Po stagnaciji je kmetijstvu lani uspel velik preobrat. Čisti dobiček tako visok ni bil že vse od sprejetja evra. Največje kmetijske družbe v Pomurju beležijo lepe prihodke.

Kmetijstvo v Sloveniji predstavlja 1,3 odstotka bruto domačega proizvoda. Ta prispevek se je v letih velike gospodarske rasti vztrajno nižal; medtem ko so slovenska podjetja v splošnem beležila veliko rast, so prihodki od prodaje družb v kmetijstvu stagnirali.

A po dveh letih je dodana vrednost v kmetijstvu, gozdarstvu in ribolovu v 2018 dosegla ogromno rast. S kar 22 odstotki je bliskovito švignila mimo 4,5-odstotne rasti slovenskega BDP. Celo v gradbeništvu so zabeležili 'le' 13-odstotno rast.

Pri Financah so na osnovi uradne statistike, z analizo velikih kmetovalcev in samostojnih podjetnikov oziroma manjših kmetij ugotovili, da so prihodki od prodaje družb na področju kmetijstva v 2018 zrasli za devet odstotkov. 

Podjetja v tej panogi so zabeležila skupno 11 milijonov evrov dobička. O takih zneskih je nazadnje bilo govora leta 2007, ob sprejetju evra. 

Omeniti sicer velja, da so k temu močno prispevale tudi subvencije v kmetijski dejavnosti. S skupno 20 milijoni evrov so te namreč bile najvišje v zadnjem desetletju. 

Izvrstna letina

Razloge za poskok gre iskati predvsem v obsežnejšem rastlinskem pridelku, ki je za 36 odstotkov presegal tistega iz leta 2017. Še posebej so se veselili sadjarji, saj se je vrednost pridelanega sadja ob izjemno dobri letini potrojila. S tem pa je za dobrih 40 odstotkov porasla tudi vrednost vina. Vrednost pridelanih žit in industrijskih rastlin je medtem bila večja za šest odstotkov.

Največja kmetijska podjetja in zadruge

Na lestvico največjih kmetijskih podjetij in zadrug v Sloveniji, ki so jo glede na prihodke od prodaje pripravili pri Financah, se je uvrstilo kar nekaj pomurskih družb:

Vir: Finance.si (AJPES, Bisnode GVIN, letna poročila)

Največje prihodke med kmetijskimi podjetji, ki jih je na lestvici sicer le peščica, je lani ustvarila prav prekmurska družba za gojenje perutnine Panvita Agromerkur. Podjetje s 159 zaposlenimi se ponaša s 15 milijoni evrov prodaje in 568.000 evri dobička. 

Na tujih trgih se je še posebej dobro odrezala vinogradniško-vinarska družba Puklavec Family Wines, katere lastnik je eden najbogatejših Slovencev Vladimir Puklavec. Izven meja so namreč lani prodali več kot polovico od skupno 11,6 milijona evrov prihodkov.

Med najuspešnejšimi velikimi pridelovalci je tudi podjetje Paradajz, ki se je nedavno uvrstilo na lestvico najuspešnejših srednjih podjetij, po dobičkih pa se lahko kosa celo s podjetji s področja farmacije in IT. Družba, ki nam je dala znane paradižnike Lušt, je lani zabeležila 8,1 milijona evrov prihodkov od prodaje in 1,8 milijona evrov čistega dobička. 

Tudi v Radgonskih goricah so se ob 10,9 milijona evrov prihodkov od prodaje razveselili več kot milijon evrov dobička.

Kmetijsko gospodarstvo Lendava Jožefa Magyara je medtem lani bilo deležno drugih najvišjih subvencij v državi. Toda z dvema milijonoma subvencij in 2,3 milijona evrov prihodkov se med 40 največjih v državi le ni uvrstilo.
 

S spleta

Komentarji (41)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
KMETIJSTVO BUM (nepreverjen)

Sicer pa, kaj imamo mi navadni državljani od tega da je kmetijstvo doživelo BUM - ČISTO NIČ, nasprotno vse se je nenormalno podražilo. Žepe si polnijo kapitalisti - lastniki, ki so do lastništva prišli na zelo dvomljiv način, niti slučajno pa, da bi dali svojim zaposlenim kaj več plače od minimalne. Država pa jim deli visoke subvencije, nepovratna sredstva in vse mogoče spodbude, pač enim privilegiranim. Mala kmetijska gospodarstva so namerno uničili samo da lahko harajo ti veliki in da se lahko na veliko krade, jebeš tako državo.

Pred enim mesecem (nepreverjen)

so pa rekli da je slabo vreme vse unicilo in da ne bo pridelka ...

In reply to by KMETIJSTVO BUM (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Navaden kmet ni kriv za podražitev. Obrni se na trgovca in na podjetja v seznamu iz članka, ki na račun navadnega kmeta in potrošnika na veliko harajo.

In reply to by KMETIJSTVO BUM (nepreverjen)

Kukoz39 (nepreverjen)

Sami ste si krivi, kaj pa sprejmete ta dela za minimalca. Dokler bodo ljudi, ki bodo ta dela opravljali za minimalca, bo pač minimalec.

In reply to by KMETIJSTVO BUM (nepreverjen)

zavozene (nepreverjen)

subvencije so pa vekse ???

In reply to by KMETIJSTVO BUM (nepreverjen)

proizvodnja (nepreverjen)

Kakšen udarni naslov ! Ja, večje družbe imajo nekaj dobička. V primeru po večanja plač, ki so kakšne so, bi ta dobiček že šel.
Postavimo se v vlogo malega kmeta. Ali on živi dobro ali životari, kaj menite vi o tej temi? Osebno menim, da jim ne gre preveč dobro. V kolikor nebi bilo subvencij pa je vprašanje, kdo bi še delal na zemlji, kajti repromaterial je zelo drag proti izdelkom, ki jih pridelujejo in prodajajo kmetje.

Etna (nepreverjen)

Saj to sploh ne drži, kmetom so pri Panviti večinoma plačali nižjo ceno z izgovorom, da pšenica ni najboljše kakovosti, tujcem plačujejo več, to je ve goljufija.

suli (nepreverjen)

Spoštovani komentatori z vami se popolnoma v vsem strinjam. Če pogledamo malo nazaj lahko vidimo koliko denarja (tudi subvencij) je bilo vrženo v državne firme (Mura, Nafta idr.), vidimo lahko tudi na slabi banki ves dolg firm in nakoncu lahko ugotovimo, da je to isto sranje samo drugo pakovanje. Zato menim, da takšni levi politiki že enkrat moramo povedati konec.

gvgh (nepreverjen)

se strinjam levi politiki potrebno povedati stop.
Ampak v sloveniji nimamo desne ekipe.
SDS je bolj levi kot pa trenutni levicarji.

In reply to by suli (nepreverjen)

Juhuhu (nepreverjen)

SDS ni stranka, SDS je diagnoza.

In reply to by gvgh (nepreverjen)

komunajzar (nepreverjen)

Dragi Suli malo si se zgujbo v zgodovini ali pa si v šoli se slabo učil. Levi so nej nikdar takši velki posestniki Pa tudi Židan s svojo SD nej nikši levi.

In reply to by suli (nepreverjen)

suli (nepreverjen)

Pa neš tij zdaj meni pravo ka je SD levo sredinska ali pa celo skrajno desna stranka.Jes še zaenkrat vidim ponoči mesec na nebu, tako da mi ga je nej potrebno kazati v vodi.

In reply to by komunajzar (nepreverjen)

Juhuhu (nepreverjen)

SDS ni stranka, SDS je diagnoza.

In reply to by suli (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Panvita, Mlinopek, Agromerkur, Paradajz, Ochean Orhids pa ostali na mrtvo izkoriščajo dijake pa študente šterin plačüvlejo 3 evre na vöro za žametno pa zdravi škodljivo delo v praji, vročini, na sunci. Lopovi.

Kukoz39 (nepreverjen)

Torej so dijaki oziroma študenti sami krivi, ker sprejmejo tako delo.
Na študenskom servisu je lepo napisano za kakšno delo gre oziroma kje ter točna urna postavka.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Obljubljene ur… (nepreverjen)

potem pa delajo za mesec ali 2, jih ne placajo, nehajo delat ... prevaranti zaposlijo spet novo rundo za prevarat ... inspektor pa spi z visoko placo v drzavni pisarni ... itn.

In reply to by Kukoz39 (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Prvič daj tij besedi študentski servis ven iz stavka. Ker večina študentov, oziroma praktično vsi, nejso prišli prek razpisa na študentskon servisi notrik. Drugič, so marsišteri študentje srečni, če sploj dobijo kakšno službo za mesec ali dva. Ker vse ide preko vez in nemreš skoraj nindri cuj priti. Razen kelnaraj ali kaj podobnoga, ampak tej tudi iščejo za več mesecov delavce. Te pa pač zemeš to delo, zaslužiš kakšnih šeststo evrov, kar je boukše kak nič. Tretjič, plačujejo minimalno. Je več kak tri evre, ampak se absolutno strinjan s ten, ka je to dosta dosta premalo za delo tan v silosi ali mlini, ge se samo kadi. Ge samo sakšnih 5min ven šmrklaš praj od žit ali mele. To pa je do veeelkoga deleža tudi kriva zakonodaja, ka prvič sploj dovoljuje študentsko delo, drugič pa ne davle nekšnoga minimalca za določeno delo....

In reply to by Kukoz39 (nepreverjen)

Hjao (nepreverjen)

Daj prvo se malo pozanimaj kelko majo študentje urno postavko kera je Zakonsko Določena, pa te neka dale pijše.. ne ka tu neka kvasiš v tri krasne..

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Rankočannn (nepreverjen)

💣Mislim ka se je Mlinopek malo zgujbo v finacah🤔🤔🤔🤔mislim ka je podjetje z veliko tdracijo zelo uspešno in stabilno ampak plača delavcev je 🔬in za golih 600€ nevem kako zdržijo?????delavci ki delajo v nevdržni teperaturah not v podjetju čez 45c in potem še zunaj 30c ??????? Ali dobijo vodo ????in....

luc-ifer (nepreverjen)

Pa glavno ka ma direktor pa sin velke plače delavci so samo strošek lejko so radi ka delajo pa še ogrevanje njim odtegnejo POHLEP NE POZNA MEJA ?

In reply to by Rankočannn (nepreverjen)

Kkkk (nepreverjen)

Nej samo direktor pa sin, tudi bejla mama😯pa gospod iz mlina ki pojma nema zakoj se Ide na firmi.....

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

Pohandrič (nepreverjen)

direktor mlinopeka je slejpe,glujpe.pozabljive stare ......njegof sin,bejla mama,pa gospod z mlina so pa njegove dibro placane snofase ka njeme govorice po firme na nos nosijo !!!!! Na Mlinopeke se dogajajo risanke....zanima me da do novinare sli do direktora pa ga pijtale da misle v penzijo genote !!!!

In reply to by Kkkk (nepreverjen)

Vipko
Truplo

@Luc-ifer:

Zanimiv komentar... vendar, da ne bomo kaj je, pa ni in bo ali ne bo... kaj misliš s tem, da jim ogrevanje odtegujejo? Na delovnem mestu? Koliko je pa potem temperatura pozimi, v hladnejših dneh?

To bo verjetno zanimalo marsikoga?

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

Sarkazem, ker so peki vedno na vročem pa jim ostanejo razlike do normalne delovne temperature.

In reply to by Truplo

asdfhgjgfvd (nepreverjen)

Jah, Mlinopek živi še izdak v preteklosti... Če gledaš pekovske izdelke pa kruh - že od pamtiveka je vse isto. Nega nič novoga. Nega napredka. Ges san delo kak študent tan eno leto na vagi. In ti poven, strojna pa programska oprema je bilo oboje taaaaaak staro. Računalnik nevenči je mel pol GB RAMa. Če bi to bilo pred 15 leti, bi še bilo vse super. Ampak je bilo dooooosta kasneje... Vse san srečen, ka je tisti program, šteroga smo nucali, znal vkuper sešteti količino pšenice oz. Rži v določenon časovnon obdobji. To je bil vrhunec tehnologije tan. Pogodbe o odkupi žit smo pisali ročno. Dva izvoda na kmeta. Seveda brez kopirca ka bi mi trbelo izpuniti samo en izvod pa bi ovoga samo skopejro. V najvekšoj gužbi. Ges san te uvedo, ka je obstajo en PDF dokument, šteroga se te lejko z adobe readeron izpuno. Saj ajde, ovi instrumenti v laboratoriji so bili že moderni, ampak vse ostalo je bilo še rejsan iz leta 1999... Te se na žalost nej trbej čuditi, zakoj ide vse pomali doj....

In reply to by Rankočannn (nepreverjen)

Kroške (nepreverjen)

Lušt.. Puklavec.. So za mene nej glih meti.. Mene bole zanijma ci je moj sausid ivek kaj vec zaslujzo letos nej pa tej ka ze itak majo prevec

Putin (nepreverjen)

Tile subvencionirani kmeti kak so se jokali pozimi ces da ni bilo zime in zaradi toga bojo ob izdelek... Zaj pa na vlko ugotavljajo da glij zaradi blage zime kasirajo lejpe peneze..

Čergoli (nepreverjen)

Magyar Bacsi je car!!!! Sedaj bo baje začel z uvozom kokoši iz Makedonije tam ima baje že svojega človeka.

Pohandrič (nepreverjen)

Dragi moje, rejsimo Mlinopek dokler je se cas!! Vec kot ucitno je ka se podjetje namerno unicuje! Vsi dobri delavci kero so Mlinopek napravile, odhajajo....direktore je vseeno ce pekarna umira...cl9vek na vod8lnon meste je vec nej sposoben pelate te zgodbe ker ga je cas povozo...posodobitev, novitete, novi trgi, odkupi pridelkov so nujno potrebni...ampak???? Vprasajmo se zakaj je tako!!!!

Kkkk (nepreverjen)

Glavno ka je tam zaposlen g. Maček, zavolo keroga so mogli in se morajo drugi delati da on lahko odi streljat na golobe, gda je pa govor o plači pa je odgovor LEJKO IDETE, ČE KOMI KAJ NE PAŠE, SAJ JIH 100 ČAKA PRED VRATAROM ZA SLUŽBO..... 🤔😁😯

mali_vrtanek (nepreverjen)

nej 100, niti eden ne čaka, kelko meni znano so vsi dobri peki odišli avtoje pa posvejte šrajfat, bar pri ženaj doma ponoči spijo pa še za vekše pejneze ... tak ka do znankar pomali zapejrali štacuno ... vglavnon po moje ide se sküper "nizbrdo" ... vej pa ob 9h v klasi več nika nemajo, boutašica se pa škrable v prazni bouti cejli den

In reply to by Kkkk (nepreverjen)

Pohandrič (nepreverjen)

Tocno tak, pejneze si talajo kak jin pase, zatau pa g. direktor nemre iz mlinopeka! Napravo si je kardel9 nrsposobnih lidij, tau njeme vsi zamejrimo....da bi se bar te narejdo grupo sposobn8h ka bi tau nekan slo, nej ka ide vse vrage! Srce me boli da si zmijslen pojem Mlinopek prle in ia je zdaj...medije ge ste...???? Ge bi se na meste teh direktorovih klumašof umakno, ker na kunce de nesce krijf za vse 5au ka se dogaja...in zna se zgodite ka te tau vi!!!

In reply to by mali_vrtanek (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

Samo eno stvar kruh, ki ga prodaja potujoča trgovina se prodaja na keš brez računov taoje para za sina privatnike kasera na keš potrdila na roko napisana nikjer zavedena in še in še sodelovanje z inšpekcijo in sodiščem in odvetniki je zagotovljeno po lovski liniji?

In reply to by Pohandrič (nepreverjen)

Vipko
Truplo

@asdfhgjgfvd in @Pohandrič: zadetek v polno. Verjetno sta mlajša, mogoče študenta, podjetniška mladca in takoj se po pisanju vidi, da gledata naprej, kakor je dandanes pač potrebno. Nam bilo všeč ali ne, stare poslovne miselnosti izpred dvajsetih, tridesetih let... ajde in prejšnjega sistema, več ne "palijo"!

Do pred nekaj let... sem imel kar precej informacij iz tega podjetja, seveda to niso bile neke poslovne skrivnosti. Splošne informacije pač. Če so bile informacije točne, direktor niti nima v pisarni računalnika. Kako naj dandanes tak človek vodi podjetje, ko si ne ve nikjer poiskati pravih in nujnih informacij sam, ampak to mora, namesto da bi delal kaj pametnega, početi nekdo drug. To kot prvo. Kot drugo, sam direktor ima glede na odstotke baje precej delnic, nekaj podpornikov zraven in obvladujejo več kakor polovico. Kam bi ga podili, ko ga enostavno ne morete, ker je lastnik... Žal pa se potem taki držijo svojih položajev do smrti, a ne vidijo, da tako levo, kakor desno, vse beži s svetlobno hitrostjo mimo njih.

To, da jim mora nekdo narediti obrazec za izpolnjevanje, pa je naj v PDF-u, Wordu ali Excellu... je pa itak žalost brez primere. Pa to so ene vrste praktične osnove za hitro, natančno in logično delo... da ne seštevaš "peške" ali mlatiš po tipkah, da ti seštevalni stroj iz prejšnjega stoletja na trak piše zneske... Pogodb seveda ne more! Saj ne moreš... verjeti!

In zanimivo, tudi vlada ima neke pacarje, kar se tiče teh stvari, saj se drugače ne bi zgodilo tisto, da je bila napaka v formuli glede tiste makete. In baje še en primer...? In potem se čudimo, da nam marsikje nekatere stvari kar bežijo stran... pač šlamparija in še kaj.

In reply to by Pohandrič (nepreverjen)

SSDSS (nepreverjen)

Joj, ka si ti pameten...

In reply to by Truplo

PREK-MURE (nepreverjen)

Ka de pa direktor z računalnikom, če ne ve z njim delati.

In reply to by Truplo

stric vili (nepreverjen)

Kar se tiče Mlinopeka jih gor držijo še samo nekatere ustanove. Itak pa bo trg naredil svoje in dobri ostanejo slabi pa propadejo. In prav je tako. Mlinopek bi že davno moral propasti. Glede Lušta pa je zadeva taka, da veliko pripomore propaganda o Slovenskih izdelkih in tudi visok standard ljudi. Pišejo, da Lušt prekaša v dobičkih IT podjetja. Ja saj jih lahko, če je bistveno dražji, kot paradižnik iz uvoza. Delavci pa na minimalcu. Danes v trgovini. Dva na oko popolnoma enaka paradižnika. Italijanski 0,99 EUR akcija. Lušt 2,99 EUR !!!! Dobički, da te kap!
Sicer so pa kmetje vedno jamrali in potem vidiš vedno večje traktorje in velike nove avtomobile !!!!

Pohandrič (nepreverjen)

Ja škoda je samo tau, ka mij nemremo praktično s temi komentare nika napravite drujgo kak tau ka de se pa krivec isko seposejde indre samo tan nej ge bi se mogo, je tak g. direktor mlinopeka in ekipa?? Zal mi je tude ka te komentare direktor sam nevej poglednote, pa tude racunalnika nema ka bi si pogledno...kak lejko tak funkcionejra ena taksa firma mi je nej jasno....pa lastnike, ste zadovoljne s tejme rezultate, oziroma s ten vodenjem ali ste vsi lovci pa van je tude vseeno?????

Kkkk (nepreverjen)

Ma g.direktor mlinopeka drujge zato da mu preštejo komentare, ter mu nosijo informacije, on pa komaj čaka,da izve ka novoga, 🤔😁

Pohandrič (nepreverjen)

Ce pa ne vide vec kak be te naj presto....informacije njeme pa morejo tej njegove priliznjence nosite.....ka san tuj vec ne cuje kak trbej.....

In reply to by Kkkk (nepreverjen)

Pohandrič (nepreverjen)

Dobri delavci nikoli ne bezijo iz pidjetja zaradi podjetja ampak zaradi vodstva, v primeru Mlinopeka zaradi g.Direktorja...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice