkovič (nepreverjen)

leiko pa bi v murskoj napravili kakšnih par 1000 ročnih generatorof, ki bi jih bezposelni prekmurci na roke gonili pa elektriko delali na ta način,, S tem bi ubili več muh i na en mah
a) dobili bi poceni elektriko
b) zaposlili bi brez poselne
c) rešili bi reko muro in žabe

Mi v partizanih smo tudi morali na roko goniti generatore, če smo hoteli imeti štrom za radio stanice,,in za razsvetljavo
No običajno pa so nam morali goniti generatore vojni ujetniki -Nemci in domobraneci

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

ti tomo vinkovič si ta pravi domobranec

In reply to by tomo vinkovič (nepreverjen)

Katastrofa... (nepreverjen)

torej bo mogoče gospod direktor Pomurskega razvojnega inštituta izgubil eno od pipic s katerih tako lepo vleče denarce iz državnih jasli. Ampak ni strahu, saj jih ima še več odprtih.

Landini

Jaz osebno ne verjamem, da se ne da narediti HE brez ohranjanja mrtvic. Samo tako je, če imaš idiote na obeh straneh. Eni a priori proti, drugi pa za. Enostavno ne verjamem, da se to ne da.

Vajz (nepreverjen)

Mogouče zatou, ke se ti ne senja, kakšen poseg je tou. Kak boš meu mrtvice, če de gladijna möre par metrov više od tej mrtvic?

In reply to by Landini

Lol lol (nepreverjen)

ŽIVI DOKAZ KA NA SOBOTA INFO PODPERATE UNIČENJE SLOVENIJE! NAMESTO KA BI SE ŠARCA POZVALO K ODSTOPE, VI DALE GNJAVITE LIDI Z KOALICIJSKO POGODBO, KI JE SMRT PODJETNIŠTVU NA SLOVENSKEM! SKRAJNI LEVIČARI TO STE VI ! PA ŠE NEKA, NA MURI DO ELEKTRARNE, SAMO MALO POČAKAJTE, MO POSKRBELI TO MI, KI NAM JE NEKA DO SLOVENSKOGA GOSPODARSTVA IN RAZVOJA PREKMURJA !

Vajz (nepreverjen)

Zabetonejrana Möra je gospodarski razvoj? Lejko tou malo nan bedakon zabačenin podrobneje razložisš?

In reply to by Lol lol (nepreverjen)

Lol lol (nepreverjen)

Takšoga bedaka zabačenoga nega kak si ti !

In reply to by Vajz (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Elektrna na muri mora biti vsi ki ste proti, bi jih morali dobiti po riti

Znebimo se polžev (nepreverjen)

Elektrarne na Muri bodo takrat , ko bodo vrabčki vrnili proso , se pravi na sveto Nikolovo , ne bo vam uspelo zasvinjati to prosto tekočo reko .

Madafaka4rill (nepreverjen)

Hahaha.. Prosto tekoča.... Ti si malo google maps odpre pa malo čez severno mejo ide po Muri..... Sigurno jih boš eno par vido, či nej malo povejkšaj zoom...

Hidro nej ka žab nede, veter nej ka se ftiči zaletavlejo, termo nej ka smetij nemo kurele( rajše na kupe zmečemo pa zemljo prek), fotovoltaike ne vejmo pogasite, jedrska je nevarna,
Te pa vgasnite fse ka nuca elektriko pa dale pod svejče živet....

In reply to by Znebimo se polžev (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Odlična novica. Odločen ne elektrarnam na Muri!

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Čak malo. Pa ti si zagrizen desničar, zdaj pa naenkrat podpiraš levo koalicijo. Kaj se je s tabo zgodilo?

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Od ge ti tou? Se ti je že čista odpelalo Tujkovič? :D Ne bi že čas bil ka razkriješ svojo pravo identiteto? :D No ajde...

In reply to by DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Nema problema. Napiši svojo telefonsko in te pokličem.

In reply to by Olosh (nepreverjen)

bb11 (nepreverjen)

jih pač tej 4 lejta nede. Se glih fajn projekt naprav v teh 4 lejtaj ka te naslednja vlada zijda.

Migrant (nepreverjen)

Bravo Židan, da si uspel to dati v koalicijsko pogodbo.

Celecof gujdek (nepreverjen)

Bravo Židan, ka si zajebo veliko državno investicijo v Pomurju, da boš še naprej gledal ukalupljeno reko Muro, ki sploh ni več naravna kot je bila nekoč. Na srednji in spodnji Savi bodo gradili (to ustreza Jankoviču), na Muri pa ne bi. Pa vij ste fuknjeni. Delate proti razvoju Prekmurja! Sicer pa razumljivo-Židan, saj nisi Prekmurec! To je v koalicijsko pogodbo vrinila Levica - kjer jim je bil svetovalec "sveznalac" HabjaNIČ, ki se z temo reke Mure napaja že en lep čas - preko nevladnih organizacij (denar jim daje država) in podore tujih energetskih firm iz A in D (tudi Dravskih elektrarn). Na bruhanje mi ide!

In reply to by Migrant (nepreverjen)

Janez Komunist (nepreverjen)

Bravo vlada,pa še marsi čemu odločen NE v Sloveniji.Posebno pa raznim takim.....

"Akrapoviču ni bilo treba plačevati davka na dobiček

Podjetje Akrapovič do leta 2016 zaradi davčnih olajšav na investicije ter raziskave in razvoj sploh ni plačevalo davka na dobiček. Šele v lanskem letu, ko je ustvarilo 13 milijonov evrov čistega dobička, je po javno dostopnih podatkih obračunalo 1,3 milijona evrov davka na dobiček.

