Foto: Bobo
Državni sekretar Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid, je danes obiskal cepilna mesta v Ljubljani, Žalcu in Celju.

Na cepilnih mestih je Kacin preverjal kako poteka cepljenje s cepivom AstraZeneca, tretjem cepivu, ki ga je Slovenija prejela.

V naslednjem tednu bo potekalo množično cepljenje vzgojiteljev in učiteljev

Spomnimo, kot smo že poročali, je vlada v torek zvečer sprejela novo strategijo cepljenja, ki je visoko med prioritete uvršča nekatere kritične infrastrukture, predvsem izobraževanje.

Tako lahko v drugem tednu lahko pričakujemo množično cepljenje vzgojiteljev, učiteljev in voznikov, ki prevažajo otroke v šolo.

Prav tako se bo nadaljevalo cepljenje starejših in testiranje učiteljev. 

Minister za zdravje Janez Poklukar bo danes nagovoril vse direktorje zdravstvenih domov in jih pripravil na bolj množično akcijo testiranja, ki bo sledila v naslednjem tednu.

AstraZeneca vas zaščiti do božiča

Jelko Kacin pričakuje, da bomo Slovenci jutri prejeli več kot 24.000 odmerkov AstreZenece. V primeru, da pa pošiljka ne bi prišla, imajo na zalogi 15.000 odmerkov cepiva.

AstraZeneca naj bi bila, po besedah Kacina, v tem trenutku najpomembnejše cepivo. Prvi odmerek po treh tednih že zaščiti cepljenca ali cepljenko. Drugi odmerek sledi po 12. tednih oziroma treh mesecih, nato sledi šestmesečno obdobje. Tako bi nas naj AstraZeneca zaščitila za devet mesecev. 

»Tisti, ki se boste cepili naslednji teden, boste do božiča zaščiteni,« o učinkovitosti cepiva razpravlja Kacin.

Kacin špekulira, da bomo v mesecu marcu prejeli več kot 100.000 odmerkov AstraZenece, 30.000 Moderne in nekaj manj kot 100.000 Pfizerja. »Tako se bomo soočili z možnostjo, da v marcu cepimo 240.000 odmerkov,« pove Kacin.

Da bi vse to teklo čim bolj učinkovito, bo prevzem cepiv, pakiranje, dostavo, pobiranje ostankov … prevzela koncesionarska družba Salus, ki zagotavlja tudi za cepivo ustrezne skladiščne prostore.

S cepivom AstraZeneca je do sedaj bilo cepljeno že približno 15.000 ljudi. 

Do konca junija bo precepljenih več kot 50 odstotkov Slovencev

»V tem trenutku ni bolj pomembne naloge kot precepiti ljudi. Na eni strani bo to razbremenilo bolnice, na drugi pa bo to povzročilo zagon gospodarstva in višjo kakovost življenja,« pove Kacin.

»Cilj, da precepimo 50 odstotkov prebivalstva do konca junija je dosegljiv, naše ambicije so še večje,« še razlaga Kacin. 

Prav tako na slovenski trg počasi prihaja še cepivo Janssen, za katerega je predviden le en odmerek. »Ni še znano ali bo Janssen na voljo že aprilu, ali šele v maju,« pove Kacin.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
njiva

Do zdaj ste cepili 100.000 lidij,zaj te pa v 3. mesecaj cepili miljon lujdi. Halo!
Zavajanje in laganje,samo to vam gre.

cent (nepreverjen)

Kacina zdaj nekaj časa neje bilo, zdaj se je pojavo pa že norije guči.

Filip99 (nepreverjen)

Haha pobožne želje nekoga, ki ni v stiku z realnostjo 😉 50% haha ...

ka te briga (nepreverjen)

senja svinja kukuruz

Starejše novice