Ljubljansko višje sodišče je potrdilo sodbo v zadevi Patria in Janeza Janšo tako obsodila na dve leti zapora.

Za komentar sodbe višjega sodišča smo se obrnili na murskosoboško SDS in pomurske poslance. Karel Šoš nam je v telefonskem pogovoru priznal, da nad sodbo ni presenečen, saj se je takšen "politični konstrukt" pripravljal že dlje časa, predsednika SDS Janeza Janšo pa se je levica želela rešiti že dolgo časa. Šoš je prepričan, da kongres Pozitivne Slovenije in postavitev Jankovića nazaj na mesto predsednika stranke ni naključje, še več, kot je povedal, je bila izpostavitev Jankovića s strani protikorupcijske komisije zgolj navidezna protiutež za boj proti Janši.

"Zna se, kaj je SDS zagovarjala in katere stvari, ki bremenijo levico, je odkrila, zato nam je takšen razplet logičen." Karel Šoš

Šoš ob tem dodaja, da bo pravica prej ali slej prišla na površje, saj gre v konkretnem primeru za podobne prakse, kot so se jih posluževali v bivši Jugoslaviji, ko so nekomu nastavili dokaze tako, da se je bilo nemogoče sploh zagovarjati. "Gre za politični konstrukt," je zaključil Šoš.

Kako pa odločitev sodišča komentirajo ostali pomurski poslanci?

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša zastopa mnenje, da je bila sodba odločitev sodišča in se mora potemtakem tudi spoštovati. Ob tem dodaja, da bi bil vsakršen drug komentar neumesen.

Jožef Horvat, predsednik Sveta Nove Slovenije in poslanec Državnega zbora, je bil pri svojem odgovoru nekoliko zadržan, saj v njegovi stranki ni uveljavljena praksa, da bi komentirali odločbe sodišč, ne glede na to, za kakšno zadevo gre. 

Poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz izjavlja, da dokler sodba velja in je pravnomočna, se mora upoštevati. Druge pravne poti po njegovem mnenju ni, vendar dodaja, da naj bi se tovrstni primeri preverili tudi na drugih, višjih instancah. Če se odločitev sodišča tudi tam izkaže kot ustrezna, se mora spoštovati.

Poslanec SD Branko Smodiš:

"Neodvisno sodstvo, ki sodi po črki zakona, je temelj in predpogoj za delovanje demokracije in uresničevanje pravne države. Menim, da je treba odločitve sodišča v polni meri spoštovati ter se izogibati vseh komentarjev, ki sodišča postavljajo na polje političnega ter načrtno načenjajo zaupanje v delo sodišč in pravno državo nasploh."  

Za izjavo smo prosili tudi podpredsednico SLS Jasmino Opec in poslanca PS Branka Ficka, vendar odgovorov zaenkrat še nismo prejeli.

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tugr (nepreverjen)

Dajte, dajte, Janša za vse krivi levico, Jankovič pa vedno desnico. Oni se idejo redne igrice z nami, mi nimaki pa tomi vrvlemo. In što de zmago na predčasnih volitvah (kere verjetno do)? Ja, to drugi kak SDS ali PS ali SD... In to so tiste stranke, kere so poskrbele za to, KA SMO TA, GE SMO! Trbej se teh politikov rešiti, ovaček nemo nikdar svobodno zadihali!!!

sijo1972 (nepreverjen)

Jankovič gre na politično smetišče, Janša v zapor, zdaj je pa potrebno najti poštenega politika, ki bi končno prevzel vlogo voditelja in popeljal Slovenijo tja kamor sodi, saj je večina slovencev poštenih in pridnih.

joshy

Jao glih Šoš de tu nekaj pametnjačo... Saj pa nej čudo ka je Slovenija v tak slaboj situaciji, če pa mamo v politiki ogromno propadlih podjetnikov kak je Šoš, keri so nej znali niti svojih podjetij voditi ka so propadnila in oni bi zdaj politike špilali pa državo vodili???

Vipko
buldog

sijo1972, nekaj malih napakic.... tudi Zoki mora v Dob.... še prej pa zaplemba premoženja v višini vrednosti, ki ji ne znata razložiti izvora (ni računov!)... Še preiskovalci NPU naj se zagrizejo v premoženje Zokijevih sinčkov in Janšine žlahte od brata do ženine sestrične naprej....In obsodba za davčno utajitev; za oba! Pod ostalo pa se podpišem.

duševni pastir (nepreverjen)

Večje usluge JJ nemreš napraviti, kak tou, ka z njega napraviš kvazi žrtev.

Gladiator.

sijo1972, ge se ne bi strinjo ka je večina Slovencov poštenih. Iz preprostoga razloga: skoraj polovica volilnih upravičencov simpatizera z kriminalcoma kak sta Jankovič in Janša, kar je bilo na zadnjih volitvaj nesporno ugotovljeno. In toga razloga sklepan to ka san napiso.

Ljudje, kak leko namenite glasove obsojenim politikom? Ge van je morala?

dfgdf (nepreverjen)

hmm, kdo bo pa zdaj dežurni krivec?

z razlogom (nepreverjen)

ta sramotna sodba je razlog, da se včlanim v SDS, takoj!

Gost (nepreverjen)

Jasno je, ka se želijo rešiti Janše. In prav je tako. Zdaj pa je naj na vrsti še Jankovič. In takoj za njin vsi ostali. Dosti je bilo. Dosti preveč.

Vipko
Wizeman

Šouš, edijno jasno je, ka je tebi marsikaj nej jasno.......

kanžor

Za koj pa Jankoviča ne obsodijo ?

Poštena sodba (nepreverjen)

Tej Šoš pa itak je škoda besed za njega,zna un ka so stranki SDS šteti dnejvi zatou pa se zdaj boji za svoj stolček. Pokvarjence se zaprejti pa de stvar rešena.

Gost (nepreverjen)

zaj ko ivana nede, si tudi zo$ran upa naprej, ko je lenki stol odneso.

zima.bella

Takole naj bo:
Janša in Jankovič, oba čimprej na Dob!
Na ZPIZ-u so podatki o njunih plačah - vse, kar teče čez rob pa zarubiti po kratkem postopku!!!
Potem pa počistiti še male politikante, a velike tajkune a la Gašpar Gašpar, Popovič Popovič, Bavčar Bavčar, Šrot Šrot, Turk Turk, .............

In potem lahko začnemo postavljati SLO na noge z nekimi novimi ljudmi
- vsak od nas z 15 jurji dolga na glavi!

Vipko
buldog

Toliko o tem, da se "Janše želijo rešiti". Rejsan je zrejli za arest. Izkazalo se bo, da sta samo on in Zoki Slovenijo oškodavala za nekaj deset ali pa celo sto milijonov. Barabe!
http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/jansa-in-kovacic-naj-bi-se-v-zaupnost…

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice