Najnižja brezposelnost od leta 2008

Po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje je bilo ob koncu junija v Sloveniji registriranih 99.795 brezposelnih, kar je 2,4 odstotka manj kot maja in 9,5 odstotka manj kot junija 2015. V primerjavi s prejšnjim mesecem je bila brezposelnost nižja v vseh območnih službah Zavoda. V prvem polletju se je zaposlilo 44.291 brezposelnih oseb, to je 8,7 odstotka več kot v primerljivem obdobju lani.

Statistika v Pomurju

Na območju Območne službe Murska Sobota je bilo konec junija registriranih 7.767 brezposelnih oseb, kar je za 1.076 oseb oziroma 12,2 odstotka manj kot junija lani. V primerjavi z majem pa se je brezposelnost znižala za 233 oseb.

V evidenco brezposelnih se je v enakem obdobju na novo prijavilo 3.193 oseb, kar je 195 oseb manj kot v enakem obdobju lani. Največ je bilo oseb, ki se jim je izteklo delovno razmerje za določen čas, kar nakazuje na to, da imamo v Pomurju veliko sezonskih delavcev, nekaj manj pa je bilo oseb, opredeljenih kot trajno presežni delavci, ter iskalcev prve zaposlitve.  

Struktura brezposelnih v evidenci zavoda pa se slabša. Povečuje se namreč delež starejših od 50 let, dolgotrajno brezposelnih, invalidov in oseb brez strokovne izobrazbe. 

Veliko nekdanjih Murinih delavcev še vedno brez zaposlitve

Najmanj na novo prijavljenih v evidenco brezposelnih v letošnjem letu je bilo oseb, ki so delo izgubile zaradi stečaja oziroma likvidacije podjetja. Tudi nekdanji Murini delavci so po stečaju podjetja večinoma dobili nove zaposlitve. Na zavodu so ostali težje zaposljivi, ki se vključujejo v programe Aktivne politike zaposlovanja, kamor spadajo tudi javna dela. A ker je čas javnih del omejen, so osebe čez čas ponovno brezposelne. Tako brez zaposlitve še vedno ostaja 555 oseb iz prvega stečaja Mure.

Zaposlitvene možnosti

Od januarja do junija letos so delodajalci Območni službi Murska Sobota sporočili 2.457 prostih delovnih mest. Od tega je bilo največ prostih delovnih mest v predelovalnih dejavnostih, in sicer 642; v gradbeništvu, in sicer 391, ter delu v trgovskih dejavnostih, in sicer 223. V gostinstvu se še vedno srečujejo z velikim povpraševanjem s strani delodajalcev in presežkom delovnih mest. 

Največ zaposlitev ponujajo gradbena podjetja

Na seznam pomurskih podjetij, ki trenutno iščejo največ oseb za zaposlitev, so se uvrstila kar tri gradbena podjetja. Na spodnjem seznamu pa je deset podjetij, ki so do sedaj v letošnjem letu potrebovala največ novih delavcev. 

 •  Cartago, 145 potreb
 • Gradbeništvo Ramadan Sahitaj, 100 potreb
 • Elrad Internacional, 40 potreb
 • Arum, 38 potreb
 • Radenska, 30 potreb
 • Moda Milan, 28 potreb
 • XAL Svetila, 28 potreb
 • Gradbeništvo Colorline, 24 potreb
 • Elektro Maribor, 21 potreb
 • Gradbeništvo Šnajder, 20 potreb 

Ukrepi Aktivne politike zaposlovanja

Država je za te ukrepe letos namenila več kot 182 milijonov evrov, namenjeni pa so najbolj ranljivim skupinam. Ključni cilj je zmanjšanje števila dolgotrajno brezposelnih ter zvišanje zaposlenosti mladih, starejših in nizko izobraženih.

Ciljna naravnanost ukrepov, ki se izvajajo v Pomurju, je namenjena predvsem težje zaposljivim osebam, med katere spadajo starejši, dolgotrajno brezposelni, invalidi in tudi mladi.  

Usposabljanje za viličarista in izdelovalca kruha na tradicionalen način

Letos je bilo v ukrepe Aktivne politike zaposlovanja vključenih 1.308 oseb, največ v javna dela. Letos pa prvič izvajajo tudi program ''Zmorem, ker znam,'' ki združuje neformalno izobraževanje s 104 urami teoretičnega dela programa in dvomesečnim usposabljanjem na delovnem mestu pri delodajalcih. 

Program izvaja MIC in Ljudske univerze v Pomurju, izbrali pa so predvsem programe, ki pomenijo deficit. Skupno bi v programe vključili 224 oseb, prijavijo pa se lahko pri svojem svetovalcu zaposlitve. 

Programe izobraževanja za viličarista, socialnega oskrbovalca na domu in računovodjo za manjše družbe že izvajajo, konec poletja pa bodo začeli z naslednjimi programi: 

 • izdelovalec kruha, peciva in testenin na tradicionalni način
 • pomočnik kuharja
 • maser
 • pomočnik natakarja
 • maniker, in drugimi 

Kakšna je realna slika o uspešnosti teh programov? 

Programi ne dajejo zagotovila, da bodo delodajalci po usposabljanju osebo zaposlili. Zavod za zaposlovanje pa njihovo uspešnost preverja, a to z zamikom. Če se podjetje, pri katerem so delojemalci usposabljanje že opravljali, ponovno zanima za usposabljanje, ima pravico do tega le, če je zaposlilo polovico oseb iz prejšnjega programa usposabljanja. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice