Lani so tujci v Sloveniji kupili veliko več nepremičnin kot leto prej. Čeprav med tujci ni velikega zanimanja za nakup hiše ali stanovanja v Pomurju, pa je slika na področju kmetijskih zemljišč ravno obratna.

Dejavnost tujcev pri nakupu nepremičnin se je lani tako močno povečala, v primerjavi z letom 2015 je bilo zabeleženih kar 28 odstotkov več nakupov tujcev. Tujci so največkrat kupili hišo ali stanovanje.

Nepremičnine zanimive za Nemce in Avstrijce

Največ tujih nakupov večinoma opravijo kupci iz sosednjih držav. Angleži, ki so bili pred leti največji kupci prekmurskih hiš, so v preteklem letu v Pomurju kupili samo tri nepremičnine. So pa bile nepremičnine v Pomurju zanimive predvsem za Nemce in Avstrijce. 

Tujci kupujejo pomursko zemljo

Če pa tujcem ne dišijo nakupi nepremičnin na območju Pomurja, pa jim očitno toliko bolj dišijo naša kmetijska zemljišča. Saj je ravno na območju Pomurja, brez Murske Sobote in okolice, lani zabeleženih največ tujih nakupov kmetijskih zemljišč.

Tuji kupci so kupili trideset zemljišč, od tega štirinajst Avstrijci in pet Nemci, sledili so Italijani s štirimi nakupi. 

Kmetijska zemljišča na območju Pomurja kupujejo tudi slovenska podjetja v tuji lasti, vendar obsega teh nakupov ni mogoče oceniti, saj iz evidence trga nepremičnin niso razvidni. 

Avstrijski kupec povzroča rast cen

Sicer pa spomnimo, da so Avstrijci pri nakupu povsem izenačeni s slovenskimi kmeti, ki pa pri ponudbah le težko dohajajo svoje avstrijske kolege. Čeprav cene močno dvigujejo, zemljo dobijo pol ceneje kot v Avstriji. Strokovnjaki opozarjajo, da vsak avstrijski kupec vnaša negotovost na trg kmetijskih zemljišč in povzroča rast cen.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kanžor

Alo za kaj pa sobotainfo ne poroča o dveh požarih isti dan v isti hiši pri Kontrecu --Langi v Beltincih ?Ne smete pisati ? In kaj je vzrok že štirih požarov pri isti hiši ?

,,,,,, (nepreverjen)

Alo ....... malo nazaj v šolo. Dvojina pa množina sta resniva problema pri tebi. Je tak?

In reply to by kanžor

kanžor

Dobro ,da se nisi nikoli zmotil vsaka ti čast semletoša

In reply to by ,,,,,, (nepreverjen)

Starejše novice