Tudi sicer holdinške družbe, prek katerih številni znani podjetniki obvladujejo svoja podjetja, med njimi Igor Akrapovič, skoraj ne plačujejo davka na dobiček.

Holdingi, ki večino prihodkov ustvarijo iz naslova dividend oziroma delitve dobička hčerinskih družb, lahko iz davčne osnove tovrstne finančne prihodke izločijo po prejemu dividend. V davčno osnovo se upošteva le pet odstotkov tovrstnih prihodkov. Davek od dohodka pravnih oseb se namreč plača že v matični družbi, ki izplačuje dividende svoji lastnici. Ko se upoštevajo še stroški poslovanja, je davčna osnova pogosto razmeroma nizka in v nekaterih primerih celo ničelna.

Tudi če bi holdinška družba prodala finančno naložbo, v konkretnem primeru podjetje Akrapovič, to ne bi imelo vpliva na osebno obdavčitev Igorja Akrapoviča kot lastnika tega holdinga."

elektrikanaluft (nepreverjen)

Ja, vejpa. Vsaki pa bi mel elektroavto, doma pa tudi svojih 30 naprav napaja ka generator na roke žene. Klasično. :D

Vajz (nepreverjen)

Nej na pamet, no...

In reply to by elektrikanaluft (nepreverjen)

Znebite se polžev (nepreverjen)

Debeli fuknjenec , ka ti si že kdaj dobo po pički , tak samo vprašam ?

DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

Če hočeš probati, napiši svojo telefonsko, te pokličem in se zmeniva. Samo v tebi dobro: visok sem 203 cm, vagam 142 kg in sem v mladosti bil jugoslovanski prvak. Imaš priliko, da probaš.

In reply to by Znebite se polžev (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

sem pozabil napisati in 22 cm bez glave da se zna

In reply to by DEBELI FUKJENEC (nepreverjen)

samotar (nepreverjen)

Ka ste v Jugi imeli OLIMPIJADO NOROSTI?
Pa si zmagal!

S M (nepreverjen)

Pa so dosegli PREKMURCI da se bodo v veliki meri rojevali strupeni moram reči ubijalski komarji ŽRTVE V SRBIJI 21 NA HRVAŠKEM UMRL 1 V SLOVENIJI SE JE POJAVIL PRVI PRIMER.Torej ob MURI komarjev da te pojejo ko se bodo okužili bo lahko umrl marsikateri otrok od teh ki so bili proti ELEKTRANAM in še marsigdo , drug človek , otrok , kaj vem SAJ MISLIM TAKO , KER SO SE POJAVILI ŽE V SLO. Kako butast narod smo SLOVENCI Med tem pa se še bo ELEKTRIKA DRAŽILA ŽE NAPOVEDANO.

Vajz (nepreverjen)

Bumbar. Komari se redijo v stoječoj voudi. Tüdi zajezena reka je stoječa voda....

In reply to by S M (nepreverjen)

tomo vinkovič (nepreverjen)

Akrapovič in Boskarol bosta zjebala te levake,,Prenesla bosta firme v Avstrijo in na Hrvaško in naši ljudje se bodo leiko obrisali pod nosom za silne peneze, koja su sada Akrapovič in Boskarol plačevali v proračun,,
Ja v Sloveniji se pripravlja nova Venezuela,,,Čimprej moram napolniti vojne zaloge ,,najmanj 10 vreč moke 5 vreč fižola in veliko veliko konzerv

Janez Komunist (nepreverjen)

Kaj še nista spakirala,bi rad videl,če bosta v Avstriji tudi tak lajala kot tu v Sloveniji.Ja pa na Hrvaško naj gredo ja,tam še bosta najebala.
Taki lahko gredo samo v Bolgarijo,Romunijo in njim podobne države,kjer bodo Akrapovič in Boskarol lahko podkupovali koruptivne politike,delavci pa jim bodo delali za 200 ali 300 € na mesec in tako bosta imela spet več dobička.
Takim pa,če bi hoteli kaj prodat v Sloveniji plačilo carine 500 %.

In reply to by tomo vinkovič (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Vsi tisti nasprotniki elektrarnam na Muri, naj dajo tistih 10 mio . EUR Dravskim elektrarnam nazaj, ker so jih te porabili za projekte in študije ZA elektrarne na Muri.

Levaki marš (nepreverjen)

Pa to ne moreš verjet. Kako zabiti smo Prekmurci, da dovoljujemo, da se državne investicije na področju energetike dogajajo vse povsod drugje samo v Prekmurju ne. Nočemo 400kV daljnovod do Madžarske, nočemo HE na Muri....pa ka vanabe "okoljevarstvenike" od komarov in ptiči mo živeli in dobivali elektriko, ki jo še vedno 50% uvažamo. Zato pa ala Habjaniče in podobne tiče podpirajo RWE, Verbund... energetski gigante, da naši "varovalci reke Mure" kričijo "ohranimo Muro nedotatknjeno" (zamudili so vsaj 50 let - ker Mura ni več nedotaknjena, nima meandrov kot nekoč - je kanal). Zaradi njih pa Slovenija še vedno uvaža elektriko od privatnih in državnih energetskih gifantov iz Avstrije in Nemčijo. Naivni ljudje ob Muri pa nasedajo. Eni pač imajo koristi od tega (tipi ala HabjaNIĆ in tisti iz društva "ohranimo Muro", naivna raja pa pade na fore o nepotrebnosti HE (zardi zaščite ptic, žab - flore in favne v in ob reki.... NAIVCI, ki vas eni izkoriščajo!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice