Pravdni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča je opravil narok v zadevi, v kateri nekdanji mariborski župan in državni svetnik Franc Kangler, zdaj pa državni sekretar na notranjem ministrstvu, toži državo in terja skoraj 635.000 evrov odškodnine.

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler, zdaj državni sekretar na notranjem ministrstvu, odškodnino v višini skoraj 635.000 evrov terja, ker je bilo več kot dvajset kazenskih postopkov zoper njega, v katerih se je znašel v preteklih letih, že ustavljenih in po njegovem mnenju tudi nezakonitih in nepoštenih, poroča STA.

Za zdaj je odprta le še zadeva Lutkovno gledališče, ki ga po odločitvi vrhovnega sodišča obravnava ljubljansko okrožno sodišče. 

Kot piše Večer, je tudi pri tem sodišče prejšnji mesec iz sodnega spisa izločilo celo vrsto nezakonito pridobljenih dokazov, a sklep o tem še ni pravnomočen.

Ker državno odvetništvo razloga za izplačilo odškodnine ne vidi, saj je bilo po njihovem mnenju vse zakonito, sta sprti strani po pisanju Dela na četrtkovem naroku zavrnili vsakršno možnost poravnave.

O odškodninskem zahtevku Kanglerja do države bo odločalo sodišče

Kljub temu Kangler vztraja, da je žrtev političnega pregona in da so bili postopki proti njemu zrežirani, pri čemer so mu bile kršene številne pravice. Dokaze za to vidi tudi v dejstvu, da je vrhovno sodišče postopke iz mariborskega preneslo na druga sodišča, poroča STA.

Pravdo bodo nadaljevali 6. maja z zaslišanjem Kanglerja, ki tokrat ni prišel do besede. Kot poroča Dnevnik, pa bosta z odvetnikom Rokom Gerlovičem imela do takrat še precej dela, saj morata po mnenju sodnice Božene Novak podkrepiti svoje očitke, predvsem, kaj so protipravna ravnanja, zaradi katerih naj bi utrpel škodo, kdo vse naj bi ravnal protipravno in kdaj.

Kot je znano, so za Kanglerja na mariborskem sodišču najbolj sporna ravnanja preiskovalnega sodnika Janeza Žirovnika, ki je v več primerih podpisan pod odredbo mariborskim kriminalistom o uporabi prikritih preiskovalnih metod, čeprav je dokazoval, da so njuni medsebojni odnosi obremenjeni še iz časov, ko je bil sam član parlamentarne komisije za nadzor nad delom obveščevalnih služb, Žirovnik pa uslužbenec Sove.

Že dalj časa v državnem zboru okoliščine raziskuje tudi parlamentarna preiskovalna komisija za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij v primerih, ki so povezani s Kanglerjem.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
PRAVILNO (nepreverjen)

Človeka so uničili in 20 x nič dokazali še manj obsodili. Slovenija zelo pravna država, to vejo v Bruslju, to levičarski domači izdajalci ne bodo razglašali.

Slavko h (nepreverjen)

Če se pelas po Maribori, boš vido puno radarov v vsakon križišči,steri so delovali mogoče en keden....san mogoče ges narouco tej milijonski posel ali pa takratni župan... naš pejnez je bil v Dravo luceni... V Bruslju marsikaj vejo,zatou pa smo tan saksi den na tapeti...pa nej zavolo lejvi...malo te je.be podstrešje g.PRAVILNO...pa Lp.

In reply to by PRAVILNO (nepreverjen)

slvkos (nepreverjen)

Kangler naj zahteva odškodnino a ne od davkoplačevalcev naj mu plača tisti ki je to povzročil

2021 (nepreverjen)

Sivkov- Popolnoma se strinjam, da je od akterjev kateri so g. Kanglerja dobesedno 20. × linčali in 20. × izgubili, imajo imena in priimke, pa naj oni poravnajo škodo g. Kanglerju ne pa slovenski davkoplačevalci.

In reply to by slvkos (nepreverjen)

1 (nepreverjen)

sivkos Ne ven keri butalci so ti minuse stisnoli. Bi razmo či bi ena ali pa dvej zadevi propadnoli, halo več kak 20 primeriv zavrženih pa tej tožilci še izdak placo dobivajom naj plačajo iz svojga žepa.

In reply to by slvkos (nepreverjen)

Stop monterani… (nepreverjen)

Pravilno!!! Takšna je realnost žal... pokeč se to ne spuca tak dugo pa nede nikše pravice več!! Dogaja se pa že 30 let!! Namesto ka be šlo kaj na bokše se to zlo dale krepi... bog ma svojo moč.. očitno ta sekta misli ka so bogoVI!! :)))

Joe dementen (nepreverjen)

30 let se rople v toj države ti se pa zaj sekeraš.. samo nej davkoplačevalskoga denarja.. hahahaha Ta drzava zavozi... ta drzava da.. te se zaj nevejs kak tou ide..

mxlj (nepreverjen)

Naj plačajo tisti, ki so ga tožili.

gostj (nepreverjen)

Račun poslati Milani, tistemu malemu, ki je vedno hotel biti veliki !!

In reply to by mxlj (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Čisto pravilno, s tem lahko postavi nove semafore.

Starejše novice