FOTO: multimedia.europarl.europa.eu
Danes je mandat tudi uradno nastopila nova Evropska komisija, ki jo prvič v zgodovini vodi ženska. Ekipa Ursule von der Leyen si je zastavila ambiciozne cilje.

Že ta mesec naj bi von der Leynova predstavila evropski zeleni dogovor, katerega osnovni cilj bo podnebna nevtralnost Evrope do leta 2050. Veliko aktivnosti je mogoče pričakovati tudi na področju digitalizacije, kjer nova ekipa poudarja iskanje ravnotežja med izkoriščanjem priložnosti ter varnostjo. V svojih nastopih je predsednica izpostavljala evropsko socialno komponento in zanimivo bo spremljati, na kakšen način se bo lotila načrtov po oblikovanju pravnega okvirja, ki bi vsakemu delavcu v EU zagotavljal pošteno minimalno plačo. 

Že čez dobro leto bo v veljavi nova evropska večletna finančna perspektiva. Pogajanja o sedemletnem evropskem proračunu potekajo že nekaj časa in na von der Leynovi bo, da pomaga poiskati kompromis med državami članicami, ki si želijo večji proračun, in tistimi, ki zagovarjajo nižje proračunske izdatke. Neto prejemnice evropskih sredstev bodo skoraj zagotovo prejele manj denarja, kar je tudi posledica Brexit-a, ki še vedno visi v zraku. Britanci se 12. decembra odpravljajo na volitve, ki naj bi prinesle bolj jasno sliko o tem, ali bo Združeno kraljestvo realiziralo nov ločitveni dogovor. V kolikor bodo Britanci z odhodom iz Evropske unije še naprej odlašali, bo kolegij komisarjev dobil osemindvajsetega člana.

Danes je svoj mandat nastopil tudi slovenski član Evropske komisije Janez Lenarčič, ki bo vodil resor za krizno upravljanje. Njegova osnovna naloga bo učinkovito odzivanje na krize in zagotavljanje pomoči.

Ursulo von der Leyen čaka zahtevno krmarjenje med interesi držav članic in ostalih evropskih institucij. Pomembno bo predvsem dobro sodelovanje z Evropskim parlamentom in Svetom Evropske unije, katerega predsedovanje bo v začetku prihodnjega leta prevzela Hrvaška. 

Prispevek je nastal v sodelovanju z Informacijsko točko Europe Direct Pomurje.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
IZSTOP (nepreverjen)

zahtevajmo: Si.Exit

dwasfghfd (nepreverjen)

Emmmmmm.... Nej.... En konkreten argument za?

In reply to by IZSTOP (nepreverjen)

u pokojni-c (nepreverjen)

Kje pa ti živiš, argumentov več kot preveč prvo Orban, Poljska, Malta, Hrvaška kontrole znotraj meja lopovščina na vseh ravneh samo to, da ne delujejo javno je že velik argument škoda besed?

In reply to by dwasfghfd (nepreverjen)

sdfgh (nepreverjen)

Dobro, Orban je več kak dostojen argument. V skupnosti, štere del je tudi tej "človek", ges tudi neščen biti... Ali pa kak del skupnosti, ge lečejo stranke ala AfD, FPÖ. Torej stranke, štere so proti EUji, ampak jin je vseeno fajn vlačiti evropske peneze pa biti del toga. Seveda ob dopolnitvi, ka so to ekstremistične stranke,..
Aja, samo telko: če nebi bili v EUji, praktino nikšne infrastrukture, štera je bila v Sloveniji napravlena v zadnjih 15 letih, nebi bilo. Telko v vednost...

In reply to by u pokojni-c (nepreverjen)

Starejše novice