Vlada je pripravila nov protokol izdajanja karantenskih odločb osebam, ki so bile v tveganem stiku z okuženim z novim koronavirusom. Nadomestilo se bo lahko uveljavljalo tudi za nazaj.

Po novem protokolu bo tako oseba, ki ji potrdijo okužbo z novim koronavirusom, po navodilu epidemiologa obvestila vse, s katerimi je bila v tesnem stiku. Če ima nameščeno aplikacijo #OstaniZdrav, bo vanjo vnesla kodo, da bodo obveščeni vsi, ki prav tako uporabljajo aplikacijo. 

»Vsi tisti, ki jim je bilo sporočeno, da so bili v tesnem stiku z okuženo osebo neposredno ali preko aplikacije, naj ostanejo doma in ravnajo, kot da so v karanteni,« je dejala v. d. generalne direktorice direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič in dodala, da morajo o tesnem stiku obvestiti delodajalca, ki bo poskrbel za potrdilo.

Z navedenim potrdilom nato zaposleni pri svojem delodajalcu uveljavlja nadomestilo. Delodajalec bo sicer prej v sodelovanju z izvajalcem medicine dela presojal, ali lahko zaposleni dela od doma oziroma, če lahko dela brez stikov z drugimi.

Tudi starši bodo dobili potrdilo

Petričeva je ob tem poudarila, da bo potrdilo mogoče pridobiti tudi za nazaj za čas, ko epidemiološka služba ni več zmogla izdajati karantenskih odločb. Tisti, ki so še po starem dobili obvestilo o karanteni, pa bodo še vedno potrebovali odločbo ministrstva za zdravje za uveljavljanje nadomestila, je dodala. Nov protokol vključuje tudi starše, ki so morali ostati doma z otrokom, ki je imel v vrtcu ali šoli tvegan stik. Tudi ti starši bodo lahko dobili potrdilo od NIJZ, je zagotovila Petričeva. Tisti pa, ki jim bo karanteno na meji izrekla policija, bodo nadomestilo uveljavljali s potrdilom policije.

Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je sicer dejal, da bodo starši lahko nadomestilo uveljavljali tudi za nazaj od 1. septembra. Ob tem je pozval, da vložijo vlogo za nadomestilo plače zaradi karantene zaradi višje šile, tudi če še ne bodo imeli potrdila. 

Za samozaposlene, kmete ali družbenike, ki so brez pooblaščenega izvajalca medicine dela, pa velja, da bodo do potrdila NIJZ prišli tako, da bodo o tesnem stiku obvestil osebnega zdravnika in ta bo po presoji, ali je res šlo za tvegan tesen stik z okuženim, informacijo o tem posredoval NIJZ, da bo posameznik dobil potrdilo o karanteni, s katerim bo pri finančni upravi uveljavljal pravico do nadomestila.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kageste (nepreverjen)

Nemre biti razlog o premijah da če porazdelimo 700K med njimi,plus cel trenerski štab in stroški vsega tega nema posameznik niti 15K eur profita,zato po moje neje v ton razlog.Bomo videli če de odšpilana tekma z Domžalami pa poton,če nede 3 pike,se lejko pitamo če mogoče majo posamezniki zamere o neprodaji(Gorenc,Kouter,Bobi,Maroša),ker vsi tej so padli v formi ali ne igrajo..

Hit.er 🤚 (nepreverjen)

Kaj pa za unicenje življenja vseh nas
Ko nam dan za dnem kradete clovekove pravice...
Imam predlog: Ljudje ce bojo se dale nas tile politikanti ustrahovali, ponižali in dalje lagali se moramo organizejrati in vse ka je njima sveto v toj državi uničit. Če se že na vlko trudijo z ton genocidom moramo jim vrnit milo ua dragom!
Vse ka je njima sveto de moralo goreti, ja dobri ljudje dobro ste čüli, vse jima vužgite, dajmo jin na znanje ka tou z nami nedo na dolgi rok delali!
Vse državne šume katere krade sam židan in jih prodaja v tujino na črnom trgu (korupcija) je bole ka jin vüžgemo ker mi od toga tak al tak nemamo nika!
Narod ne dovolite si da van na tak gnusen način uničujejo vaša življenja, samo enkrat se živi!

feeeress (nepreverjen)

jaz tudi kiham vsako leto v takšnem času juuupiiii bom drkal kurac cele dneve i jebao kurbice pa še plačo letos dobim supeerr da podpirate fejk virus da mi ko nič ne delamo bomo še manj delali super ste

Starejše novice