Podatki Eurostata kažejo, da se je v zadnjem desetletju in pol delež žensk, ki zasedajo stolčke v nacionalnih parlamentih zvišal za slabih 10 odstotkov in je leta 2018 znašal 30 odstotkov.

Švedska se ponaša z najvišjim deležem žensk v nacionalnem parlamentu (47 odstotkov), sledijo ji Finska (42 odstotkov), Belgija in Španija (obe 40 odstotkov) ter Avstrija (37 odstotkov). Najmanjši delež poslank beležijo Madžarska (13 odstotkov), Malta (15 odstotkov), Ciper in Grčija (oba 18 odstotkov) ter Romunija (20 odstotkov). Slovenija se z dobrimi 22 odstotki uvršča pod povprečje EU. Navajamo podatke za leto 2018.

Tudi podatki o zastopanosti žensk v vladah držav članic EU kažejo, da se delež žensk zvišuje in je v letu 2018 znašal 30 odstotkov. Če podatki o zastopanosti žensk v nacionalnih parlamentih kažejo, da v prav nobeni državi članici delež žensk ni višji od deleža moških, pa podatki o zastopanosti žensk v vladah držav članic izkazujejo drugačno sliko. Namreč v Španiji in na Švedskem najdemo več ministric (52 odstotkov) kot ministrov, občuten delež žensk v vladnem kabinetu beleži tudi Francija (49 odstotkov). Najmanj ministrskih stolčkov so ženske zasedale na Madžarskem (7 odstotkov), Malti (12 odstotkov) ter Cipru, Italiji in na Danskem (vsi 17 odstotkov). Slovenija se je v kategoriji zastopanosti žensk v letu 2018 z dobrimi 35 % uvrstila nad evropsko povprečje.

Podatki kažejo, da smo v letu 2018 na ravni EU zabeležili tri predsednice vlad. Z Informacijske točke Europe Direct Pomurje so nam sporočili, da se v zadnjih petnajstih letih ni nikoli zgodilo, da bi na ravni EU vlade držav članic istočasno vodile več kot štiri ženske.

Vir: Eurostat 

Prispevek je nastal v sodelovanju z informacijsko točko Europe Direct Pomurje.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice