Virus ne izbira, niso ogroženi samo starejši, je na današnji tiskovni konferenci poudaril vladni govorec Jelko Kacin.

Vzdrževanje psihofizične kondicije je vsekakor primeren ukrep v boju proti koronavirusu.

“A virusa ne bomo zajezili s stiskanjem na klopcah v parkih, na Rožniku. Virus ne izbira. Niso ogroženi samo starejši. Tudi mladi ležijo v bolnišnicah,” poudarja Kacin.

Samoizolacija ključni zaščitni ukrep

Zato svetuje pamet v roke in hormone za nekaj časa na stran, saj bo časa za stiskanje na klopcah še dovolj. Ključni zaščitni ukrep ostaja samoizolacija. Izogibanje stikov v največji možni meri in dosledno upoštevanje varne razdalje med ljudmi.

Kacin prav tako priporoča izogibanje zadrževanja v zaprtih prostorih in svetuje vzdrževanje čistoče rok.

“Od nas, od vas, od tebe in od mene je odvisno, ali bomo uspešni v zajezitvi širjenja koronavirusa. Virus je že med nami in samo skupaj ga lahko zajezimo. To je ključno, da naš zdravstveni sistem zdrži.”

Ukrepi v domovih za starejše strogi

Vlada Republike Slovenije je včeraj začela z usklajevanjem prvega krovnega protikorona zakonodajnega svežnja. Z delom bo nadaljevala danes in če bo potrebno tudi jutri. Vlada je včeraj veliko razpravljala tudi o stanju in ukrepih za zajezitev koronavirusa zlasti v domovih za starejše. Ukrepi so strogi. A gre za najbolj občutljiv del populacije

“V bolnišnicah imamo 90 ljudi. 25 bolnikov na intenzivni negi. Večina potrebuje umetno predihavanje.”

Potrebno je sodelovanje

Vzpostavljena bo koordinacija direktorjev bolnišnic, zdravstvenih domov in domov za starejše občane, da pregledajo, ali je storjeno vse, v vsakem domu posebej, da bi preprečili vnos virusa v domove za ostarele. Želijo zavarovati varovance pred vdorom virusa v te domove.

Državna sekretarka Mateja Ribič se je zahvalila zaposlenim v domovih za starejše in tudi ostalih socialnovarstvenih zavodih, ki izvajajo institucionalno varstvo, za požrtvovalno in srčno delo. 

"Če bomo delovali skupaj, nam bo uspelo preprečiti širjenje okužbe."

Po besedah Ribičeve so vse domovom, ki imajo potrjen primer koronavirusa, zagotovili varovalno opremo v skladu z razpoložljivimi možnostmi na ravni celotne države. Kot pravi, se zavedajo, kaj za sorodnike pomeni zelo strog ukrep prepoved obiskov v domovih za ostarele. Vendar podarja, da se spoštuje in razume nujnost ukrepa, katerega namen je zmanjšati možnosti vnosa okužbe. 

Stanovalci imajo družabno življenje

Prepričano so, da bo težav s pomanjkanjem varovalne opreme vsak dan manj. Stanovalci v domovih imajo družabno življenje. Zaposleni jim s pomočjo tehnologije pomagajo vzdrževati tudi stike s svojci. Hvala vsem zaposlenim za skrb in požrtvovalnost.

NIhče v vladi ni okužen

Trije okuženi so v Blagovnih rezervah. Delo poteka nemoteno naprej, saj okuženi delajo od doma. V vladi ni okužen nihče, tako, da vlada dela nemoteno naprej.

Kazen za kršitev karantene je do 420 evrov na posamično kršitev.

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Kacin je zabluzo totalno.

hopcefizelj (nepreverjen)

Kacini je leiko to povedati ker je stari in ga nobena nehče meti

hopcefizelj (nepreverjen)

Kaj ščete z minusi povedati da vam je lüšen

In reply to by hopcefizelj (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Ne, ne, novinarčki, pamet v roke in ne pišite tega sranja in ne povzročajte panike. Boste na koncu odgovarjali za vso škodo gospodarstvu, ki ste jo povzročili?

Prepovedi in o… (nepreverjen)

oe24 at/oesterreich/chronik/Corona-Gefahr-Nur-noch-5-Trauergaeste-pro-Begraebnis/423794902

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

guru 765 (nepreverjen)

v bolnici v rakičani je nekaj doktorov pozitivnih neverjetno nalezlivo je. čeglih so meli maske pa rokavice so pametnjakoviči nej bili pazljivi pa so od tistih 4 ka so jih pazili dobili virus. zdaj do verjetno okuzili se domace pa tak dale pa tak dale.... narod se pa še izda sprehaja po soboti kak ce to nika nebi bilo. do cernelavec je skoz polna cesta sprehajalcev. trgovine so po nekaj dneh pa kar natrpane skoraj nisce ne nosi mask (sicer jih niti nega) sanja svinja kukuruz steri misli ka de se stanje v dveh mesecih normaliziralo. ce vreme nede stavilo clovek ze nemre naravo staviti

G0ST (nepreverjen)

Dokec mo eni mogli odite delat mi naj oni ne modrujejo o neksnon izogibanje na primerni razdalje. Pa ka so tan v lj vsi blesave...1 mejsec bi vsi doma bilij pa bi gotovo bilo. Dokec mo odo delat mo odo v bauto pa lejko se na glavo postavijo.

In reply to by guru 765 (nepreverjen)

Tvoj gost (nepreverjen)

Daj te no po prepričanju smo sobota v celotni karanteni že od vlade JJ seveda se pa držimo prvil ...Kacin ne seri

. (nepreverjen)

Ge san si gumije menjo gnes, upam da za hasek.

bingelj (nepreverjen)

Kaj je minusarji, se vam Kacin dopade? Paljite si ga domov!
Se vidi, da tip nikoli ni bil dlje, kot v klimatizirani pisarni in v velikih mestih.
Naj gospod Kacin razloži, kako bodo na podeželju nadzorovali izohe ljudi!!!!
Ehhhh, pa kje en Kacin ve kaj je to podeželje in kako sploh izgleda.
Tudi večina ostalih mestnih srajc, ki ne vidijo dlje od svojega računalnika.

pikoš (nepreverjen)

En Kacin meni ne bo talal kda mo jes z ženo se poljubljal in kda nej . Moj privatni život se nema nej Kacin in niti en seronja mejšati

VRANA (nepreverjen)

In kda točno je tou bilou povejdano, ka nesmiš ženo poljubljati?? Malo te trga, geli?

In reply to by pikoš (nepreverjen)

Pravi dundek (nepreverjen)

Tebi je seeno ka si buzi

In reply to by VRANA (nepreverjen)

bingelj (nepreverjen)

Še malo nadaljujem. Kot sem že navedel. Potrjeno, da Kacin ne vidi dlje od svoje pisrane v Ljubljani, ker drugače ne bi takih norosti kvasil. Pravi, da bodo kršitve preverjali redarji. Malo morgen! Očitno Kacin sploh ne ve, da večina majhnih občin sploh nima redarstva. V nekaterih občasno izvajajo redarstvo iz drugih občin po pogodbi. Nekatere majhne občine pa še tega nimajo.
In majhne podeželske občine imajo nekaj deset majhnih vasi in v vsaki vasi 20 vhodov in izhodov prek poti v naravi.
Ne predstavljam si, kako bi Kacin to nadzoroval.
Saj nima kadra!
Še nekaj. Nekaj časa nazaj so v eni občini ljudje dali prijavo za neke stvari, ki so v pristojnosti redarstva. Dogajalo pa se je oonavadi popoldan in zvečer.
In iz občine so dobili odgovor, da redarji delajo do 15. ure, ob sredah do 17. in ob petkih do 13. in zato ne morejo nič.
Ta vlada ima eno zelo, zelo veliko srečo. Ta virus jim je, kot blagoslov z neba. Ko so se ustoličili se je nejbolj začelo. Nekateri sindikati in razne nevladne organizacije so že pripravlajli stavke, protestne shode in podobne stvari. In sedaj je ta virus vse to preprečil. In tudi, ko se stanje malo umiri bo vlada imela v virusu razlog, da kakšne večje shode prepove.
Res jim gre, kot voda na mlin. Virus in izredno stanje bo tudi razlog in izgovor, da se določeni projekti ne izvajajo in veliko vsega ne bo narejenega in bo glavni krivec virus.
Vrste v zdravstvu se bodo še podaljšale, ker se sedaj veliko vsega ne izvaja. Za manjko denarja bo spet razlog, da gre za nujno opremo za virus.
V glavnem za vse, kar ne bo narejeno ne bo kriva nesposobnost vlade ampak virus.
Če bi se vse to, kar se dogaja sedaj dogajalu Šarcu bi Janša skakal v luft in imel dnevno novinarske konference, kot opozicija.
Seveda pa vse skupaj lepo paše tudi poslancem, ker imajo zagotovljeno veliko mesečno plačo in nič ne kaže, da bi v kratkem prišlo do volitev. Letos sigurno ne že zaradi virusa.
Delaš nič, imaš vse privilegije in mastno plačo!

čarni vrag (nepreverjen)

Kacin uživa v vlogi diktatorja. Kak de zdaj kmeti prepovedo iti v štalo, ka de te vse pocrkalo. Če de se tak nadaljevalo de kakšnih 200.000 ljudi zgubilo službo in do lejko postali zdravi klošari. Brez koronavirusa. Kacin se na gospodarstvo razmi, kak zavec na boben.

bingelj (nepreverjen)

Kaj je minusar?? Ali si privrženec te desne, hmm nevem kaj naj rečem....? Ali imaš tako rad Kacina? Ali si kak nesposoben redar, ki se je prepoznal. No, večina so nesposobni. Ali pač kar tako iz JU/JS, ki vedno po "defoltu" zagovarja vlado kakšnakoli že je.
Če imaš kakšne konkretne argumente, ki zdržijo, kar na svetlo z njimi, če si seveda sposoben konkretne komunikacije s konkretnimi argumenti.

Indigo1 (nepreverjen)

Ka je Kacin? Če tebi ne stogi, nej moj problem! Dajo se kupiti ene modre tabletke!

bingelj (nepreverjen)

Sedaj si me spomnil na zgodbo, ko je nekoč kolega razlagal zakaj so nekateri starejši sitni, se znašajo nad ostalimi, so ukazovalni in na vse načine nagajajo in nimajo stika z realnostjo.
Je pravil, da nekateri, ko so starejši jim baba več ne da in tudi stoji jim slabo, pa potem svojo jezo stresajo okrog.
Očitno se to dogaja s politiki.
Saj kakšen mlajši ni predlagal kakšnih hujših ukrepov.
Kacin in Hojs najbolj grozita. Po izgledu sodeč ne vem, če se ne dogaja, kot je kolega nekoč povedal.

In reply to by Indigo1 (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice